Още

  Дуели: как благородните дами са изяснявали отношенията си

  Да отстояваш честта си с оръжие в ръка не е само привилегия на мъжете. Нежната половина на човечеството също прави това.

  През ХІV в. в Русия битките между жените са легализирани. Законът не позволявал на жените да атакуват друг боец. Важно е да се подчертае, че това не били обикновени борби, а борби според определени правила.

  Псковската съдебна харта регулира решаването на спорове в градската среда като цяло. Дуелите в съвременния смисъл са прерогатив на благородниците.

  За един от първите документирани дуели между жени се смята този между неаполитанката Дамбра де Петинела и Изабела де Карази, който се случил през 1552 г. Случаят бил още по-забележителен, защото сеньорините се сражавали за кавалер – Дон Фабио де Цересола. Резултатът от конфронтацията, уви, не е известен. Случаят обаче създава голямо впечатление у обществото. Почти век по-късно, през 1636 г., Хосе де Рибера го увековечава в картината Duela de Mujeres – „Дуел на жените“.

  Веднъж, причина за дуел станал легендарният кардинал Ришельо. В Болонския лес маркиз де Несле и графиня де Полиняк се дуелирали. И тази борба се състояла в съответствие с едно от най-строгите правила. Условията се различавали от класическия дуел. Само един от пистолетите бил зареден, което гарантирало леталния изход на един от участниците. Дамите не стреляли по командването на секунданта, въпреки че свидетели е имало за всяка една от страните. Късметът се паднал на мадам де Несле. Нарочно или случайно, графинята само ранява опонентката си и изходът не е фатален. Арман Жан дьо Плеси отбелязал инцидента в един от дневниците си, благодарение на което става известен и на нас.

  Може би най-смешната причина за дуел била тази между лейди Рокфорд и лейди Райли през 1612 г. Дамите се появили на бал на графа на Съсекс в еднакви рокли. Освен това, графът поканил само един от тях да танцува – лейди Райли. Предизвикателството било хвърлено и прието. Но лейди Рокфорд не знаела да се фехтова. Решението било достойно за един йезуит: отрова. Това било просто за изпълнение: две чаши вино, а само в една от тях имало отрова. Или лейди Рокфорд е била измамена, или отровата в крайна сметка е загубила свойствата си. Така, че резултатът бил остро стомашно разстройство.

  Друга забележителна битка се случила в Лондон през 1792 г. между лейди Алмерия Брадок и г-жа Елфинстоун. Конфликтът възникнал, след като г-жа Елфинстоун си позволила агресивна атака срещу лейди Брадок. Спорът бил решен в Хайд Парк, отначало с пистолети. За щастие и двете дами били лоши стрелци и двата куршума отишли в нищото. Но това не свършило работа и мечовете влязли в действие. Битката завършила, след като г-жа Елфинстоун била ранена в ръката и била принудена да се извини публично.

  Някои женски дуели имали една пикантна черта: дамите се биели с голи гърди. В този вид, през 1892 г. 56-годишната австрийска принцеса Поулин Метерних и 32-годишната графиня Анастасия Килмансег (родената Лебедева) воювали помежду си. Дамите организирали изложение за музикално и театрално изкуство във Виена и имали разногласия по повод декорацията. За да се разберат, отишли във Вадуц. Графинята Кински и принцесата Шварценберг-Лихтенщайн станали секунданти. Също така била поканена и баронеса Люблинская, която била дипломиран лекар. Тя настоявала младите жени да се бият полуголи. Баронесата се мотивирала, като казала, че рана през тъканта би довела до инфекция и смърт: дуелът трябвало да продължи до появата на кръв. Заслужава да се отбележи, че мъжете слуги също присъствали на това събитие: но на тях им било казано, че трябва да бъдат на разстояние и да стоят с гръб към мястото на дуела.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link