Още

  8 любопитни факта за скорпионите

  Не харесвате скорпиони? Може би това би било добър повод да обмислите екскурзия до Антарктида – единственото място, на което няма скорпиони. Независимо дали ги обичаме или не, съществуват над 1500 известни вида скорпиони. Представяме ви няколко от най-любопитните факти за тях.

  1. Малките скорпиони се придвижват, качени върху гърбовете на майките си за по-голяма сигурност

  Бебетата скорпиони се раждат от яйца, които майката носи за известен период от време, след което те излизат от тялото й като напълно развити бебета. След като се родят, бебетата са изключително малки и безпомощни. Те се нуждаят от сигурност, която майката им осигурява носейки ги на гърба си, докато се придвижва. Те остават върху нея в продължение на около седмица, докато не сменят първата си кожа. Скорпионите са странни родители. Някои видове убиват по-малки насекоми и с тях хранят малките си, а други често прибягват до изяждане на собственото си потомство.

  2. Понякога големи групи скорпиони прекарват зимата заедно

  През повечето месеци скорпионите са самотни животни. Но от ноември до март някои видове се подслоняват на места, на които понякога се събират около 40 скорпиона, за да прекарат зимата заедно. Без съмнение откриването на такъв голям брой скорпиони би ужасило някои. Невероятно или не, голяма част от животните буквално замръзват, докато чакат зимата да премине. Когато настъпи пролет, те се размразяват и започват да търсят препитание.

  3. Видът „Amblypygi” изобщо не е вид скорпион

  Най-често те се срещат в субтропичната част на Африка, Азия и Америка и могат да причинят големи проблеми на хората. За разлика от скорпионите, тези животни нямат отровни жлези. Въпреки това, те отделят силно киселинни струи, които, ако попаднат в очите, могат да причинят временна слепота.

  „Amblypygi”

  4. Скорпионите имат изключително слаб метаболизъм

  Скорпионите са изключително мудни същества. Те прекарват между 92 и 97% от времето си в напълно неподвижно състояние. Тъй като изразходват малко енергия, не получават достатъчно хранителни вещества. Някои скорпиони дори се хранят веднъж годишно.

  5. Най-малкият познат скорпион е дълъг по-малко от 1 сантиметър

  Открит през 2014 година, така нареченият Microtityus minimus населява главно Доминиканската република. Той би изглеждал като малка точица в сравнение с двата най-големи познати вида скорпиони – Heterometrus swammerdami (23 сантиметра) и Pandinus imperator, по-познат като Императорски скорпион, който достига до 20 сантиметра.

  Microtityus minimus

  6. Има хамстери, които са устойчиви на отровата на скорпиона

  Хората, които са имали контакт с Аризонския отровен скорпион, изпитват силно парене след тази страховита среща. За Скорпионовите хамстери обаче, срещата с тях е по-малко драматична. За разлика от домашната мишка, Скорпионовите хамстери имат мутация, която неутрализира отровата на скорпиона. За да почувствате болка, е необходимо да се случат две неща – първо, нещо трябва да инициира сигнала, който след това трябва да достигне до мозъка, за да обърне вниманието ви към мястото, където ви боли. Но при Скорпионовите хамстери нещата стоят по различен начин. След контакт с отровата до мозъка им никога не се изпраща сигнал. Вероятно това се е получило при еволюирането на хамстера, за да може да се предпазва по-добре. Храната е ограничена за Скорпионовите хамстери и скорпионите представляват наистина ценен ресурс за тях.

  Скорпионов хамстер

  7. Танците при чифтосване могат да се окажат прекалено опасни

  В сезона на чифтосването, мъжките се захващат за партньорката си чрез щипките си. Ако женската се противопостави, мъжкият може да й даде „целувка“ с хелицерите си. Тук нещата стават непредсказуеми. Понякога мъжкият и женската остават захванати заедно в продължение на часове. Ако всичко се развие добре за мъжкия, той отделя сперма, която попада под тялото на женската. Тогава тя може да я постави в гениталния си отвор, но по-късно е възможно или да изостави партньора си или в най-лошия случай да го изяде.

  8. По-малко от 25% от скорпионите са смъртоносни за човека

  Атаките на скорпионите могат да причинят от лек дискомфорт до мускулни схващания и неравномерен сърдечен ритъм. И все пак – по-малко от 25% от тях могат да причинят смърт на хората. Един от най-опасните скорпиони е Androctonus australis, обитаващ северната част на Африка, който е отговорен за 95% от смъртните случаи, причинени от скорпиони. Освен това, те са изключително опасни и за децата. Бразилският жълт скорпион например убива около 3000 души годишно, като много от жертвите му са малки деца.

  Androctonus australis

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link