Още

  Император Ремус І

  Гордият, войнствен и великолепно организиран Рим станал, първата в Древния свят, цивилизована свръх-държава – която със силата на оръжието покорила по-голямата част от познатите тогава населени земи в Европа и Средиземноморието. В този процес на изграждане на римската цивилизация има и множество любопитни истории и легенди. Едно такова събитие са перипетиите около император Ремус.

  Това се случило по времето на Калигула. Много съвременни историци, следвайки античните автори, в един глас твърдят, че печално известният император Калигула бил психически болен.  „Калигула“, всъщност, не е име, а прякор – „Ботушчето“, защото като дете бъдещият император ходел с ботушчета-сандали, подобни на войнишките, наричани „калигу“.

  Историята разказва как императорът Калигула направил коня си сенатор – и дори го въвел в Сената, където всички му отдали сенаторски почести. Но веднъж се случило нещо още по-шокиращо. Плутарх разказва, че това станало на 3 март 39 г. Тогава имало заседание на Сената. На него Калигула дошъл с любимата си маймунка Ремус. Тя се държала, както се държат всички маймуни: въртяла се, правила гримаси, плезела се и показвала жълти зъби. Сенаторите се опитвали да не обръщат внимание – маймуна като маймуна. Но нямало как да продължат да я пренебрегват. Защото Калигула изпаднал в един от обичайните си пристъпи на необяснима ярост. Заявил, че Рим е толкова корумпиран и прогнил, че вече не заслужава да бъде управляван от него. А може да бъде ръководен от когото и да било. Дори и от тази маймуна!

  Речено – сторено. По волята на Калигула маймуната съвсем офицално била провъзгласена за „император Ремус І“. Той я настанил на трона – и тя управлявала могъщата империя почти цяло деноноще. Римските сенатори мълчаливо преглътнали поредната обида към своето достойнство. Маймуната, сред гримаси и плезения, „подпомагана“ от Калигула, утвърждавала закони, издавала присъди, решавала държавни дела. По-късно един от сенаторите писал:

  „Създаваше се странно усещане и по гърбовете ни плъзваха мравки, защото отстрани изглеждаше, че тя действа напълно разумно! Сякаш маймуната, гъсто обрасла с червеникава козина, действаше и вземаше решения, като истински император!“

  След заседанието в сената император Ремус І, под охраната на преторианци, бил отнесен в разкошен позлатен паланкин до императорската ложа в Колизеума – където наблюдавал боевете на гладиаторите. На другия ден Калигула дошъл в Сената и се държал така, сякаш вчера нищо не се било случило. Може би жестокият тиранин бил променил решението си? Той отново взел в ръце цялата власт в града и империята. 

  А какво станало с маймунката? Дали отново била с Калигула, правила гримаси и плезела език? Не, повечето сенатори свидетелстват, че никой никога повече не я видял. Маймунката изчезнала безследно. В интерес на истината, скоро след това римляните искрено съжалявали, че маймунката Ремус управлявала само един ден. Защото безумията, своеволията и жестокостите на Калигула продължили. Определено с нея на трона се живеело по-добре.

  Този куриоз отдавна вълнува историците по цял свят, които се занимават с епохата на Древния Рим. Според някои, това било своеобразна метафора, която предвещавала края на кървавия режим на Калигула и като цяло – на Римската империя. Други смятали, че легендата за маймунката Ремус е раннохристиянска притча, която показва пълното падение на нравите и морала в Рим. Единствено археологът от Милано – Емилио Ланчини, винаги вярвал твърдо в реалността и историческата точност на „чудото с Ремус“. Но никой не бил съгласен с него. За коня-сенатор знаели всички, но маймуна-император – това вече било прекалено.

  Тогава Ланчини, в стремежа си да докаже своята правота, преровил планини от исторически материали. Освен свидетелството на Плутарх, открил разкази за „чудото с маймуната“ в частни писма на знатни римляни от времето, когато управлявал Калигула. Археологът получил и разрешение от властите да извършва разкопки в катакомбите, където почиват останките на много римски императори. И когато илюзорната надежда за успех вече започнала да помръква, изведнъж пред очите му се показало странно погребение – мумията на малка маймунка. И това, сред останките на владетелите на древния всемогъщ Рим! В непосредствена близост до мумията на маймунката лежал истински, оригинален държавен печат, а от другата й страна – императорски скиптър и бронзова плочка, покрита със слой зеленикава платина, върху която се четял надпис: „Слава на император Ремус І“.

  Всичко се оказало истина. Макар и само за един ден – но Рим бил управляван от маймуна.

  Още публикации

  Коментари

  1. Това за маймуната го чувам за пръв път,и една поправка,Калигула обявил че има намерението да обяви коня си за консул не за сенатор

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link