Още

  8 жени от древен Рим, които имат сериозна политическа власт

  Добрите жени в древен Рим се отличават с качества като красота, доброта, домакински умения, достойнство и успех в отглеждането на умни деца. Идеалната матрона (съпруга на почтен мъж) трябва да притежава всяко едно от тези качества. Макар и по-освободени от жените от много други народи, римските жени, бедни и богати, робини и свободни, имат по-ограничени права в сравнение с мъжете на Рим. И все пак, някои от тях успяват да се сдобият с власт и политическо влияние.

  1. Лукреция

  Лукреция е съпруга на патриция Луций Тарквиний Колатин. Тя се слави с красотата и добротата си, но е изнасилена от Секст Тарквиний, след което слага край на живота си. Тези събития по-късно стават повод за избухването на бунт от страна на римляните срещу тираничната монархия. Лукреция се превръща в символ както на идеалната целомъдрена матрона, така и на анти-роялистките настроения на републиката.

  2. Корнелия Африканска

  Корнелия Африканска е една от най-значителните жени на Рим през 2 век пр.н.е. Тя е съпруа на консула Тиберий Гракх и майка на двамата Гракхи. Въпреки че сключват брак, когато тя е в напреднала възраст, Корнелия и Тиберий са щастливи заедно и имат 12 деца, от които оживяват само 3. Тя е високо образована и уважавана, като заради тези си качества привлича най-интелигентните мъже в обкръжението си. След смъртта на съпруга й, египетският фараон Пролемей VII иска ръката й, но тя му отказва. Корнелия е считана за пример за иедалната матрона и е първата жена, на която е издигната статуя в Рим.

  3. Клодия

  Известната като анти-матрона, Клодия е прелюбодейка, поетеса и обича да залага. Въпреки че е добре образована и има високи познания по философия и по гръцки език, тя е популярна заради многобройните си скандални дела с омъжени мъже и роби. Заподозряна е в инцест с брат си, както и в убийството на съпруга си. Освен това, Клодия публично обвинява своя бивш любовник Марк Целий Руф, че се е опитал да я отрови.

  4. Фулвия

  Амбициозна и политически активна, Фулвия е съпруга на трима влиятелни мъже, включително и Марк Антоний. По време на брака й с Антоний и след убийството на Цезар, тя е описана от историка Дион Касий като „жената, която контролира политиката на Рим“.

  5. Сервилия Цепиона

  След първия си развод, Сервилия се омъжва за Марк Юний Брут. Двамата имат един син – Марк Юний Брут, който по-късно убива Гай Юлий Цезар. Тя е една от любимите любовници на Цезар, но аферата им е разкрита бързо. След смъртта му продължава да е активна в борбата за каузата на републиканците и успява да изживее остатъка от живота си невредима и спокойна.

  6. Семпрония

  Семпрония е съпруга на Децим Брут и майка на един от убийците на Цезар. Тя, подобно на много от жените от висшето общество на Рим, е образован и опитен играч. Историкът Салустий вярва, че Семпрония по същество няма как да е матрона заради нейната смелост, импулсивност, екстравагантност, откровеност и най-вече заради ролята й на конспиратор.

  7. Ливия

  Като съпруга на Октавиан Август, Ливия е „перфектната“ матрона, толерираща делата и дори аферите на съпруга си. Те имат дълъг брак и тя го надживява, но преди това той спира достъпа й до неговите финанси, което никой друг император преди него не е правил. Ливия, която е майка на император Тиберий, е неофициален ръководител на група от влиятелни политически съпруги, наречена „ordo matronarum”.

  8. Елена Константинополска

  Синът на Елена, Константин, е император на Римската империя, като след неговото издигане, тя става част от императорския двор и получава титлата „Augusta”.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link