фев. 20, 2015
16977 Views

Дяволската дупка – най-загадъчният водопад

Автор:

Ако се притеснявате, че сме разгадали всички мистерии на природата, недейте. Водопадът Дяволската дупка в Минесота озадачава туристи и геолози от много години.  Край северния бряг на Горното езеро, река Брул се раздвоява край скално възвишение. Едната страна на реката се спуска по две скалисти стъпала и продължава като обикновен водопад, а другата изчезва в дълбока дупка и никой не знае къде отива.

На няколко километра от границата с Канада, река Брул преминава през щатския парк Съдия Магни, където се спуска с 240м в продължение на 13км и образува няколко водопада. На 2.5км от северното крайбрежие на Горното езеро, скалите разделят реката на два водопада. Източният е традиционен водопад, който не се отличава с нищо особено. Западният водопад обаче се излива в гигантска дупка, която поглъща половината река и никой няма представа къде отива тази вода.

Дяволската дупка - най-загадъчният водопад

Смятало се е, че водата вероятно излиза някъде под езерото, но през годините учените са пускали в нея специални бои, пинг-понг топчета, дори дънери, но от тях не са открили и следа. Досега нищо, което е било пуснато във Дяволската дупка, не е било откривано.

Нещата стават още по-странни, когато геолозите се опитат да обяснят дупката. Факт е, че вътре се излива огромно количество вода всяка минута, всеки ден. Дори да приемем, че под земята има канали и тунели с капацитета да поемат огромния дебит на реката (което според учените е невъзможно), остава загадката къде отива водата.

Макар идеята за някаква огромна подземна река да звучи добре във филмите, подобни дълбоки пещери са рядкост и се образуват само в седиментни скали като варовика. Северна Минесота, както могат да потвърдят геолозите, е изградена от доста здрави пластове.

Дяволската дупка - най-загадъчният водопад

В твърдите скали от риолит и базалт, тектоничната активност понякога натрошава подземните скални слоеве, създавайки място за вода. В този регион обаче не са открити никакви доказателства за съществуването на такова образувание. Още повече, че няма как то да поеме до безкрай водата от водопада. Бурите и ерозията редовно изпращат отломки, понякога огромни клони и дървета, в дупката – ако водата се отича в някаква подземна кухина, тя би се запушила.

Според друга идея, преди милиони години изстиващата лава е образувала голям тунел под водопадите, точно под базалтовите скали. С течение на времето, водата си е направила път и е пробила директно в този тунел, през който е стигнала до Горното езеро. И с тази теория обаче има проблеми. Лава тунелите се образуват в базалт, стичащ се по склоновете на вулкани, но не и в риолит. Дори в геологията на Минесота да има някакво изключение към правилото, подобен лава тунел щеше да бъде забелязан от учените.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Бързи и ипотечни кредити - creditpernik.com

Къде отива всичката вода тогава? Никой не знае, но мнозина се опитват да разберат. Учени и туристи продължават да хвърлят разни неща в Дяволската дупка и след това да ги търсят в Горното езеро. Може обаче да има друго обяснение. Един ден, някъде в Азия, някой може да се натъкне на гейзер, около който са разпръснати хиляди пинг-понг топчета, дървета и дори една кола, която според легендата била избутана в дупката.

loading...
Категория:
Земя
loading...

Comments to Дяволската дупка – най-загадъчният водопад

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *