Още

    6 любопитни факта за Френската и индианска война

    1.Това не е война между Франция и индиански племена, а между Франция и Британските сили, които се борели за контрол над Северна Америка от 1600-те години. Въпреки това, индианските племена играят ключова роля във войната. Те се съюзяват както с французите, така и с британците и участват в много от битките. Първоначално френската армия има по-голям успех и спечелва подкрепата на индианците. И двете страни споделят общ интерес към търговията, а французите много лесно приели американската култура – те научили езиците им и живеели сред тях, а някои дори сключвали брак с местни жени и имали деца от тях. С течение на времето обаче английските колонисти се съюзяват с някои индиански племена, а местните общности били принудени да избират на чия страна да застанат, за да защитят възможно най-добре своите територии.

    2. За да окуражи колониите да се съюзят в битката срещу Франция, Бенджамин Франклин разпространява постери, на които колониите са изобразени като части от разрязана смия. Постерът гласи „Присъедини се или умри“. Публикуван е в “Pennsylvania Gazette” на 9.05.1754 година и е първият политически постер в историята на Америка.

    3. През пролетта на 1749 година губернаторът на Нова Франция – Roland-Michel Barrin de la Galissoniere бил загрижен от това, че все повече колонисти прииждали в Охайо. За да стане абсолютно ясно, че тези земи принадлежат на Нова Франция и са извън границите на британските заселници, губернаторът нарежда да бъдат разположени 6 плочи на стратегически позиции в долината. На всяка от плочите имало изявление, според което тези земи принадлежат на Франция. Макар че във Франция това бил често използван метод за разграничаване на територии, плочите не постигнали желания резултат и нямали възпиращо действие. (От тогава е открита само една от тях).

    4, През есента на 1753 година французите разширяват обхвата си и достигат до днешна западна Пенсилвания. Губернаторът на Вирджиния считал този район за колониална територия и избира младия 21-годишен капитан Джордж Вашингтон да предупреди французите, че ще трябва или да напуснат или да се справят с последствията ако откажат да го направят. Вашингтон получава учтив отказ от френския командир на Fort Le Boeuf. Ядосан от развръзката, губернаторът на Вирджиния провъзгласява Вашингтон за подполковник и през пролетта на 1754 го изпраща с екип от мъже срещу французите като му нарежда да използва сила. В утрото на 28.05. Вашингтон среща малък разузнавателен взвод. Започват да се чуват изстрели и 15 минути по-късно 14 френски войници са убити, включително командирът им. Французите са разярени и гледат на това като на умишлено убийство. Тогава битките между британците и французите започват. Мнозина считат тази ранна битка, водена от Вашингтон за неофициалното начало на войната.

    5. Макар британците и французите непрестанно да се адаптирали към воденето на битка в пустошта на Северна Америка, те също се опитвали да се държат нормално едни към други. Ако едната страна загубела битка, тя все още разполагала с определени привилегии. Пораженците можели да се предадат и дори да запазят оръжията си.

    Интересен пример за любезност е този от юни 1758 година, който се случва по време на атака на британците над френската крепост Louisbourg в Нова Скотия. По време на битката британският генерал-майор Джефри Амерст изпраща пратеник до френската крепост, който носи със себе си дар от 2 ананаса за съпругата на френския командир. До плодовете имало бележка, в която имало извинение за опустошението, което най-вероятно е предизвикала битката над дома ѝ. В знак на благодарност Мари Ан дьо Друкор изпраща на британския командир няколко бутилки шампанско. По-късно, когато британците изпращат още ананаси, французите им изпращат домашно масло. Освен това командир Друкор предлага услугите на френските хирурзи за всеки ранен английски офицер.

    6. Към края на войната Испания взема решние да се съюзи с Франция. Испания се присъединява към военния конфликт през януари 1762 година, но по онова време британците били изключително силни. Испанците започнали да се заселват във Флорида още през 1500-те години, но когато Великобритания печели войната, те били принудени да се откажат от Флорида в съответствие с Парижкия договор от 1763 като в замяна на това да получат Хавана, която британците превзели през предишната година. Испания си връща Флорида 20 години по-късно по време на Американската революция, но скоро след това я губи – този път завинаги.

    Още публикации

    Коментари

    ВАШИЯТ КОМЕНТАР

    Моля, въведете коментар!
    Моля, въведете името си тук

    Мобилно приложение за Android и iOS

    Най-нови

    Изтеглете 
    мобилно приложение за Android и iOS

     
    close-link