Още

    10-те най-скъпи течности в света

    1. Човешка кръв

    Самото придобиване на човешка кръв никак не е трудно, имайки предвид, че всеки от нас я има. Въпреки това, обработването на кръвта след даряването може да бъде много скъпо – в зависимост от това в коя страна са направени „покупката“ и „продажбата“.

    1. Гамахидроксибутират

    Гамахидроксибутиратът е анестесик, който е излязъл от употреба. Депресия, безсъние и нарколепсия са само 3 от нещата, за които се е използвал. В големи дози е изключително опасен, тъй като може да доведе до проблеми с дишането, колабиране и кома. При смесване с алкохол може да доведе до смърт.

    1. Черно мастило за принтер

    Независимо колко скъп е принтерът ви – цената на мастилото винаги е много по-висока.

    1. Живак

    Днес живакът не се използва толкова широко в продукцията на медицински уреди (най-вече термометри), заради токсичността му. Въпреки това той е единственият течен метал, който остава в течно състояние на стайна температура.

    1. Инсулин

    Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса. Той е единственият хормон в организма, който понижава нивото на кръвна захар. Производството на биосинтетичната форма на инсулин е изключително скъпо. Според експертите цените на инсулина се утрояват в периода 2002 – 2013 година и оттогава не са спрели да нарастват.

    1. „Шанел No. 5”

    „Шанел No. 5” е първият парфюм на френската дизайнерка Коко Шанел, произведен за първи път през 1922 година чрез сътрудничеството на парфюмериста Ърнест Бьо. Днес „Шанел No. 5” е един от най-популярните парфюми в цял свят. Когато Бьо представя образците на направените от него парфюми, Коко Шанел избира образец номер 5, тъй като обичала числото. По-късно номерът е запазен в оригиналното име на парфюма.

    1. Кръвта на рака подкова – Мечоопашат

    Кръвта на тези видове раци се събира в големи количества днес, тъй като се използва в медицината. С нея се проверява дали широк спектър от медицински продукти не са замърсени. Тази кръв е синя на цвят и свойствата ѝ са открити преди повече от 50 години. ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТОВА УНИКАЛНО СЪЗДАНИЕ ТУК 

    1. Диетиламид на лизергиновата киселина (ЛСД)

    ЛСД е мощно психоактивно вещество, спадащо към групата на халюциногените и ентеогените. През 60-те години става широко разпространен сред младежите, които го използват като наркотик. За първи път е изолиран през 1938 година в Швейцария от химика Алберт Хофман, който днес е наричан „бащата на ЛСД“. Последствията от употребата на психоактивното вещество са непредвидими и могат да бъдат дълготрайни. В България, Великобритания и много други страни производството, притежанието и разпространението на ЛСД са забранени и се наказват от закона.

    1. Отровата на кралската кобра

    Кралската кобра е най-голямата отровна змия в света. Среща се най-често в Югоизточна Азия. Когато атакува, нейната отрова може да убие слон – тя е една от най-отровните змии в целия свят. В отровата на кралската кобра се съдържа уникален протеин, наречен „оханин“. Той се използва под формата на болкоуспокояващо средство, което е 20 пъти по-мощно от морфина.

    1. Отровата на скорпион

    Скорпионите са безгръбначни животни с осем крака, които принадлежат към клас Паякообразни. Използват отровата си, за да се защитават, но само 25% от тях имат отрова, която е смъртоносна за хората. Протеинът, открит в отровата на скорпионите, може да се използва при лечение на хора, страдащи от множествена склероза, някои възпалителни чревни заболявания и артрит. Отровата на скорпионите е най-скъпата течност в света.

    Още публикации

    Коментари

    ВАШИЯТ КОМЕНТАР

    Моля, въведете коментар!
    Моля, въведете името си тук

    Мобилно приложение за Android и iOS

    Най-нови