окт. 16, 2019
4977 Views

Дисни принцеси със сериозни психични разстройства

Автор:

Да бъдеш принцеса е трудно и понякога се отразява на психичното здраве. Тези героини, взети от приказките на братя Грим или Ханс Кристиан Андерсен, в анимационните филми са претърпели някои  промени. Всяка си има свои странности и капризи. Принцесите на Дисни преминават през трудни ситуации, така че не е чудно, че много от тях може да имат психични разстройства. Може би не би им навредило да се консултират със специалист?

Алиса – шизофрения


Шизофренията е разстройство, характеризиращо се с халюцинации, параноични заблуди, ненормални двигателни функции и негативно социално поведение.

Въпреки, че историята на Алиса ни кара да вярваме, че е намерила вход за  вълшебния свят, тя вероятно е страдала от шизофрения. Разстройството често се развива в юношеска възраст, но макар и рядко, може да се появи и в детството. Алиса разговаря с котка и гъсеници, плаващи във въздуха. Струва й се, че тялото й или се увеличава, или намалява по размер и е убедена, че този свят е реален, въпреки всички нелогични явления, които се случват в него.

Жасмин – биполярно разстройство


Биполярното разстройство, известно още като маниакално-депресивна психоза, е психично заболяване, при което състоянието на еуфория на човек се заменя със състояние на депресия.
Във фазата на мания човек става импулсивен, склонен към рисково поведение и не мисли за последствията от своите действия.

Във филма Жасмин скача на летящ килим с непознат, бяга от вкъщи, краде ябълки. В състояние на депресия човек лесно се притеснява, иска да остане сам и да се чувства безпомощен. И така, Жасмин отхвърля потенциалните ухажори, разговаря с единствения си приятел тигъра и плаче по различни причини.

Анна – разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание


Като се има предвид, че момичето е прекарало целия си живот заключено в замък, Анна е супер мобилна.

Разстройството на хиперактивността с дефицит на внимание се характеризира с три отличителни симптома: липса на внимание, хиперактивност и импулсивност. С други думи, човек трудно се концентрира, не може да седи на едно място и не мисли за своите действия. Анна скача на дивана, пълни устата си с шоколад, спъва се през цялото време, радва се на всякакви дребни неща, говори много бързо и приема предложението на мъж, с когото се е запознала само преди няколко часа.

Принцеса Аврора – голямо депресивно разстройство


Тя е в добро настроение, разхождайки се из гората на рождения си ден. Среща красив принц по пътя си и се влюбва в него.

По-късно разбира, че трябва да се ожени за някой, когото никога не е виждала, и вече няма да може да се среща с онзи красив непознат. Може би това е някакво проклятие, или просто голямо депресивно разстройство, което се проявява в липсата на мотивация и интерес към работа, хобита и хора. Понякога това се изразява в хиперсомния – патологична сънливост.

Мулан – ателофобия


Ателофобията или страхът от несъвършенство е тревожно разстройство, когато човек вярва, че прави всичко погрешно. Ателофобът си поставя недостижима цел и се чувства зле, ако резултатът не отговаря на очакванията. Поради това човек често има чувство на отчуждение.

Мулан не иска да бъде в ролята на подчинена съпруга, решава да върне честта на семейството, като се присъединява към армията. Там тя не се чувства спокойно, постоянно се опитва да говори и прави всичко както трябва, но безрезултатно. Мулан получава малко увереност едва в края на филма.

Елза – Тревожно разстройство


Хората с тревожно разстройство постоянно страдат от чувство за малоценност. Те смятат, че не могат да се адаптират към обществото, отчуждават се и се опитват да избягват общуването с другите. Елза почти  през целия анимационен филм се опитва да скрие емоциите си и себе си.

След смъртта на родителите си тя се скрива в стаята си в замъка, затваря се, отказва да говори с други и дори се отдалечава от сестра си Анна. По-късно се премества в леден замък на изоставена планина. Въпреки, че никой не знае точно причината за тревожното разстройство, смята се, че възниква в детството. В този случай причината може да бъде инцидента, при който в детството Елза едва не убива сестра си, както и реакцията на родителите за случилото се.

Пепеляшка – Зависимо разстройство на личността


Пепеляшка се отличава с донякъде пасивен, зависим характер и склонност да се подчинява. Всичко това показва разстройство на зависимата личност. Подобна диагноза е характерна за хората, които постоянно се нуждаят от грижи и често се развива при деца преживели раздяла. Така се случва с Пепеляшка, чийто баща умира и я остави със зла мащеха. Въпреки жестокия характер на майката, Пепеляшка не напуска семейството, тя се подчинява на заповедите, докато Феята, а по-късно и Принцът, започват да се грижат за нея.

Покахонтас – истерично разстройство на личността


Въпреки, че Покахонтас е една от най-дръзките героини на Дисни, тя също може да бъде диагностицирана. Истеричното разстройство на личността се характеризира с постоянна нужда от внимание, както и склонност да се държи претенциозно или нецелесъобразно, за да привлече вниманието на околните. Хората с това разстройство са много добри в общуването, те обикновено манипулират другите, за да получат това, което искат, и могат да подстрекават околните.

Покахонтас провокира война, убеждава останалите да действат по нейна преценка и при всяка възможност драматично се втурва към любимия си.

Рапунцел – Стокхолмски синдром


Рапунцел никак не безпомощна – тя е огнена и оригинална.

Ако обаче внимателно погледнете, има случай на Стокхолмски синдром – разстройство, при което човек има емоционална привързаност към този, който го е отвлякъл или го държи за заложник. Майката Готел, която е отвлякла Рапунцел в ранна детска възраст, показва пасивно-агресивно поведение и емоционално насилие спрямо момичето. Дори след като Рапунцел разбира за лъжите на майка си, тя все още изпитва вина, любов и огорчение, когато я изгубва.

Ариел – обсесивно-компулсивно разстройство на личността


Ариел е черната овца сред сестрите си и постоянно изпада в някакви неприятности. В този случай тя проявява симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство. Тя е обсебена от принц Ерик, виждайки го само веднъж и изненадващо лесно се съгласява да се срещне с него.

Хората с обсесивно-компулсивно разстройство често се съгласяват да мълчат в социални ситуации, тъй като се страхуват, че могат да кажат нещо неподходящо. Ариел също страда от патологично натрупване на вещи. Срахът да се освободи от вещи и трупането им, често съпътстват обсесивни състояния. Проявата на това състояние  може да се види в момента, когато баща й унищожава колекцията й.

loading...
Категория:
Любопитно · Филми
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *