Още

  Пазете се от опасни съвети за оцеляване в екстремни ситуации! (Част 1)

  Отвред изобилстват съвети как да оцелеем в екстремни ситуации. В телевизионни предавания, филми, сайтове, видео, специализирани форуми и тематична литература предоставят информация, за оцеляване в опасните моменти.

  Оказва се, че не всички съвети, които се дават за оцеляване в екстремни ситуации, трябва да се следват в реалния живот.

  Изсмукване на отровата при ухапване от змия

  При ухапване от змия, отровата се разпространява много бързо чрез кръвта. Може да се каже, че изсмукването на отровата няма да повлияе на предотвратяване на отравянето, особено ако са минали няколко минути от ухапването.

  Освен това смученето може да застраши живота и здравето на човека, който помага, ако той има  рани в устата. Това важи и ако ухапаният човек се опитва сам да изсмуче отровата. В този случай най-малкият дефект на устната лигавица ще ускори разпространението на отровата.

  Преструване на мъртъв при среща с хищник

  Много източници, претендиращи за максимална надеждност на информацията, съветват спасяване от нападение на животни, като човек се прави на мъртъв. Всъщност, падайки на земята пред мечка, вълк или тигър, можете само да влошите ситуацията.

  Повечето хищници по своята същност са много любопитни и подобно неадекватно поведение, ще предизвика у тях интерес. Животното най-вероятно ще иска да ви изследва и последствията от такъв контакт може да са непредсказуеми. Много по-правилно би било просто да си тръгнете, без да правите резки движения. Животните рядко разпознават в човек храна. По-скоро хората предизвикват у тях любопитство или заплаха.

  Задължително търсене на храна

  В повечето телевизионни предавания и книги на тази тематика, изгубеният човек сред дивата природа веднага започва да търси храна, за да не умре от глад. В действителност такава тактика само ще увеличи рисковете. Храната в живота на човек не е на първо или на второ място, затова е по-добре да започнете своето спасение, не като търсите храна.

  Човек може да живее без храна няколко седмици, но без вода не повече от 3 дни. Що се отнася до студа или жегата, те могат да убият за няколко часа. Ето защо първото нещо, което трябва да направите, е да започнете търсенето на питейна вода и подслон, където да се скриете от неблагоприятни природните фактори.

  Използване на растителен сок за пиене

  Много специалисти за оцеляване в дивата природа препоръчват за да се избегне жаждата, да се пие сок от растения. Това е чудесен начин за попълване на запасите от влага в тялото, но не и за човек, който не познава местните представители на флората. Ще се изненадате да разберете колко смъртоносни отровни растения, изглеждат годни за консумация.

  Една грешка може да доведе до тежки последици. Ако сокът не е смъртоносен, то може да предизвика тежко отравяне с повръщане и в резултат на това дехидратация на организма. Е, тогава смъртта от жажда и изтощение е въпрос на време.

  Ориентиране за посоката по мъха

  Методът за ориентация го знаем още от училище, но той се оказва мит. Мъхът не расте от северната страна, а там, където има най-благоприятните условия за това. На растежа на мъха влияе влажността, нивото на осветление, температурата на въздуха, но не и посоката. Ако прекарате малко време на разходка с компас в близкия парк или горски пояс, ще се изненадате, като откриете, че от южната страна на пънчето може да има много повече мъх, отколкото на север.

  Ядене на неядливи неща

  Най-популярните теми на всяко телевизионно шоу за оцеляване са тези, свързани с яденето на неядливи неща – кора на дърветата, листа, грудки, насекоми и дори мърша. Участниците в шоуто го правят за да повишат рейтинга си.

  Най-лошото е, че някои зрители вярват, че всичко, което ядат животните, е подходящо за консумация от човека. Това е много опасна заблуда, която струва живота на много хора. Пример е фактът, че много отровни гъби, се ядат от сърни и лосове. Но яденето на тези гъби е фатално за хората.

  Предоставихме само няколко примера за застрашаващи оцеляването погрешни схващания. Всъщност има стотици такива митове и в ерата на Интернет те се размножават по-бързо от всякога. В мрежата глупавите неща се разпространяват със светкавична скорост и почти винаги намират плодородна почва.

  Пазете се от опасни съвети за оцеляване в екстремни ситуации! (Част 2)

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link