Още

  Хеди Ламар: за първия оргазъм в киното и изобретяването на Wi-Fi

  „Никога не съм имала добър вкус нито за сценарии, нито за съпрузи. Затова се провалиха и браковете, и филмите ми.“ 

  Възможно е да не сте чували името Хеди Ламар. Макар че е известна като актриса, тя така и не оставя забележителна следа в киното. Но въпреки това, постиженията й  заслужават да бъдат запомнени.

  Родена е като Хедуиг Ева Мария Кийслер през 1914 година в Австро-Унгария. Расте в заможно семейство, има бавачка и получава всичко, от което има нужда. Дори повече.

  Баща й е банкер, а майка й – пианистка. Изглежда младата им и единствена наследница притежава творческите заложби на своята майка, защото се записва да учи в школата на известния австрийски театрал Макс Райнхард. Той обаче бързо разбира, че макар и много красива, тя няма талант да бъде на голяма сцена, поради което я насочва към киното.

  Кариерата й на екран започва с второстепенни роли в не особено известни продукции, докато животът не я среща с Густав Махати – чешки режисьор, чиито идеи надскачат общоприетите за онова време норми.

  Филмът се казва „Екстаз“. И това е първата лента, която показва без свян гола жена. А Хеди е едва на 19 години. Това обаче не е достатъчно – продукцията дебютира в още нещо скандално, а именно пресъздаването на оргазъм пред камера. Както самата актриса спокойно обяснява на родителите си, с които е отишла да гледа филма, режисьорът я е боцкал с карфица по петата, за да може тя да охка убедително пред камера.

  Баща ѝ обаче е шокиран и бързо се заема да търси съпруг на своеволната си дъщеря. Тя е красива, семейството ѝ е състоятелно, затова не е трудно да бъде задомена и избраникът се оказва 14-години по-големият от нея търговец на оръжие Фриц Мандел.

  Той изкупува всички копия на филма, без едно-единствено: това, което притежава един от основателите на Metro-Goldwyn-Mayer – Луис Майер.

  3 години Хеди е добрата съпруга на своя своеобразен спасител. След което бяга от него, за да се срещне с Луис Майер, който ѝ обещава, че ще я направи звезда. И докато заедно пътуват за Америка, той ѝ дава името, с което е известна и до днес.

  „Стълбата на успеха в Холивуд обикновено е в реда агент, актьор, режисьор, продуцент, водещ, а ти си звезда, ако спиш с всеки един от тях в този ред. Сурово, но е самата истина.“

  Няколко роли по-късно идва втория съпруг на Хеди, който е сценарист и продуцент. С Джин Маркли са женени две години, а следващите бракове на актрисата продължават също съвсем малко.

  „Всичките ми шест съпрузи се ожениха за мен по различни причини.“

  Интересен факт е, че Хеди Ламар е първият избор за главната роля във филма „Казабланка“. Тя обаче я отказва и я взима Ингрид Бергман, а лентата се превръща в истинска легенда.

  1940 е годината, в която Хеди среща мъжът, считан за нейната неосъществена любов. Той е Джордж Ентейл и е авангарден композитор. Докато веднъж гостува на актрисата, двамата полагат основи на идеята, благодарение на която днес имаме безжичен интернет и мобилни телефони.

  Светът е във война и двамата си говорят за съобщенията, които се разпращат и за това дали има начин те да не бъдат улавяни. Тогава на Хеди ѝ хрумва, че това би било възможно, ако сигналът прескача. Ентейл доразработва идеята ѝ с познанията си за механичното пиано. Двамата патентоват откритието и две години по-късно то вече се ползва от военните под името „secret communication system“. Същото изобретение днес е в основата на мобилните комуникации, телевизията и сателитната отбранителна техника на САЩ.

  Любопитно е, че до края на дните си Хеди не осъзнава значимостта на изобретението си. Или поне не иска да го признае. Тя смята, че кока-колата на кубчета, която създава, апаратът за стягане на кожата и фосфоресциращата кучешка каишка заслужават много повече внимание.

  Хеди Ламар се отказва от светския живот преди още да навърши 50 години. Живее до 86-годишна възраст и никога повече не се връща към киното или блясъка на Холивуд.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови