Още

  Алиса Лидъл – момичето, вдъхновило Луис Карол за написването на „Алиса в страната на чудесата“

  Чарлс Доджсън, по-известен с псевдонима си Луис Карол, умира на 14.01.1898 година. Той публикува над 15 книги преди смъртта си, но никоя от тях не достига славата и популярността на „Алиса в страната на чудесата“.

  Чарлс бил приятел на семейство Лидъл от доста време, тъй като бащата на Алиса – Хенри, работел в Християнската църква на Оксфорд. Чарлс се сприятелява със семейство Лидъл през 1855 година като първо става близък с най-голямото от децата  – Хари. Доджсън често водел децата на пикник, където им разказвал фантастични истории и им правел изключителни снимки, тъй като хобито му било фотографията.

  Луис Карол и Алиса

  Той прекарвал времето си с всички деца, но любимката му била Алиса Лидъл. Тяхното приятелство приключва внезапно през юни 1863 година по незнайни причини. Някои биографи с тревога споделят, че смятат, че причината за тази раздяла е фактът, че Чарлс имал увлечения към Алиса и дори искал да се ожени за момичето, което по онова време било само на 11 години. Други твърдят, че по-голямата сестра на Алиса – Лорина, била влюбена в Чарлс, затова той прекратил отношенията си със семейството. Истината обаче, вероятно никога няма да излезе наяве, тъй като страниците от дневника на Луис Карол, описващи живота му през този период, са изгубени, а снимките изгорени.

  Алиса е четвъртото дете в семейство Лидъл. Тя е родена на 4.05.1852 година. На 10 години тя се превръща във вдъхновението на Луис Карол за написването на прословутата книга. Алиса има 9 братя и сестри и често прекарва времето си с две от тях – Едит и Лорина. Трите пътуват до Европа, когато Алиса е още младо момиче.

  Алиса Лидъл

  Алиса сключва брак с Реджиналд Харгрийвс – английски играч на крикет, когато е на 28 години. Двойката има три деца – Алън, Леополд и Карил. Първите две момчета умират като войници през Първата световна война, а Карил оцелява и създава семейство след войната. Съпругът на Алиса умира през 1926 година, оставяйки я сама в дома им. Поддръжката на имота струва прекалено много за самотна вдовица и тя е принудена да продаде ръкописа на книгата, който й е подарък от самия Луис Карол.

  Книгата достига до цена от 15 400 паунда – 4 пъти повече от цената, предложена от аукционната къща „Sotheby”. По-късно книгата е поръчана от американския бизнесмен Елридж Джонсън. „Алиса в страната на чудесата“ е показана в Колумбийския университет, а Алиса е поканена на представянето, където се случва друго интересно нещо.

  80-годишната Алиса среща Питър, който заедно с братята си е вдъхновил написването на друга популярна книга „Питър Пан“, написана от Джеймс Бари. В крайна сметка книгата на Алиса е закупена от американски библиографи и върната на народа на Англия, като награда за тяхната смелост през Втората световна война. Днес ръкописът се намира във втората по големина библиотека в света – Британската библиотека в Лондон.

  Алиса умира на 16.11.1934 година на 82-годишна възраст. Погребана е в църквата „St. Michael and All Angels“ в Хемпшир.

  Друга интересна история от живота на Алиса е, че (вероятно) синът на кралица Виктория – принц Леополд, се влюбил в нея по време на престоя си в Оксфорд. Въпреки, че това не е потвърдено, друго нещо се е случило със сигурност – Леополд кръщава дъщеря си Алиса, а Алиса нарича втория си син Леополд. Някои твърдят, че името на третия син на Алиса – Карил, е вдъхновено от псевдонима Луис Карол, но самата Алиса отрича тези слухове.

  По книгата на Луис Карол са направени няколко филма, а Китай забранява всеки от тях през 1931 година заради вярването, че „животните не бива да използват човешки език“. От излизането си до сега, от „Алиса в страната на чудесата“ са продадени над 100 милиона копия.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link