Още

  Акве Калиде – лечебният извор на владетелите

  Ще ви разкажа една приказка за чудно място. Само дето то наистина съществува…

  Казват, където е текло-пак ще тече. Това с пълна сила се отнася за лековитите води на Акве Калиде. Имената на селищата край целебния извор са се променяли, но винаги са значели едно и също – Aquae Calidae на латински означава горещи води. Изворът неотменно бликал векове наред, дарявайки здраве и заслужено почитан и възхваляван в легенди.

  Можем да проследим историята му хиляди години назад до древността.  През неолита край извора е имало три селища. Като дар от боговете, термалната вода е изцерявала хората още по времето на траките. Древните траки открили  лечебните свойства на водата от мистичния извор и го превърнали в „Светилище на Трите нимфи“. Създавайки светилище с магично име, мястото придобило още по-голямо очарование и магнетично започнало да привлича поклонници.

  Акве Калиде. Снимка: Община Бургас

  Нимфите са вълшебни същества от древногръцката митология. Те са пазителки на водите с лечебни свойства. В почти всяка фолклористика присъства темата за живата вода. Извори като Акве Калиде само потвърждават, че в този приказен мотив се крие капка истина.

  Както в приказките, царете са искали за себе си живата вода, тук в Акве Калиде, те на крака са идвали да лекуват тялото и душата си във вълшебната топла вода.

  Историята пази сведения за посещение на лековития извор от известни личности – Филип II Македонски,  императорите Юстиниан I и Константин IV Погонат и българския кан Тервел.

  Султан Сюлейман Великолепни не само се е лекувал в целебните води, но е построил впечатляваща баня.

  Но да се върнем към хронологията, за важните събития в историята на селището. През I век римляните завладели територията, на която се намирал извора. Първата баня била изградена  от император Траян. По време на ранната  римска империя банята все още се свързвала с митичните водни грации и се наричала  Анхиалските нимфи. В последствие селището край извора получило името Термопол. Хрониките разказват за болната съпругата на император Тиберий II, която била излекувана от чудодейните води и в знак на благодарност дарила мантията си на местната църква. Няколко години по-късно, през 583 г.  аварите нападнали и опустошили района. Но дори и те били очаровани от чудодейните бани и ги пожалили от разрушение. Предводителят им Баян присвоил дарената на църквата императорска мантия. Намятайки я той се провъзгласил за император на ромеите.

  Акве Калиде. Снимка: Община Бургас

  През 708 г. близко до Терма кан Тервел нанася съкрушително поражение на ромейския император Юстиниан II и селището преминало  в пределите на България.

  През 1205 г. цар Калоян е пленил латинския император Балдуин Фландърски и го затваря в крепостта Царевец, в българската столица Търново. След смъртта му, неговият брат Анри Фландърски предприел наказателен военен поход и  през 1206 г. Анри достигнал и завзел Термопол.  За разлика от аварите, той не пожалил града  и го изпепелил.

  350 години след опожаряването османският султан Сюлейман I възстановил баните и построил невероятен султански хамам. Той лекувал подаграта си в целебните води. Селището до баните било наречено Лъджа – горещ минерален извор. Лъджа се разпростирало върху три хълма, за които се носела легенда.

  Според нея тук живеели три красиви сестри. За тяхно нещастие, един паша ги пожелал за харема си. Бягайки от него, те отправили молби към Бог да ги скрие. В отговор на молитвите им той ги вкаменил и превърнал в три сходни  хълма. Тук може да се направи аналогия с преданието за трите тракийски нимфи.

  Трите нимфи от Акве Калиде. Снимка: Уикипедия

  След Освобождението баните са били наречени Айтоски бани, защото попадали в територията на Айтоската околия. През 1934 г. Лъджа се преименувало на Баня, а през 1950 г. Банево. През 1900 г. баните преминали към град Бургас, а през1980-те започнали да се наричат Бургаски минерални бани. От  2009 г. Банево станало квартал на града.

  Днес хилядолетната история на Акве Калиде е представена по впечатляващ начин в едноименния музеен комплекс. Той е наистина интересно място, представящо запазени и реставрирани исторически находки и съвременни атракции. Вероятно  ви е любопитно да научите повече за артефактите от Акве Калиде и невероятната реставрация на банята на Сюлейман Великолепни. Това ще научите в следващата статия за вълшебните извори в статията „Банята на Сюлейман Великолепни”.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link