Още

  Детското столче за кола не е толкова ново, колкото си мислим

  Детските столчета за кола са едно от нещата, които приемаме за даденост. Те, обаче, не винаги са били на разположение, но откакто са, животът ни и безопасността на децата ни са се  подобрили драстично.

  Кога е направено първото детско столче за кола?

  Интересното е, че първото столче за кола се появява през 30-те години на миналия век. То, обаче, не е било използвано от съображения за безопасност, а само за удобство.

  Компанията Bunny Bear проектира седалка, която се закача на гърба на истинска седалка за кола. Друг тип столче за кола е представено през 40-те години на миналия век. Това, всъщност, е предшественика на столчето за кола и то е почти като тези, които виждаме днес. То, обаче, било проектирано да бъде по-скоро седалка, която позволявала на децата да виждат през прозореца. Отново, столчето не е проектирано за безопасност и е по-скоро за удобство.

  Детското столче за кола. Снимка: Уикипедия

  Кога е направена първата детска предпазна седалка за кола?

  Идва въпросът кога започват хората да се отнасят сериозно към безопасността на децата си? Едва през 60-те години, когато през 1962 г. двама мъже се възползват от предпазния колан и проектират столчета за кола с единствената цел да подобрят безопасността на децата в превозното средство.

  Американецът Леонард Ривкин създал седалка, която имала метална рамка, заобиколена от катарама, почти като висок стол за колата. Британецът Жан Еймс проектира задна седалка с Y-образна каишка. Това е седалката, която най-много прилича на настоящите модели.

  Проблемът бил, че широката общественост не била достатъчно информирана за предимствата на безопасността на децата в движещо се превозно средство. И така, идеята не предизвикала голям интерес.

  Ford Tot-Guard

  По истински американски модел Форд се заема и произвежда „Tot-Guard“ през 1968 г. Това бил пластмасов стол с подплатена зона пред лицето на детето. Приличал малко на изправена масажна маса, която действала като възглавница при удар.

  Малко след като Ford пуска своя Tot-Guard, General Motors също се включва в надпреварата. Техните седалки се предлагали в две версии, една за деца и една за кърмачета. Те също използвали предпазни колани, за да ги държат на място. Били направени от полипропилен и били подплатени с уретанова пяна. Седалките били рекламирани като леки и преносими. Те най-много приличат на тези, които използваме днес.

  Не си мислете, обаче, че всички са приели присърце идеята  за безопасност на децата. Столчетата за кола все още били нещо необичайно и мнозина, които ги използвали, ги рекламирали като практичен начин да предпазите децата си по пътя и да ги забавлявате. Sears дори рекламира покрита с винил подложка от пяна, в която детето ви може да спи или да играе в задната част на колата ви.

  Кога за първи път са въведени закони за детските столчета  за автомобили?

  Трябва да се отбележи, че предпазните колани дори не били стандартно оборудване на автомобилите до 60-те години. Изискването за точки за закрепване в автомобила е въведено през 1965 г. и през 1968 г. е въведен закон за поставяне на триточкови колани в предната част на автомобила. Това било задължително за всички нови автомобили от 1965 година.

  Коланите на предните седалки стават задължителни за автомобилите през 1972 г. Макар и интересно, този закон се прилага само за автомобили, регистрирани през 1972 г. и не касае коли, регистрирани преди това. Никога не е било законово изискване автомобилите, регистрирани преди 1972 г., да разполагат с колани. Ето защо, класическите автомобили не били оборудвани с предпазни колани, нито трябвало да бъдат по закон.

  Не е било задължително поставянето на предпазни колани до 1983 г., а коланите на задните седалки не били задължителни до 1986 г.

  Няма официална дата за въвеждане на закон, касаещ автомобилните седалки във Великобритания. Законите в Съединените щати влизат в сила през 1971 г. Изисква се всички седалки да са с обезопасителни колани и да обезопасяват детето на седалката. Но не са правени краш тестове за тези седалки.

  Във Великобритания приемат закон за детските седалки, според който деца под тригодишна възраст е задължително да са в столче за кола.

  До 2006 г. деца на възраст над три години трябвало да използват само столче за кола или допълнителна седалка, „ако има такава“. Деца под дванадесет години можели да седят в предната част на колата без столче за кола.

  През 2001 г. списание Mother & Baby установява, че всеки пети родител вози детето си без столче за кола, а популярното столче за кола на Mothercare се продава на родителите, въпреки че е получило оценка за безопасност 0 от 100.

  През 2004 г. е съобщено, че 63% от възрастните спират да използват предпазни столчета за децата си, след навършване на  шест години. Един на всеки десет родители заявява, че е спрял да използва столчето за кола до навършването на третия му рожден ден. През последното десетилетие безопасността на автомобилните седалки за деца се промени много.

  Накрая през 2006 г. са въведени още закони, които правят придвижването на децата ни много по-безопасно. Съгласно закон от 2006 г. всички деца под 12-годишна възраст трябва да използват някаква форма на столче за кола, освен ако не са по-високи от 135 см.

  Така че едва през 2006 г. столчетата за кола стават задължителни за тези на възраст над три години.

  Днес детето трябва да използва детско столче за кола, докато навърши 12 години или е с височина 135 см. Тези столчета за кола, обаче, трябва да бъдат с диагонален колан. Изключение е, ако седалката е проектирана за обезопасителни колани или има точки за закрепване ISOFIX.

  Законът също така гласи, че всяко дете под 9 кг трябва да пътува с бебешко кошче и ако детето ви е на 15 месеца, то трябва да седне на седалка, обърната назад.

  Започнахме разглеждането на детските столчета от момента, в който те бяха представени за първи път. Първоначално те са проектирани за удобство и просто да държат детето ви неподвижно, когато шофирате. Сега, обаче, те са съществена част от сигурността на детето ви. Със сигурност може да се каже, че през последното десетилетие сме стигнали далеч по отношение на закона за столчетата за кола и предпазни седалки и определено сме изминали дълъг път от едно столче за кола, което можете да закачите на облегалката на седалката си. Абсолютна лудост.

  Най-новото в иновациите на столче за кола? Volvo представи надуваема столче за кола преди няколко години.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link