Още

  Телефонната кабина в пустинята Мохаве

  Телефонната кабина се е намирала в днешния „Национален резерват Мохаве“ в Калифорния, но през 1997 година добива популярност заради необичайното си местоположение. Поставена за първи път в пустинята Мохаве през 1948 година, кабината е на 13 километра от най-близкия асфалтиран път, на 24 километра от най-близката магистрала и на километри от всякакви сгради. Първоначалният й телефонен номер е (714) 733-9969, но по-късно кодовете са променени два пъти.

  Първоначално телефонната кабина е поставена през 1948 година в помощ на местните миньори и други хора, живеещи в района, по искане на Емерсън Рей – собственикът на мината Cima Cinder. Тя е част от многото телефонни кабини, поставени от правителството в Калифорния, които да са в услуга на гражданите, живеещи в отдалечените части на щата. През 60-те години кабината е обновена, като е сложен по-модерен телефонен апарат. През 70-те години телефонът отново е заменен с по-нов.

  Телефонната кабина се превръща в истинска сензация през 1997 година. Един мъж от Лос Анджелис я открива на картата на Мохаве и решава да я посети. Той описва своите приключения в едно не толкова известно списание, в което посочва и телефонния номер на кабината. Годфри Даниелс, компютърен инженер, прочита статията и разработва няколко уебсайта, посветени на телефонната кабина в Мохаве. Много скоро фенове от цялата страна започват да звънят на номера, а много от тях дори пътуват до там, като често организират екскурзии и къмпинги в района. С течение на времето кабината е покрита с графити от многобройните посетители.

  През 1999 година писателят от „Los Angeles Times” Джон Глиона разказва за мъж, когото е срещнал до кабината. Непознатият твърдял, че някакъв глас го е инструктирал да отговаря на телефонните обаждания. Той прекарва цели 32 дни там, отговаряйки на над 500 обаждания, включително и на това от мъж, който твърдял, че е сержант от Пентагона.

  Кабината е премахната от компанията „Pasific Bell” на 17.05.2000 година по искане на Националната паркова служба. Телефонният номер е спрян от употреба. Според официалните съобщения, отстраняването на кабината е извършено заради въздействието на многобройните посетители върху околната среда в националния резерват. По-късно на мястото на кабината е поставена каменна плоча, която също е отстранена от парковата служба.

  Необичайната история на телефонната кабина в пустинята Мохаве вдъхновява създаването на няколко филма. Освен това, тя е включена в пролога на романа на Глен Бек „The Overton Window” от 2010 година. В момента съществува нов телефонен номер, който хората могат да набират и да се включват в конферентни разговори, точно както във времето, когато телефонната кабина е била активна.

  Източник: wikipedia.org

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link