Още

  Интересни факти за 7 национални химна

  Малайзия

  Химнът на Малайзия бил създаден в момент на паника за помощника на султана. Когато пристига в Лондон по покана на кралица Виктория през 1888 година, той бил запитан за мелодията на химна, за да може да бъде изпълнен по време на церемонията по посрещането. Помощникът сметнал, че ще е лошо да признае, че страната няма химн, затова изпява песен, популярна за Сейшелските острови. Когато се връща у дома, помощникът казва на султана какво е направил и му напомнил да стои изправен, когато мелодията бъде пусната. По този начин песента се превръща в официален химн на държавата Перак (днес щат на Малайзия). Когато Малайзия става независима държава през 1957 година, същата песен е избрана за химн, но текстът е променен.

  Мексико

  През 1853 година в Мексико се провежда конкурс за най-добра поема, която да се превърне в текст за националния химн. Приятелката на поета Франсиско Гонсалес Боканегра се опитала да го убеди да напише поемата, но той не бил заинтересован. Затова тя го заключва в една стая в дома на родителите му, в която предварително били окачени снимки и картини със сцени от мексиканската история, които да го вдъхновят. Тя отключва вратата едва след като Боканегра пъха листа с творението си под вратата. Поемата се превръща в текст на националния химн, а по-късно приятелката на автора става негова съпруга.

  Света Елена

  Островът Света Елена е под британско управление, но има свой химн, който винаги бива пускан, когато корабът „Света Елена“ напуска пристанището. Химнът е написан от американец на име Дейвид Мичъл, който никога не е била на Света Елена. Той работи на остров Възнесение, намиращ се на около 1200 километра разстояние. Когато близък негов приятел се връща от Света Елена, той предлага на Дейвид да напише химн за острова. Вдъхновен от пощенските картички, които неговият приятел му показва, Мичъл пише „My St.Helena Island” , която се превръща в национален химн.

  Андора

  Повечето химни разказват историята на основаването на държавата или история за подвизите на нацията. Единствено химнът на Андора разказва история в първо лице. В него разказвачът е принцеса (Андора), която е защитавана от своите принцове (народът).

  Чехия и Словакия

  Когато Чехословакия е създадена през 1918 година, химнът ѝ е комбинация от чешката опера „Fidlovačka” и словашката песен „Kopala studienku”. Когато Чехословакия се разделя през 1993 година, химнът също е разделен като първата част става химн на Чехия, а втората на Словакия.

  Южна Африка

  До края на апартейда в Южна Африка, химнът, наречен „Die Stem van Suid-Afrika”, е на африканс. Химнът на Националният африкански конгрес е друг – песента “Nikosi sikolei’ iAfrika”. През 1997 година двата химна са обединени и е написан нов текст, в който са използвани 5 различни езика. Той започва с текст на кхоса, следват текстове на зулу, сетото, африканс и английски.

  Островите Кук

  Химнът на островите Кук е създаден през 1980-те години. Музиката е композирана от Томас Дейвис  – министър-председател по онова време, а текстът, който е на маорски език, е написан от съпругата му Па Тепаеру Терико Арики.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link