Още

  Едни от най-любопитните факти за викингите

  Обикновено си представяме викингите като безстрашни войни и страхотни ездачи с щитове. И докато някои от тези неща действително са верни, то има и такива, които биха ви изненадали.

  1. Били са фермери

  За разлика от викингите по филмите, в действителност, голяма част от тях са били фермери. Дори онези, които са водили битки в западна Европа, които са били търговци или са плавали на изток и запад. След всяка битка или пътуване, те се завръщали у дома при земите си и се наслаждавали на спокойния си живот.

  И въпреки, че плаването носело добри печалби, то не можело да се сравнява със земеделския живот, тъй като той им носел по-голяма стабилност. Когато мъжете не били у дома, жените им работели по фермите. Някои викинги наистина са били класически „пирати“, но повечето от тях отглеждали ечемик, ръж и овес. Освен това, развъждали кози, свине и овце в малките си обори.

  1. Хигиената била от изключителна важност за тях

  Някои хора смятат, че викингите са били мръсни завоеватели. Но истината е, че те са поддържали личната си хигиена на високо ниво. Били са едни от най-чистите, ако не и на първо място по хигиена сред останалите народи.

  В днешно време може да ни звучи смешно, но викингите се къпели поне веднъж седмично, а по онова време това се считало за прекалено често. Английският крал Хенри IV например, наредил на рицарите си да се къпят поне веднъж в живота си. Археологически находки показват, че викингите са подрязвали окосмяването в ушите и носовете си, използвайки животински кости и рогове.

  1. Викингите уважавали жените си

  В средновековна Европа жените често били подценявани и потискани. Малко от тях получавали уважение и „висока позиция“ в родината си. Но викингите уважавали жените си и се държали към тях доста по-различно, отколкото останалите европейски народи. Представителките на нежния пол ходели заедно с тях на лов, плавали и яздели коне, също като мъжете си. Някои учени твърдят, че 50% от викингите войни са били жени.

  Това е доказателство, че когато мъжът го нямало или е умрял, жената може да се справи напълно сама, имайки пълен контрол над собствеността си. Много от тези жени били доста влиятелни, именно заради тази своя свобода. Освен това, интересното е, че жените можели да поискат развод по всяко време и без никакъв проблем.

  1. Викингите не били толкова обединен народ

  На един викинг често му било трудно да разпознае, друг викинг. Всъщност, те дори не се наричали викинги помежду си. Това название идва от по-съвременни скандинавци, тръгнали по стъпките на предците си. По време на викингската епоха, страна, която сега е разположена на мястото на Дания, Норвегия и Швеция била обитавана от множество племена, които често воювали помежду си. Такива битки се пораждали заради малката площ на страната им, която не им позволявала да притежават големи земи за земеделие. Всяко племе имало различни правила, свързани с кражбите, убийствата и изнасилванията. Обвиненият обикновено заставал пред жури, което се състояло от 12 членове. Ако журито го сметнело за виновен, той бил глобяван да заплати определена сума. Навиците и социалните институции на викингите били далеч по-демократични от много други страни в западния свят.

  1. Викингите откриват Америка преди Христофор Колумб

  Ако питате някого „Кой е открил Америка?“, той най-вероятно ще ви отговори Колумб. Оказва се, че този отговор не е особено верен. Доказателствата за това, че викингите са били в Америка, са неоспорими.

  Първоначалното откриване на Америка се случило случайно, когато един търговец тръгнал на пътуване към Исландия през 896 година. Изгубен в морето заради мъгла и силни ветрове, той се озовал на бреговете на страна „покрита с гори“. В крайна сметка той не остава там, а успява да се завърне благополучно у дома. По-късно, през 1000 година, историята за този търговец вдъхновява Лейф Ериксон, който решил да купи лодка и да се отправи в търсене на неизвестното. Ако останалата част на легендата е вярна, Лейф пристига на брега на днешна Канада. Съществуват многобройни доказателства за това. През 20-ти век археолози откриват цяло викингско селище в Нюфаундленд.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link