Още

  Хъбъл откри най-голямата черна дупка досега

  Нова снимка на галактиката NGC 4889 показва най-голямата черна дупка, която астрономите са намирали, съобщават от сайта на Hubble Space Telescope.

  Съвсем наскоро космическият телескоп „Хъбъл“ позволи на учените да заснемат изображение на галактиката NGC 4889, намираща се в купа „Косите на Вероника“ ( Coma Cluster, Abell 1656). Галактиката се намира на 300 милиона светлинни години от нас ( 1 светлинна година е равна приблизително на 10 000 000 000 000 км)

  160218145820-hubble-ngc-4889-super-169

  Свръхмасивната черна дупка, която се намира в центъра на тази галактика бие всички рекорди, защото според изчисленията тя е с маса 21 милиарда пъти, по–голяма от тази на Слънцето. За сравнение масата на свърхмасивната черна дупка, която се намира в центъра на нашата Галактика е около 4.1 милиона слънчеви маси. Хоризонтът на събитията на тази черна дупка е с диаметър 130 милиарда километра, което е 15 пъти разстоянието между Слънцето и Нептун.

  В момента учените я определят като неактивна, тоест около няма достатъчно натрупана „храна“, която да я активизира. Ако около нея съществуваше материя, която да я събуди и извади от момента на летаргия, която се намира в момента тя би била класифицирана като квазар, а нагрятата материя около черната дупка би светила милиарди пъти повече от целия Млечен път.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link