Още

  Факти и митове за Гестапо

  В художествената литература и особено във филмите реалните факти за прочутата и зловеща нацистка тайна полиция Гестапо са обилно смесени с неточности, а нерядко и с обикновени измислици.

  Най-големият и най-разпространен мит за Гестапо е самият факт за съществуването му в окупирани територии. Гестапо е съкращение. Пълното име на тази организация (която, между другото, съществувала много преди идването на нацистите на власт – макар и под малко по-различно име) е Geheime Staatspolizei. Тайна държавна полиция.

  Агенти в цивилни дрехи на Гестапо по време на операциите на Белите автобуси през 1945г. Снимка: Уикипедия

  Държавна означава, че Гестапо можело да действа само на териториите, които са били част от Третия райх. А понеже окупираните територии на чужди държави не са били част от Райха (окупирани не значи „присъединени“), строго погледнато, на тяхна територия не е имало самостоятелни отдели на Гестапо. И не можело да има. Гестапо било подчинено на Министерството на вътрешните работи на Райха, което не действало на окупираните територии. Там неговите служители били подчинени и влизали в състава на на подразделенията на СС. На тези територии действали главно СД (Служба по сигурността – в дълбокия тил), или ГФП (Тайната полева полиция – в близкия фронтов тил). Те били периодично подпомагани от структурите на Абвера-2 (германско военно контраразузнаване), което влизало в армията – Вермахта.

  Следващият мит е прословутата „черна униформа“ на офицерите от Гестапо. Тук също се допускат няколко грешки. Първо: в Гестапо никога не е имало офицери. Имало служители, защото Гестапо била гражданска, а не военна служба. Черни униформи са носели офицерите от СС. Вярно е, че към Гестапо били изпращани офицери от СС за усилване. Такива офицери, например, командвали и включените в СС отдели на Гестапо в чужбина.

  Но по принцип служителите на Гестапо били цивилни и имали полицейски, а не есесовски звания (например „криминалрат“, „криминалкомисар“ и др.) Те носели цивилно облекло. Много от тях дори не били нацисти, тоест членове на нацистката партия.

  Затова, от чувството на солидарност с гражданските си колеги (а и за да не се „осветяват“ излишно) дори офицерите от СС, командировани към Гестапо, ходели на работа в цивилни дрехи. Включително и самия шеф на Гестапо СС-групенфюрер Хайнрих Мюлер.

  Началникът на тайната държавна полиция (Гестапо), групенфюрерът от SS и генерал-лейтенант от полицията Хайнрих Мюлер

  Черната униформа била парадна и обличана само в тържествени случаи. А след 1 септември 1939 година и СС-офицерите облекли сиви армейски униформи. Те се отличавали от тези на Вермахта само по петлиците.

  Престъпленията на нацистите са многобройни, но в други области. Колкото до инквизиции в Гестапо, там били прилагани в крайно редки случаи. Просто от тях нямало кой знае каква полза, защото тайната държавна полиция имала за цел да идентифицира и неутрализира истинските, реални врагове на Райха. Но тук изтезанията били дори вредни – от болка арестантът може да каже всичко и после да се загубят повече време и сили да се разграничат лъжата от истината. Традиционните полицейски оперативно-издирвателни мерки (включително разпити без физическо въздействие) давали  много по-добри резултати.

  Понякога във филмите за Гестапо се показват „свирепи“ жени-надзирателки или служителки. Това също е далеч от истината. В патриархалния Трети райх една жена можела да има само три занимания: кухнята, децата, църквата. Чак към края на войната започнали да приемат жени в помощни служби на Вермахта и СС, но не повече. Не им се полагали никакви военни звания. Колкото до Гестапо, службата там се смятала за чисто мъжка работа.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link