Още

  Джонбенет Рамзи – най-популярното неразрешено убийство на 90-те години

  Джонбенет Рамзи е родена на 6.08.1990 година в Атланта, Джорджия. Като дъщеря на богат бизнесмен, 6-годишната Джонбенет участва в множество конкурси за красота, преди да бъде открита мъртва в дома си в Колорадо на 26.12.1996 година. Все още неразрешено, нейното убийство е едно от най-популярните полицейски разследвания на 90-те години. До ден-днешен никой не е обвинен за убийството на Джонбенет, а случаят остава отворен за разследване десетилетия след смъртта на малката красавица.

  Джонбенет Рамзи

  Кръстена както на баща си Джон Бенет, така и на майка си Патриша, Джонбенет Патриша Рамзи е по-малкото от двете деца в семейството. Тя е красиво момиченце, което обожава да бъде под светлините на прожекторите – само на 6-годишна възраст тя е печелила няколко титли от конкурси за красота. Нейната очарователна усмивка, блестяща руса коса и безброй невероятни костюми я превръщат в центъра на вниманието, където и да отиде. Бащата на Джонбенет е изключително успешен и богат бизнесмен, а майка й също е била кралица на красотата – през 1977 година Патриша Рамзи става Мис Западна Вирджиния. В луксозната къща на семейството има всичко, което да осигури на Джонбенет и по-големия й брат един щастлив живот.

  На 26.12.1996 година сутринта, малко преди 6 часа сутринта, Патриша Рамзи се обажда в полицията от дома си. Тя твърди, че дъщеричката й е била отвлечена през нощта. Освен това, тя споделя, че на стълбите открива писмо от 3 страници, на което пише, че от тях се иска да предадат точно 118 000 долара, за да спасят дъщеря си. Полицията пристига в дома на Рамзи, заедно с много от семейните им приятели, които необезпокоявано се движели в имота. След като престъпниците не се обадили в часа, в който обещали да звъннат за подкупа, полицаите предложили на Джон да огледа големия си дом за някакви следи от момиченцето. Бащата се отправя към мазето заедно със свой приятел и там открива тялото на дъщеря си. Черепът на момиченцето е разбит, тя е била сексуално насилена и удушена с ръчно направена гарота. Според доклада на съдебния лекар, официалната причина за смъртта на Джонбенет е задушаване, а смъртта й е класифицирана като убийство.

  Родителите на Джонбенет – Джон и Патси Рамзи

  В къщата на Рамзи няма следи от влизане с взлом, а и освен това, домът им е толкова голям, че човекът, който е убил малкото момиче трябва добре да е познавал всички врати в къщата, за да може лесно и тихо да открие спалнята на Джонбенет в толкова късен час и да я отнесе в мазето, без да събуди останалите членове на семейството.

  Според някои, след откриването на тялото на Джонбенет, следват множество грешки от страна на полицията. Мазето, в което било открито тялото на момиченцето не било изследвано обстойно още същия ден, а родителите не били разпитани веднага и поотделно.

  През следващите 4 години единствените заподозрени били родителите на Джонбенет. От момента на откриването на тялото й, има две основни теории за случилото се – или Джонбенет е била убита от родителите си или е била убита от брат си Бърк (9-годишен по това време) и Джон и Патси организират фалшиво отвличане, за да прикрият извършеното, карайки всички да вярват, че външен човек е убил детето им.

  Бърк, Патси и Джонбенет Рамзи

  Доказателствата карали обществото и полицията да смятат, че Рамзи действително са виновни. На първо място, бележката, която Патси открила, била прекалено дълга за бележка, в която се иска откуп. Тя била твърде загадъчна и специфична, написана на лист хартия, който принадлежал на семейството. Почеркът от бележката имал доста сходства с почерка на Патси Рамзи. Върху тиксото, с което била обвита Джонбенет били открити фибри, които съвпадали с дрехите на майка й. Освен това, имало множество несъответствия в историите на двамата родители и за обществото те наистина били виновни за убийството на дъщеря им.

  През декември 1999 година съдебните заседатели в Болдуър гласуват и обвиняват Джон и Патси Рамзи за предполагаемата им роля в убийството на дъщеря им. Въпреки това, щатският съдия решава да не повдига обвинения срещу двамата родители. Семейството се премества обратно в Атланта и публикува мемоар, наречен „Смъртта на невинността“ през 2001 година, чрез който искат да се противопоставят на медиите, за които твърдят, че са съсипали живота им.

  Патси Рамзи умира няколко години по-късно от рак – на 49-годишна възраст. Джон изгубва цялото си богатство, а през 2016 година братът на Джонбенет – Бърк изненадващо за всички се появява в „Шоуто на д-р Фил“, прекъсвайки 20-годишното си мълчание по случая с Джонбенет, но не изнася никакви нови доказателства за смъртта й.

  Безброй много книги, документални филми и криминални епизоди са представяли своите теории за убийството на Джонбенет. Майката, бащата, братът, местният сексуален насилник (Гари Олива), електроинженерът (Майкъл Хелгот), учителят (Джон Кар), домашната помощница (Линда Хофман) и дори градският Дядо Коледа (Бил Макрейнълдс) – всички те са били заподозрени в един или друг период от разследването. Никой обаче не е обвинен.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link