Още

  8 мита за творчеството, които ви пречат да вярвате в себе си

  Талантите не се раждат, те са резултат от безброй тренировки. Тази статия е посветена на творчеството и заблудите, които са свързани с него.

  Мит 1. Талантите се раждат

  Ако сте мечтали да следвате пътя на изкуството, но сте били възпирани от несигурността във вашите способности, добрата новина е, че талантът е умение, което се придобива. Никой човек не се ражда със способността да свири на китара, да умножава двуцифрени числа наум или да рисува, всичко това се научава през живота. Уловката е, че някой се задоволява с малки, мързеливи или пропуснати занятия, а друг продължава да усъвършенства способностите си, въпреки негативните прогнози. Но най-големият успех идва при хората, които са успели да създадат нещо радикално ново. Затова ги има Пикасо, сюрреалистът Салвадор Дали, Чарли Чаплин, геният на немите филми и Майкъл Джексън – кралят на попа.

  Мит 2. Всички гении са странни хора

  Когато четете за великите хора, те изглеждат луди. Ван Гог, например, страдал от епилепсия и куп психични разстройства, Тесла имал обсесивно-компулсивно разстройство, писателят Горки имал желание за скитничество и пиромания. И какви са тези велики математици или композитори с шизофрения, нарцисизъм или просто лош характер? Но в действителност, процентът на болни хора сред талантите е равен на същия процент сред обикновените, просто създаването на филми, автобиографични книги и телевизионни сериали, в които събития често са украсени, води до това убеждение. Никой не иска обикновени гении, колко по-интересно е те да са мистериозни, странни и необикновени хора. Така историята изопачава реалните им портрети.

  Мит 3. Творчеството и обикновената професия са несъвместими

  Първоначално малко от известните хора имат достатъчно късмет, за да бъдат родени в богатство, което би им позволило да бъдат изцяло посветени на творчеството. Трябва да живееш от нещо, да издържаш семейство. Ето защо повечето от гениалните хора първоначално са работили обикновени професии, а мнозина изобщо нямат образование. Помните историите за трудното детство на Чарлз Дикенс и Джек Лондон, които от детска възраст работили усилено. Прочетете биографиите на Хенри Форд, Коко Шанел, Рей Чарлс, Адриано Челентано – всички са се трудили много, правейки любимите си неща в свободното си време.

  Мит 4. Колкото по-нещастна е съдбата, толкова по-блестящи са произведенията

  Ако смятате, че постоянните кризи, животът в бедност, болест или война допринасят за развитието на творческия гений, грешите. Всъщност, в такива моменти човек мисли само за оцеляване, за осигуряване на минималните нужди от храна, сън и безопасност. Това беше казано от Ейбрахам Маслоу, който посочи, че в ситуация на стрес хората изобщо не достигат високи духовни открития. Гениалните творения са написани по време на спокойствие и добро хранене, когато има време и енергия за творчество. Опитът, разбира се, засяга дълбочината на произведенията, техния сюжет и послание.

  Мит 5. Наркотиците и алкохолът стимулират творчеството

  Известните гении не са лишени от недостатъци, много от тях страдали от алкохолизъм, наркомании и други катастрофални пристрастявания. Последните проучвания, като цяло, показват как се уврежда мозъка с използването само на 20 грама алкохол. Центърът, който отговаря за креативността, след постоянна употреба на алкохол, обикновено се изключва.

  Мит 6. Хората на изкуството винаги имат ярък живот

  Уви, това е друг стереотип, наложен от филмите. Много хора искат да мислят, че творческата професия включва постоянни срещи, Нобелови награди и слава. В тази извадка наистина е включен малък процент, но останалите 85% не постигат слава или признание. Същият Ван Гог, създал повече от 2 хиляди картини, живеел в бедност и самота. Писателят Кафка работил като обикновен чиновник за нещастие и само след смъртта си бил публикуван. Поетът Джон Кийтс и композиторът Мусоргски не дочакаха признание приживе. Оказва се, че наличието на талант не гарантира успех и понякога този дар обикновено се превръща в проклятие.

  Мит 7. Не може да се твори по график или по поръчка

  Работата на писателя или скулптора не се различава от работата на миньора, учителя или медицинския работник. Салвадор Дали, например, често работел като дизайнер, създавайки лога и знаци за различни магазини. Джек Лондон пише истории по поръчка на различни списания, за да оцелее и да изплати заемите си. Рембранд, Пол Гоген, Айвазовски – всички работили за клиенти и получавали добри пари, творчеството им било търсено и получило пълно признание. Бъдете сигурни, те не са стояли в очакване на вдъхновението, а са работили усилено 18 часа в денонощието, ставайки все по-опитни и оригинални.

  Мит 8. Трудно е да останеш креативен, работейки скучна работа

  Целият ни свят буквално е пълен с разнообразни възможности. Творчеството е навсякъде. Изразете себе си в домашната кулинария, създаване на необичайни рокли, писане на електронна музика, без да напускате дома си. Ако имате страст към това, което правите  всичко останало ще последва.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link