Още

  Факти за Слънчевата система, които може би не знаете

  Всички знаем, че в центъра на нашата Слънчева система е Слънцето, около което се въртят четири планети – Меркурий, Венера, Земята и Марс. Зад тях са четири газови планети-гиганти: Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун. След като през 2006 г. Плутон престана да се смята за планета от Слънчевата система и премина в категорията на планетите джуджета, броят на големите планети бе намален до осем. Съществуват много митове и фалшиви представи за Слънчевата система. Ето 10 факта, които може би не сте знаели за нея.

  Най-горещата планета не е най-близо до Слънцето

  Мнозина знаят, че Меркурий е най-близката до Слънцето планета. Не е изненадващо, че много хора вярват, че Меркурий е най-горещата планета. Всъщност, Венера е най-горещата планета, където средната температура достига 475 градуса по Целзий. Това е достатъчно, за да се стопи калай или олово. В същото време, максималната температура на Меркурий е около 426 градуса по Целзий.

  bg.wikipedia.org

  Но поради липсата на атмосфера, температурата на повърхността на Меркурий може да варира със стотици градуси, докато въглеродният диоксид на повърхността на Венера поддържа почти постоянна температура по всяко време на деня или нощта.

  Границата на Слънчевата система е хиляда пъти по-далеч от Плутон

  Смятахме, че Слънчевата система се простира до орбитата на Плутон. До този момент Плутон дори не се смята за основна планета, но този възглед е останал в съзнанието на много хора.

  Учените са открили много обекти, които се въртят около Слънцето и които са далеч отвъд Плутон. Това са т. нар. транснептунийски обекти или обекти на поясът Койпер. Той се простира на 50-60 астрономически единици (астрономическата единица или средното разстояние от Земята до Слънцето е равно на 149 597 870 700 м). Далеч е огромният облак Оорт, който се простира до 50 000 астрономически единици от Слънцето, т.е. около половин светлинна година. Това е хиляда пъти по-далеч от Плутон.

  Слънчевата система е загубила поне две планети

  bg.wikipedia.org

  Плутон първоначално е смятан за планета, но поради много малкия си размер (много по-малък от нашата Луна), той е преименуван на планета-джудже. Астрономите също вярват, че има планета, наречена Вулкан, която е по-близо до Слънцето от Меркурий. За нейното съществуване започна да се говори преди 150 години, за да се обяснят някои особености на орбитата на Меркурий. По-късните наблюдения обаче, изключват възможността за съществуването на Вулкан. Освен това, неотдавнашни проучвания показват, че може би някога е съществувала пета гигантска планета, подобна на Юпитер, която се е въртяла около Слънцето, но е била изхвърлена от Слънчевата система поради гравитационното взаимодействие с други планети.

  На Юпитер се намира най-големият океан 

  This full-disc image of Jupiter was taken on 21 April 2014 with Hubble’s Wide Field Camera 3 (WFC3). / wikimedia.org

  Юпитер е пет пъти по-далеч от Слънцето, отколкото Земята  и е в състояние да поддържа много по-високо ниво на водород и хелий при формирането си от нашата планета. Човек дори може да каже, че Юпитер основно се състои от водород и хелий. Като се има предвид масата на планетата и химическия й състав, както и законите на физиката, при студени облаци повишаването на налягането трябва да доведе до преминаване на водорода в течно състояние. Тоест, на Юпитер трябва да бъде най-дълбокият океан на течен водород. Според компютърните модели на тази планета, дълбочината му е около 40 000 км.

  Дори и най-малките тела в Слънчевата система имат спътници

  Някога се смяташе, че само големи обекти, като планетите, могат да имат естествени спътници или луни. Фактът, че съществуват спътници, понякога се използва дори и за да се определи какво наистина е планета. Изглежда нелогично, че малките космически тела могат да имат достатъчно тежест, за да поддържат спътник. В края на краищата, Меркурий и Венера нямат такива, а Марс има само два малки сателита. Но през 1993 г. междупланетната станция „Галилео“ открила в астероида Ида сателит Дактил с ширина само 1,6 километра. Оттогава са открити сателити около 200 други малки планети, което значително усложнява дефиницията на понятието „планета“.

  Живеем вътре в Слънцето

  Обикновено си представяме Слънцето като огромна гореща топка светлина, разположена на разстояние от 149,6 милиона километра от Земята. Всъщност, външната атмосфера на Слънцето се простира далеч отвъд видимата повърхност. Нашата планета се върти в тази рядка атмосфера и ние можем да я видим, когато поривите на слънчевия вятър предизвикват появата на полярно сияние. В този смисъл, живеем вътре в Слънцето. Но слънчевата атмосфера не свършва на Земята. Полярни светлини могат да се наблюдават на Юпитер, Сатурн, Уран и дори на далечен Нептун. Най-отдалеченият район на слънчевата атмосфера е хелиосферата, обхващаща най-малко 100 астрономически единици. Това е около 16 милиарда километра. Но тъй като атмосферата има формата на капка, поради движението на Слънцето в Космоса, опашката му може да достигне от десетки до стотици милиарди километри.

  Сатурн не е единствената планета с пръстени

  Въпреки, че пръстените на Сатурн със сигурност са най-красивите и лесни за наблюдение, Юпитер, Уран и Нептун също имат пръстени. Докато ярките пръстени на Сатурн са съставени от ледени частици, много тъмните пръстени на Юпитер са предимно прахови частици. Те могат да съдържат малки фрагменти от дезинтегрирани метеорити и астероиди и евентуално вулканични спътникови частици.

  Кръговата система на Уран е малко по-видима от тази на Юпитер и вероятно е образувана след сблъсъка на малки спътници. Пръстените на Нептун са слаби и тъмни, като тези на Юпитер. Задните пръстени на Юпитер, Уран и Нептун не могат да се видят от от Земята, затова Сатурн става най-известен с пръстените си.

  Титан е единственият обект с подобна на земната атмосфера

  Сатурн и неговия спътник титан.

  Противно на популярното вярване, в Слънчевата система има тяло с атмосфера, по същество подобна на земната. Това е спътникът на Сатурн – Титан. Той е по-голям от нашата Луна и по размери е сходен до Меркурий. За разлика от атмосферата на Венера и Марс, които се състоят от въглероден диоксид, атмосферата на Титан се състои основно от азот.

  Атмосферата на Земята е около 78 процента азот. Сходството със земната атмосфера, и по-специално присъствието на метан и други органични молекули, накарала учените да мислят, че Титан може да се счита за аналог на ранната Земя, тъй като има някакъв вид биологична активност. Поради тази причина, Титан се смята за най-доброто място в Слънчевата система за търсене на признаци на живот.

  На Земята има марсиански камъни

  Химическият анализ на метеоритите, открити в Антарктида, в пустинята Сахара и на други места, показват, че те имат марсиански произход. Например, някои от тях съдържат газови мехурчета, които са химически подобни на атмосферата на Марс. Вероятно, тези метеорити се отделят от Марс поради сблъсък с по-голям метеорит или астероид или след голямо вулканично изригване.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link