Още

  Битката при Мобей – една от най-мащабните през Античността

  Битката при Мобей е кулминацията на една от най-мащабните военни кампании, водени в Античността. Тя се води в северните краища на пустинята Гоби през 119 година пр.н.е. между двама непримирими врагове, воюващи от векове – Китайската империя на династията Хан и номадската империя Хунну.

  Битката, спечелена от китайската страна, е може би една от най-важните в Античността. Последиците от нея променят хода на човешката история, като оказват влияние върху развитието на цивилизацията в продължение на няколко столетия и променят картата не само на Далечния изток, но и на Централна Азия, Близкия изток и дори Европа.

   

  Войните между Хански Китай и Хунну се водят от столетия. Причините са богатите земи на юг от пустинята Гоби, владени от китайците. През цялата древна китайска история защитата на северните граници от номадски набези е военен приоритет.

  wikipedia.org

  По време на династията Джоу северните васални държави като Ян, Жао и Цин прибягват до отбранителни стратегии, изграждайки удължени крепости, които служат като предшественици на Великата Китайска стена. По време на династията Цин, първият император Цин Ши Хуанг набира хиляди цивилни работници за усъвършенстване на Великата стена, за да подсили военните кампании по северната граница.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Историята на Османската империя

  Волжка България или Страната на градовете

  Византийската империя – възход и падение

   

   

  Кулминация на конфликта настъпва с възкачването на китайския престол на династията Хан. В същото време северните племена се обединяват в могъщата империя Хунну, която поставя под своя власт огромна територия от Тихия океан до източните европейски степи.

  Империята на Хан – wikipedia.org

  Възползвайки се от хаоса на гражданската война в Китай при възкачването на Хан, Хунну покорява обширните плодородни земи на юг от Гоби. След като успяват да укрепят властта си, китайските императори решават да възвърнат загубеното, както и да се отърват от силния си северен съсед.

  Така започват войните между Хан и Хунну. Битките между двете империи продължават повече от 70 години, като са изключително кървави и изтощителни и за двете страни. В крайна сметка се подписва нестабилен мир, в който Китай е принуден да плаща унизителен данък на северните варвари.

  Мирът приключва с възкачването на китайския престол на император Ву. Той преценява, че нацията му най-накрая е достатъчно силна, за да реши проблема с Хунну. Започва да изпраща походи към южните земи на Хунну, нанасяйки опустошителни удари.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Произходът на името „България“

  Племето Авари и връзката им с българската история

  Историята на Римската Империя

  След близо десетилетия битки със съмнителен успех, той събира невиждана за онова време войска от 100 хиляди човека, предвождана от най-талантливите му пълководци, и я изпраща на север през пустинята към сърцето на Хунну. Армията се разделя на две – източна и западна.

   

  Източната армия от 50 хиляди човека се изправя срещу огромна армия в провинция Дай, като успява да нанесе съкрушително поражение на хуните. Хунну губи повече от 70 хиляди човека. Китайците изгарят и избиват всичко по пътя си, напълно унищожавайки някои от най-видните кланове на северната империя.

  wikipedia.org

  Маршът на западната армия е много по-драматичен. Армията се придвижва през много по-труден терен и на по-голямо разстояние. В крайна сметка стига до решително сражение при Мобей.

  Китайската армия е превъзхождана 4 към 1. Срещу нея се изправя цялата сила на Хунну. Битката при Мобей продължава повече от седем дни. Китайците удържат съкрушителна победа. Силите на Хунну са напълно разбити и избягват на север, като оставят в китайски ръце по-голямата част от империята си.

  Така завършва кампанията, станала известна като битката Мобей и продължила 10 години – между 129 г. и 119 г. пр.н.е. Битките са опустошителни и за двете страни. Китай губи близо 80% от войските си. Финансирането им също е непосилно, като за да осигурят средства, императорите налагат тежки данъци на обикновеното население.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Древната история на Първото българско царство. Къде са живели прабългарите на Аспарух?

  История на Руската империя

  Любопитни факти за Персийската империя

  Прабългарите преди основаването на собствена държава

  В следващото столетие империята потъва в цикъл на постоянни граждански войни и селски въстания. Държавата успява да стъпи отново на краката си в първите години на новата ера.

   

  За хуните поражението се оказва фатален удар за държавата им. Те са принудени да се оттеглят в неблагоприятните северни земи – в днешен Сибир. Хановете им са разорени, добитъкът е избит от китайците. Държавата се разпада на части и скоро една по една са завладени от народите, над които до скоро Хунну властва.

   Историята им обаче не свършва така. Загубили властта си, северните кланове на Хунну се обединяват и тръгват на Запад. Няколко столетия по-късно техните наследници стигат Европа. Те стават основна причина за започването на Великото преселение на народите, променило Стария свят завинаги. Техният лидер Атила покорява почти цяла Европа и поставя началото на края на Римската империя.

   

  Южните кланове на хуните остават в историята под наименованието бели хуни или ефталити. Те мигрират на юг, създавайки мощна държава в централна Азия. Царството на Ефталитите унищожава най-могъщата държава в историята на Индия – империята Гупта, владяла преди това целия индийски субконтинент в течение на почти хилядолетие. Те също нанасят невиждани опустошения в Сасанидска Персия, което отслабва държавата и я прави лесна плячка за нахлуващите от юг араби.

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Синовете на Кубрат

  Цар Калоян – един от владетели, заради които българите имаме славата на велик народ 

   

  ПРОЧЕТИ ОЩЕ: 

  Как започнало Великото Преселение на народите

  Безсмъртието на император Цин Шъхуанди

  Теракотената армия на първия император – Цин Шъхуанди

   

  Империята Цин – началото на „поднебесен“ Китай

   

  Изследване: Ето какъв е бил сексът в Османската империя

  Аргос – най-силният противник на Спарта

  Българите са единствените, които са побеждавали Чингис Хан и монголската империя

  Кара Булгар – забравената империя на черните българи

  5 азиатски битки, които променят историята

  Произход на българите – теории и хипотези

  Царската династия Романов – възход и падение

  Вавилон – най-великият, важен и почитан град в човешката история

  Кои са болшевиките? Възход и падение – произход, идеология, лидери

  Кои са печенегите, каква е ролята и връзка им с нашата история?

  История на Партската империя

  Историята на Атила

  Значение и произход на наименованието българи – теории и хипотези

  Хуни срещу римляни – битката при Каталаунските полета

  История и хронология на Великата китайскa стена

  Падането под турско робство – история, причини и факти

  Кушанското царство – една от най-великите империи в древността

  Историята на Иванко – убиецът на цар Асен І

  Династията на Асеневци – история, величие и падение

  Орденът на Асасините – първата терористична групировка

  Второто българско царство – история, възход и падение

  Първото българско царство – история, възход и падение

  Най-малкият син на Кубрат – историята на Алцек и Алцековите българи

  Кавалерията на партите – предшественик на европейските рицари

  Велика България – история и поява

  Шумерската цивилизация: Възход и Падение

  Историята на древна Спарта

  Историята на Котраг и създаването на Волжка България

  Аварски хаганат – възход и падение

  източник: sanovnik.bg

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link