Още

  Древните египтяни – откриватели на Австралия?

  За откриването на Австралия досега се води спор. Едни смятат, че неин откривател е холандецът Уилям Янсон, който през 1606г. действително слиза на брега й, но не развива откритието си. Други са „фенове“ на Джеймс Кук – през 1770г. той изследвал по всички географски правила източното австралийско крайбрежие. Но напълно е възможно да се окаже, че и двамата са били изпреварени от… древните египтяни.

  През 1837г. английският пътешественик и географ Джордж Грей поел на експедиция към западните и южните брегове на Австралия, които дотогава били почти неизследвани. По време на продължителното и трудно пътуване той открил река Гасконе и тръгнал да изследва течението на Гленелг. Но в устието на тази река, корабът му се разбил в подводни скали. Географът и членовете на екипажа едва успели да се изкачат на брега. Изтощени и отпаднали, те започнали да се промъкват през непроходими гори към град Пърт, до който имало около 500 мили (800 км).

  По време на една от почивките, Грей решил да проучи някаква загадъчна пещера на речния бряг. Когато влязъл, изненадата му била неописуема – върху опушените сводове ясно се виждали рисунки, направени от човешка ръка. Но изумлението му нараствало: те далеч не приличали на примитивните скални драсканици на австралийските аборигени. Не само това, но и фигурите, изобразени върху тях, не изобразявали туземци – а хора, които напомняли древните египтяни! Слисаният Грей се втурнал към изморените си спътници – които след малко също се убедили, че тези рисунки, очевидно направени преди много години, изобразяват хора от Древен Египет.

  Египетски ероглифи, открити в Националния парк в Нов Южен Уелс, на 100 км. северно от Сидни

  Но когато пътешествениците се добрали до града, откритието им не било посрещнато с ентусиазъм – малко ли неща може да се привидят на гладните и измъчени хора…

  За откритието на Грей в тази пещера си спомнили след почти век – когато през 1931 година намерили други подобни загадъчни скални рисунки. Те били открити в Централна Австралия от археолога Майкъл Тери. Тези рисунки също не приличали ни най-малко на обичайните неугледни контури, изписвани от аборигените. Върху тях старателно били изобразени чертите на лицата, детайлите на дрехите – и отново външността и облеклата на нарисуваните хора очевидно не принадлежали на австралийските диваци. Рисунките били на височина повече от 10 метра над земята, което представлявало още една загадка – как са създадени?

  Египетският Бог Анубус, издълбан на камък, в пещера в Австралия

  Една година по-късно, през 1932г., край Макай били открити няколко кладенци, пробити в плътен каменен масив. Дълбочината на тези структури била около 10 метра, а според заключенията на археолозите те били направени преди няколко стотин години. Но нали австралийските аборигени нямали оборудване за такива сондажи?!

  През 1961г., недалеч от град Алис Спрингс били открити нови загадъчни скални изображения. Те били изследвани от група учени от Историческия музей в Аделаида и Австралийския институт за изучаване на аборигените. Експедицията направила над 400 снимки на скалните рисунки. Робърт Едуардс, куратор на отдел „Антропология“ в Австралийския музей, заявил: „Те не принадлежат на никаква позната форма на туземна култура“.

  Това заключение потвърждава хипотезата, която отдавна е разпространена в научните среди – в миналото Австралия е била посетена от някакъв загадъчен народ, който няма нищо общо със сегашните примитивни аборигени.

  Откъде идват тези мистериозни племена? Антропологът Графтън Елиът Смит, професор в университета в Манчестър, предложил версия, която първоначално предизвикала смях сред  колегите му: в Австралия някога са идвали… египтяни! В подкрепа на своята хипотеза той цитирал следните факти: някои австралийски племена имат странния за тези места обичай да мумифицират покойниците си. Тази практика била премахната едва в края на ХІХ-ти век от християнски мисионери. Но, за щастие, мумиите останали незасегнати и запазени. Тяхното проучване посочило, че те са били мумифицирани по същия начин, както го правели древните египтяни.

  През февруари 1964г. в Египет била открита гробница на жена, погребана около 1000г. пр. Хр. Изследването показало, че за балсамирането било използвано евкалиптово масло. Това обаче изглеждало направо невероятно. Та нали единствените място, откъдето тогава биха могли да получат такова масло, били Австралия и Нова Гвинея! Находката била още едно звено в поредицата доказателства на Елиът Смит. Но имало и още…

  В началото на 20-ти век австралийският фермер Анди Хендерсън поставял нова ограда в двора си. Лопатата му се ударила в парче желязо, което отхвърлил, без да го поглежда. Но все пак, нещо привлякло вниманието му. Оказало се, че това е стара захабена монета. Той я взел и оставил на лавица в къщата си, където останала повече от половин век.

  През 1965г. един историк дошъл на гости на внуците на фермерите. Той се заинтересувал от монетата и установил, че от едната й страна бил изобразен рогатият Зевс Амонски, а от другата – орел върху зигзагообразна мълния. Тези знаци били емблема на Птолемейската династия на египетските фараони. Находката била от времето на Птолемей IV, който управлявал Египет от 221г. до 204 г. пр. Хр. С такива монети се плащали заплатите на тогавашните египетски войници…

  Съвсем наскоро, предположението, че египтяните в древността са посещавали Австралия, получи още едно потвърждение. На полуостров Арнемланд, по пътя към град Дарвин, момчета намерили странно камъче. То се оказало малка скулптура на свещен египетски бръмбар-скарабей. Археолозите датирали находката като принадлежаща на І-во хилядолетие пр. Хр.

  Тези находки може би дават отговор на загадката, която отдавна интересува египтолозите: защо върху някои египетски храмове са изобразени хора, които не приличат на нито един народ, покорен от египтяните или техен съсед? Дали това не са били древни австралийци?

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link