Още

  8 исторически фигури, по-зли от Хитлер – част 2

  Сравнението с Хитлер се е превърнало в средство за всяване на вина и работи, защото Хитлер е най-разпознаваемото име, когато говорим за човешко зло.

  Но има много престъпници, повечето от които на чело на страни или организации, които са отговорни за не по-малко чудовищни престъпления от тези на Хитлер.

  Вижте първа част на 8 исторически фигури, по-зли от Хитлер.

  4. Хун Сюцюан

  Хун Сюцюан e брилянтен ученик и преподавател през 19-и век в Северен Китай. Още от ранните си години той се представя изключително добре в училище, макар да произлиза от бедно семейство. На 22 години обаче изпада в нервен срив, след като се проваля на един изпит, след което нещата започват да стават доста странни.

  По време на възстановяването си започва да получава видения, които го карат да вярва, че е по-малкият брат на Исус. След като стига до това заключение, Хун започва да разрушава идоли и да проповядва своята интерпретация на християнството.

  Хун Сюцюан
  Снимка: David @ Flickr.com

  Хун разрушава будистки и конфуциански статуи, храмове и писания, привличайки огромна група от поддръжници. До 1850г той вече има около 30 000 последователи. Така в крайна сметка се оказва на чело на Тайпанското въстание, при което загиват между 20 и 70 милиона души. Това е една от най-кървавите войни в човешката история, най-кървавата гражданска война и най-големия военен конфликт на 19-и век. В Третата битка за Нанкин през 1864г са убити повече от 100 000 души само за 3 дни.

  През 1853г е пикът на въстанието и Хун Сюцюан успява да превземе Нанкин, превръщайки го в столица на своето ново Свято царство. Той го ръководи като син на Бога и провежда сериозни реформи, като забрана на полигамията и въвеждането на сложна бюрократична система.

  3. Йосиф Сталин

  Това е името, най-често сравнявано с това на Хитлер. Сталин е един от основателите и лидер на Съветския съюз от началото на 20-те до смъртта му през 50-те. Той се превръща в един от най-страховитите лидери в очите на Запада след края на Втората световна война. Именно под негов контрол Съветска Русия влиза в продължилата десетилетия Студена война.

  Докато Хитлер се фокусира върху определени социални групи (предимно евреи и цигани), повече от убитите по заповед на Сталин са негови граждани. По правило, всеки който се изпречел на пътя му или бил сметнат за потенциална заплаха за режима, бил убиван.

  Йосиф Сталин

  Смята се, че между 10 и 30 милиона души са убити по време на режима на Сталин. От 1934г той започва организирана чистка на партията, правителството, въоръжените сили и интелигенцията, при която милиони „врагове“ на народа са вкарани в затвора, заточени или екзекутирани.

  Под политиката на Сталин е извършен и Украинския геноцид, наричан още Гладомор – изкуствено предизвикан масов глад, при който за година загиват между 2.5 и 7.5 милиона украинци.

  2. Мао Дзъдун

  Председател Мао, както е известен за повечето по света, е лидер на Китайската комунистическа партия от 1949 до 1976г. СЛед като печели Китайската гражданска война, Мао започва кампания за стимулиране растежа на икономиката и популацията. Под негово управление китайското население набъбва от 550 милиона на 900 милиона души.

  След въвеждането на своя петгодишен план, наречен Големия скок напред – алтернативен модел за икономически растеж – между 1958 и 1961г умират около 45 милиона души, предимно от глад. Около 2.5 милиона се смята, че са били пребити или измъчвани до смърт като противници на революцията.

  Мао Дзъдун

  През 1966г правителството на Мао започва така наречената Културна революция, продължила до смъртта му през 1976г.

  По време на Културната революция са потъпкани множество човешки права, въведен е закона за едно дете в семейството, ограничени са религиозните свободи и са забранени всички опозиционни политически партии. Понеже в Китай е предпочитано да се раждат момчета, а не момичета, опитите да бъде заобиколен закона за едно дете в семейството водят до изоставянето и смъртта на 100 милиона момиченца.

  1. Чингис хан

  Неоспорим факт е, че Чингис хан завладява по-голямата част от Азия и създава Монголската империя, но мнението на хората за него варират в зависимост от това в коя част на света се намирате. В днешна Азия например, особено в Монголия и някои части на Китай, той е приеман като герой, изградил най-голямата империя в историята.

  В Близкия Изток и източна Европа обаче, Чингис хан и режима му са обвинявани за невъобразими разрушения и касапници. Това важи особено за Иран, където войските на Чингис хан избиват 3/4 от населението на Иранското плато – около 15 милиона души. Населението на Иран успява да се възстанови чак в средата на 20-и век.

  Снимка: Bert Van Dijk
  Снимка: Bert Van Dijk

  Всичко на всичко, монголските нападения са довели до смъртта на около 11% от световното население по онова време.

  За разлика от останалите мъже в този списък обаче, Чингис хан изглежда е и допринесъл доста за човешката популация. Смята се, че около 8% от мъжете в Китай (което е 0.5% от световното население) са негови потомци.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link