апр. 5, 2017
18182 Views

Сексът през Средновековието

Автор:

В Средните векове отношението към извънбрачните връзки било извънредно строго. Дори интимните отношения в рамките на семейството били подчинени на редица ограничения.

Куртоазната любов

Една от най-популярните форми на отношения между мъжете и жените била куртоазната любов – наричана понякога и “рицарска любов”. Това се разбирало като духовна връзка между рицаря и “прекрасната дама на неговото сърце”. С такава благосклонност били удостоявани най-вече рицарите, които проявявали качества като доблест, смелост, храброст в сраженията и турнирите, галантност към дамите. За най-важно качество на “прекрасната дама на сърцето” се смятало да бъде непристъпна. Допускало се тя да бъде омъжена и да пази съпружеската вярност – без да показва взаимност към влюбения в нея рицар. Тази идея позволявала да се сублимират еротичните импулси и превръщала суровите воини в трепетни юноши – които в кратките паузи между сраженията и турнирите пишели стихове и любовни песни на своята прекрасна дама.

За никакъв секс не можело да става и дума… е, може би само във въображението.

Съпружеската изневяра

За хората, които спазвали повелите на християнския морал, сексът просто не съществувал. Половите контакти били допустими само в рамките на семейството, за да се родят деца. Предбрачните и извънбрачни връзки се порицавали много строго – при това не само от Църквата. Съпружеската вярност била гаранция за мъжете, че децата, родени в брака, са действително техни. Известен е случаят, когато френският крал Филип ІV Хубави разбрал, че собствените му дъщери изневеряват на мъжете си с някои от неговите васали – две от тях били пратени в манастир, а третата убита. Самите благородници били наказани с жестока публична екзекуция.

Сексуалните пози: никакво многообразие

Църквата също така определяла как да се прави секс. Всичките други пози, освен “мисионерската”, се считали за грях и били забранени. Под строга забрана попадали също така оралният и аналният секс, както и мастурбацията – те не водели до раждане на деца, което Църквата, в своите грижи за подобряване на демографската ситуация на християнските страни, смятала, че е главната цел на секса.

Въпреки това, някои богослови от онази епоха оценявали сексуалните контакти по-меко, като предлагали секс-позите да се класифицират така (според увеличаване на греховността им):

– 1 – мисионерска;

– 2 – странично;

– 3 – седешком;

– 4 – изправена;

– 5 – отзад.

За “богоугодна” се смятала само първата позиция – а другите “морално съмнителни”, но не греховни.

Мъжка секс-мода

Един от най-популярните мъжки модни аксесоари през Средновековието бил “гулфик” – парче плат или торбичка, която се прикрепяла към предната част на панталоните. Така се подчертавала мъжествеността, като се акцентирало върху гениталиите. Гулфикът обикновено се пълнел с дървени стърготини или парцалчета, след което се закопчавал или завързвал с ремъче. Модните обувки с дълги и остри носове също загатвали за нещо не по-малко дълго в гащите на техния собственик. Съществува портрет на английския крал Хенри VIIІ, известен като едно от главните контета през ХVІ-ти век. На картината е показан с гулфик и остовърхи ботуши. Църквата не одобрявала тази мода – но смеел ли някой да възрази на краля?

Девственост и целомъдрие

Средновековието високо ценяло девствеността, като така се прокарвал паралел между обикновените жени и Дева Мария. В идеалния случай момичето трябва да пази невинността си като свое главно богатство, но сред ниските класи това нерядко се нарушавало. Църквата търсела компромис и опрощавала греховете дори на девойки, които раждали деца извън брака – достатъчно било да се покаят. Все още много хора смятат, че в Средновековието жените носели така наречените “девствени пояси”, но в действителност тези ужасни устройства са измислени (дори се правели опити да бъдат използвани) чак през ХІХ-ти век.

Проституцията

В големите градове проститутките предлагали своите услуги анонимно, без да разкриват истинските си имена. Църквата опитвала да се бори с това явление, но обикновено мълчаливо признавала поражението си – като се задоволявала поне да го държи в по-тесни рамки.

Контрацепция

Църквата никога не е одобрявала предпазващите средства. Целта била проста и ясна- да има повече християни. Но тъй като главните й усилия в тази област били насочени към борба срещу хомосексуализма и “неестествения секс”, по въпроса за предпазване от забременяване хората били оставени на собствената си преценка. Това било смятано за незначително морално нарушение, а не толкова за сериозен грях. Най-разпространено средство за предпазване от забременяване било прекъсването на половия акт. Използвали също презервативи, направени от животински черва, пикочни и жлъчни мехури.

loading...
Категория:
История · Човекът
loading...

Comments to Сексът през Средновековието

  • Съмнявам се да е било толкова строго. Аргументи: 1.В Помпей е запазена част от сградата на публичния дом със стенописи на сексуални пози. Явно помпейци са били доста разкрепостени, щом насред града са имали подобна сграда. Вярно, че става дума за първи век, а средновековието започва от 5-ти, и освен това християнството още не е било наложено в Римската империя, но все пак хората са познавали удоволствието от секса. 2. В “Декамерон” на Бокачо, която книга е от средновековието, се описват доста свободни нрави. 3. Щом дъщерите на краля са изневерявали, и то трите (описано по-горе), значи това е било доста разпространено…

    ясен август 10, 2017 21:09 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu