Още

  Холи Крипен – докторът убиец

  Роден в Мичиган през 1862 година, Холи Крипен добива популярност през 1910 година, когато бяга в Англия със своята любовница, след като убива съпругата си Кора.

  Холи Крипен расте в заможно семейство и когато развива интерес към медицината, е подкрепен от родителите си и завършва Университета на Мичиган, след което започва стаж в хомеопатичната болница в Кливланд. По-късно заживява в Ню Йорк, където се среща с медицинската сестра от ирландски произход Шарлът Бел. Двойката има син, когото наричат Ото, но Шарлът умира през 1892 година, оставяйки Крипен вдовец и с малко дете.

  Д-р Холи Крипен

  Тъй като не можел да се справи със ситуацията, той оставя сина си Ото на родителите си и остава в Ню Йорк, където се среща с Кора Търнър, която става негова съпруга през септември 1892 година. Кора имала мечта да стане актриса, но икономическата депресия затворила много театри и мечтата й за слава умряла.

  През 1901 година д-р Крипен се запознава с 18-годишната Етел ле Нев, която била назначена за секретарка в същата болница, в която работел и той. Етел била абсолютна противоположност на Кора и Крипен веднага се влюбва в нея, защото била слаба и интелигентна. Етел от своя страна е привлечена от трудолюбието на лекаря и обноските му и в началото на 1903 година двамата стават неразделни.

  Бракът на Крипен и Кора не вървял добре, въпреки че заживяват на друго място, за да може тя да се чувства по-добре и да има повече възможности за професионално развитие. Крипен и Етел междувременно продължават страстната си връзка под носа на Кора. Съпругата на доктора знае за връзката му, но няма представа, коя точно е жената, докато Крипен не напуска хомеопатичната клиника, насочвайки се към стоматологията. Тогава той взема със себе си секретарката Етел.

  Кора Крипен

  Кора не казва нищо, когато приятелките й споделят, че са видели съпруга й с любовницата му, но се шокира, когато открива, че Етел е бременна. Тя прави спонтанен аборт, но това не спира Кора да започне да заплашва Крипен, че ще разруши кариерата му.

  През пролетта на 1909 година Крипен решава да вземе ситуацията в свои ръце. Той споделя на колегата си д-р Джон Бъроуз, че се притеснява за здравословното състояние на съпругата си. На 17.01.1910 година Крипен поръчва пет дози от отровния хиосцин хидробромид от химическа лаборатория, която доставяла лекарства на него и други стоматолози. Хиосцинът е лекарство, известно със своите седативни свойства и по това време е използвано от лекарите в изключително малки дози.

  Понеже Крипен така и не признава за убийството на съпругата си, точната доза, която й е дал, не е известна, но е ясно, че вместо да се успокои, Кора става хиперактивна и започва да крещи и да вдига прекалено много шум. В отчаянието си, Крипен прострелва Кора с револвер.

  След убийството, д-р Крипен решава да скрие тялото на мъртвата в мазето на къщата им. На следващия ден той приема пациенти в кабинета си и се държи така, сякаш нищо не е станало. Той казва на Етел, че Кора го е напуснала, след което подарява на секретарката бижутата на мъртвата си съпруга.

  Етел ле Нев

  По-късно смъртоносният доктор пише писмо до приятелките от женския клуб на Кора от нейно име, в което им съобщав, че е заминала за Америка, за да посети болен роднина. Жените обаче се усъмнили в тази история, тъй като Кора никога не им е споделяла такава информация. Чашата прелива, когато на 20.02.1910г. Крипен се появява на публично събитие, придружен от Етел, която носела бижутата на мъртвата.

  Няколко дни след това, докторът съобщава на жените от клуба, че съпругата му е преместена на лечение в Калифорния. По-късно д-р Крипен променя историята и казва на приятелките на жена си, че на 24.03.1910 година Кора е починала. След това и самият той изчезва, заминавайки за Франция с Етел. Жените от клуба притискат доктора и искат от него подробности около погребението и смъртта на приятелката си. Те не повярвали на нито една негова дума и обезпокоени от случващото се, се свързват с инспектор Уолтър Дю от Scotland Yard, който обаче им казва, че няма никакви доказателства или улики, по които да работи.

  Решени да открият истината на всяка цена, приятелките на Кора започват свое собствено разследване и откриват, че в деня, в който Крипен твърди, че съпругата му е отпътувала към Америка, всъщност не е отплавал никакъв кораб. Освен това, те разбират, че няма данни някой с име Крипен да е починал в Калифорния в деня, в който докторът твърди, че Кора е починала.

  На 8.07.1910 година инспекторът отива в дома на лекаря за разпит. Крипен откровено заявява, че е измислил историята, защото не искал да признае пред всички, че Кора всъщност го е напуснала заради друг мъж. Той просто искал да избегне публичен скандал. Инспектор Дю решава, че мъжът говори истината и напуска дома му.

  Крипен, неподозиращ за доброто впечатление, което оставил у инспектора, се паникьосал и казал на Етел, че трябва веднага да напуснат страната за около година. На следващия ден те заминават за Антверп, от където искали да отплават към Квебек, Канада.

  Два дни след разпита на инспектор Дю, той решава да посети кабинета на Крипен и открива, че докторът и любовницата му са изчезнали. Той разбира, че прислугата на семейството била освободена, като преди това й било наредено да опакова всички притежания на Крипен в сакове. Дю издействал заповед за обиск и екипите веднага пристигат в дома на доктора.

  Те с ужас откриват разчлененото тяло на Кора, скрито в мазето, както и наличието на хиосцин. На 16.07 инспекторът получава заповед за арест на Холи Крипен и Етел Ле Нев. Двамата престъпници се опитват да се скрият, след като от новините разбират, че са издирвани. Въпреки, че сменят самоличностите си и двамата са заловени.

  През октомври 1910 година двамата разбират, че ще бъдат съдени поотделно. В началото изглеждало, че единствената цел на Крипен била да защити Етел и да я разграничи от престъплението. Той смята, че ако не признае за убийството няма да бъде осъден, но това му изиграва лоша шега. На 22.10.1910 година съдебните заседатели намират Крипен за виновен – само след 27-минутно обмисляне на доказателствата и уликите. Докторът е осъден на смърт чрез обесване.

  Д-р Крипен и Етел ле Нев на подсъдимата скамейка

  На 26.10.1910 година започва делото срещу Етел. Тя е обвинена в съучастничество и укриване от правосъдието. Защитата представя подсъдимата, като невинна млада жена, която просто е вършела това, което любовникът й е искал от нея. След 12 минути размисъл, съдебните заседателите намират Етел за невинна.

  Крипен е екзекутиран в затвора Pentonville в Лондон на 23.11.1910 година. В деня на смъртта му Етел напуска страната, отправяйки се към Ню Йорк. Там тя работи като секретарка в продължение на 5 години, след което се връща обратно в Англия. Омъжва се и се установява в Кройдън. Умира през 1967 година на 84-годишна възраст.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link