Още

  Коко – най-умната горила в света

  Това уникално животно е родено през 1971 г. в зоопарка в Сан Франциско. Психологът Франсин Патерсън решила да подслони Коко за изследвания в Станфордския университет в САЩ. Първоначалната задача била да се направи лингвистичен опит. Психологът трябвало да преподава американски жестомимичен език на Коко. Мнозина твърдят, че сме потомци на маймуните: имаме общ предшественик и имаме късмета да стигнем до върха на хранителната верига, но много видове примати са невероятни.

  Коко вероятно е една от най-умните маймуни, които светът познава. Франсин и Коко успели да създадат добър екип, защото горилата могла да научи около 1000 различни знака. Тя не била първата маймуна, която успяла да овладее езика на жестовете, но Коко научила повече от 2000 думи на английски, разбирала значението им и ги употребявала. На 19 години тя успяла да премине теста с огледало, за да разпознае своето отражение – тест, с който повечето горили не се справяли.

  Най-интересните аспекти на използването на езика от Коко били тези, че тя се научила да се шегува и да лъже. Маймуната се появява за първи път на корицата на списание National Geographic през 1978 година. Когато тя била само на седем години направила самостоятелно селфи в огледалото и тази снимка украсила обложката на списанието. Така целият свят научил за нея като най-умната маймуна в света. Коко, както и Франсин, имала много звездни приятели. Робин Уилямс се срещнал с Коко през 2001 г., а през 2014 г., когато той умрял, горилата изразила своята тъга.

  И басистът на рок-групата „Ред Хот Чили Пепърс“ Фли бил приятел с Коко и дори й е дал китарата си, на която горилата свирила няколко пъти. Един от най-интригуващите характеристики на Коко е, че тя е едно от малкото животни, които са имали домашни любимци. Д-р Патерсън ежедневно четяла на Коко приказки. Любимата история за най-умната маймуна в света бил  „Котаракът в чизми“.

  През 1983 г., на Коледа, горилата поискала котка като подарък и когато получила плюшена играчка, Коко показала разочарованието и тъгата си. През юли 1984 г., на нейния рожден ден, за подарък тя получила живо коте, което нарекла „All Ball“. Котето умряло през зимата на същата година и когато Коко била информирана за смъртта му, тя започна да плаче и да се ядосва.

  Още по-интересно станало когато експерт говорил с Коко по темата за изменението на климата на планетата. Тя била много заинтересована и изненадана от тази тема, а след края на разговора чрез жестомимичен език горилата изпратила съобщение до хората, които били близо до нея.

  „Коко ни помоли да се грижим за нашата планета“. „Не бъдете глупави. И внимание: „Природата ни наблюдава.“ Това съобщение било записано на видеоклип. Опитът с Коко демонстрирал не само, че външният й вид е надарен с голяма интелигентност, но и че има много богат емоционален свят, и че животните са в състояние да демонстрират рационални и морални преценки. Твърди се, че инкорпорирането на Коко е в диапазона от 70 до 90. Това съответства на нивото на развитие на 12-13- годишен тийнейджър. За съжаление, на 19 юни 2018 г. най-умната горила в света умира на 46-годишна възраст.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link