Още

  Смущаващи легенди за войните

  Дали наистина има частица истина във всяка легенда? Представяме ви някои от най-обезпокоителните градски легенди, отнасящи се до войните.

  1. Тамплиерите и Роберт I Брус


  Една от най-често повтаряните легенди, която дори е считана за исторически факт от някои, се отнася до Тамплиерите. Говори се, че те и Роберт I Брус са се обединили, за да спечелят битката при Банъкбърн на 23.06 и 24.06.1314 година. Според тази легенда малка група Тамплиери се насочва към Шотландия, когато Роберт I Брус воюва с Англия. Те се намесват по средата на битката, разбиват врага и осигуряват на Роберт победата. Колкото и романтично или велико да изглежда всичко това, историците смятат, че то е просто легенда.

  2. Военният сигнал „Taps” и произходът му

  Според историите, „Taps” започнал да се употребява през Американската гражданска война. В една от нощите на 1862 година капитан Робърт Еликомб чул вика на ранен войник, който лежал в ничията земя. Успявайки да избяга от огъня на врага, капитанът успява да вземе ранения войник. За негов ужас обаче, когато пристигнал обратно в лагера си, капитанът видял, че човекът, когото спасил е починал, но и носел униформата на врага. Когато се вгледал по-внимателно, капитанът познал собствения си син.

  Еликомб молел за разрешение за подходящо погребение за сина си с пълни военни почести, но това не му било позволено, тъй като момчето било на страната на врага. Въпреки отказите обаче, на капитана му било разрешено да извика тромпетист, който да свири, докато полагали ковчега в гроба. Бащата осигурил дори мелодия за музиканта – откритите в джоба на сина му листи, на които имало ноти. Говори се, че това е било първият път, в който мелодията била изсвирена.

  Истината обаче е доста по-различна. “Taps” е използвана от генерал Даниел Бътърфийлд, който използва древна мелодия, наречена „Scott’s Tattoo”. Бътърфийлд си служил с мелодията, за да призовава по-успокояващо войниците след свършената работа.

  3. Ангелите от Монс


  В нощта на 23.08.1914 година британските войски са атакувани от немците в белгийския град Монс. От тогава тръгва и легендата за ангелите. Общите елементи на различните версии на този мит са следните: британската армия била в тежка ситуация, но могла да се измъкне, успявайки да помогне на ранените с помощта на ангели, който дошли от небето.

  Съществуват няколко различни описания на самите ангели. Историците също разполагат с няколко различни източника на легендата. Един от тях е Артър Машън, който е автор на фантастична литература. Той написал история, публикувана в „London Evening Times”, в която се разказвало за войник, който бил спасен от ангел по време на битката при Аженкур. Историята е публикувана на 29.09.1914 година.

  Друг източник е бригаден генерал Джон Чартерис, който участвал в отстъплението на англичаните в Монс. Той също написал друга легенда за онази нощ. Независимо от източниците обаче, правителството и военните приемат тези разкази за истинни и твърдят, че действително е имало божествена намеса. По онова време дори има църковни проповеди относно съдбоносната нощ.
  4. Дезертьорите от Първата световна война


  Говори се, че по време на войната някои войници напускали постовете си, но не можели да избягат надалеч, затова заживели в мястото, наричано ничия земя. Те били описвани като глупави мъже, които се държали дяволски. Според митовете, тези диви дезертьори били от различните армии, участвали в конфликта – австралийци, французи, германци, австрийци и британци. Мъжете излизали от изкопите само нощем, смъквали дрехите на загиналите и крадели оръжията им. В крайна сметка дезертьорите започнали да се избиват помежду си, а случайните гърмежи, които се чували по бойното поле били от тях. Легендите за тези мъже се споменават за първи път в мемоарите на лейтенант Ардерн Бийман през 1920 година. В автобиографията на капитан Осбърт Ситуел се казва, че след края на Първата световна война, когато войниците се оттеглили, дезертьорите били обгазени, за да не опустошават селските райони.

  5. Филаделфийският експеримент


  Историята гласи, че САЩ са въвлечени в експерименти с пътуване във времето и превръщането на видими обекти в невидими. Говори се, че американското правителство действително е разбрало как тези неща работят. Според легендите военноморският кораб „USS Eldridge” е станал невидим за врага. Това се случва във Филаделфия през 1943 година. Освен че става невидим, корабът бил телепортиран до Норфолк, Вирджиния. САЩ твърди, че тези истории не са верни, а истината за „USS Eldridge” е доста по-тъжна и никак не е вълнуваща. Според тях след Студената война, корабът бил даден за скрап.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link