Още

  8 африкански цивилизации, за които се говори твърде малко

  Царството Аксум

  Докато християнството се разпространява из цяла Европа, в Африка се развива могъщо царство. Царството Аксум се превръща в един от най-големите пазари в североизточна Африка и представлява голяма морска сила. Тъй като търговците преминавали край река Нил и в Александрия, царството Аксум доминирало на бреговете на Червено море до около 7 век. Освен че повлиява върху останалите страни от Африка, Европа и Азия, тази империя създава езика геез и приветства посетители от цял свят. Някои персийски писатели описват Аксум като „една от четирите най-велики сили в света“. И все пак, прекалено малко се знае за тази впечатляваща африканска цивилизация.

  Империята Бенин

  Империята Бенин е африканска държава, намираща се на територията на днешна Нигерия (няма връзка с днешната държава Бенин). Тя е основана от народа Едо и през около 1400-те години селището им започнало да се развива и да се превръща в империя. Владетелите на Бенин, наричани Оба, изградили зашеметяващи за времето си дворци. Народът често използвал месинг както в строителството, така и в изкуството, изграждането на статуи и паметни плочи, изобразяващи военни сражения. Империята Бенин била богата, благодарение на това, че се намира в близост до река Нигер, което позволявало на търговците да търгуват с африканските народи на север. На южния ѝ край се намирал Атлантическият океан, където също се обменяли стоки, подправки и кожи. Животът на империята Бенин угасва, когато британците нахлуват на територията и я изравняват със земята.

  Империята Гана

  Древна Гана, разположена върху огромна златна мина, била толкова богата, че дори кучетата носели нашийници, изработени от благородния метал. Чрез стратегическо планиране, силни лидери и изобилие от природни ресурси, Гана много скоро процъфтяла и започнала да оказва влияние на останалите африкански страни. Тя извършвала търговия с Европа и с народите от Северна Африка и внасяла хартия, платове и коне – в замяна на злато и слонова кост. Макар да успява да устои на голям брой нашествия, в крайна сметка тя се срива през 1240 година. С прекратена търговия и отслабена от съперниците си, Гана е приобщена към нарастващата Малийска империя.

  Малийска империя

  Нейният разцвет е през периода 13-16 век. Основана е от Сундиата Кейта и е разположена в Западна Африка. Макар Сундиата Кейта да бил почитан владетел, империята се развива най-добре под управлението на Муса I, който е считан за най-богатия човек в историята. Муса I превръща столицата на Малийската империя Тимбукту в културен и образователен център, в който хората от целия континент можели да дойдат, за да се учат. Малийската империя била успешна и в търговията заради близостта си с река Нигер, но в крайна сметка е разграбена от нашественици от Мароко през 1593. Това отслабва империята и тя скоро престава да бъде важен политически и културен център.

  Цивилизацията Нок

  Първите следи за загадъчната цивилизация Нок са открити през 1928 от група нигерийски миньори. Когато археолозите започват да разкопават района, те откриват парчета керамика, бои и инструменти, и са шокирани да разберат колко напреднала е била тази цивилизация. По време на нейното съществуване (от 900 г.пр.н.е до 200 г.) Нок създава сложна съдебна система и използвайки няколко различни вида съдилища, те разисквали въпроси като кражба, убийство, прелюбодеяние и семейни спорове. Те са и първите, които създават статуи от изпечена глина с реални човешки размери. Статуите им изобразявали странно изглеждащи хора с дълги глави, необикновени очи и разделени устни. Нок били напреднали и в металообработването – изковавали малки ножове, копия и гривни. През около 200 г. населението на Нок бързо започнало да намалява по необясними и досега причини.

  Куш (Мероитско царство)

  Сравнително непозната извън Африка, държавата Куш била разположена в днешен Судан. Тази цивилизация поразително много прилича на египетската – те също мумифицирали мъртвите, изграждали пирамиди и почитали различни богове. Съществуват обаче някои важни различия. Желязото се превръща в основен ресурс за Куш, докато египтяните все още разкривали чудесата на този метал. Жените в Куш играели изключително важна роля, а цариците обикновено наследявали трона след смъртта на царя. Всъщност една от най-големите пирамиди в Куш била изградена в почит на жена владетел. Държавата била известна със своите стрелци, които често са изобразявани в произведенията на изкуството. Смята се, че цивилизацията е унищожена след като царят на Аксум – Езана нахлува в територията ѝ.

  Сонгайско царство

  Сонгайското царство се считало за една от най-великите империи в света през 15-16 век. Както при повечето африкански цивилизации, Сонгайското царство било богато, благодарение на търговията. Няколкостотин по-малки култури били под контрола на Сонгайското царство. Създадена е и нова валута, която позволявала на различните култури да се слеят и да се обединят по-добре. Големият размер на царството обаче е причината, поради която то се разпада, защото огромната територия била трудна за контролиране. Избухва гражданска война и до края на 16 век някога могъщата империя се разпаднала на няколко по-малки и по-слаби царства.

  Страната Пунт

  Пунт се разполагала в днешна Сомалия. За разлика от повечето африкански цивилизации, хората от тази „земя на боговете“ са описвани като червенокожи, с дълги коси, живеещи в тръстикови колиби, окачени над водата. Търговията между Египет и Пунт била често срещана – обменяли се разнообразни стоки – от тамян и слонова кост до хора. Много историци смятат, че Пунт оказала огромно влияние върху египетската култура, а други изобщо се съмняват в нейното съществуване.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link