дек. 8, 2017
17067 Views

Изчезването на Агата Кристи

Автор:

Агата Кристи добива популярност през 1920-те години – време, познато като „Златната ера на детективската фантастика“ и все още е считана за един от най-влиятелните криминални автори на всички времена.

Кристи е около 30 годишна, когато славата я достига и тя се наслаждава на многобройните привилегии, които имали хората от елита. Нейният живот обикновено бил спокоен, макар че ималo моменти, в които страдала от депресия. Един любопитен епизод от живота на Агата Кристи наподобява мистериозната сложност на нейните романи.

Преди да сключи брак с британския бизнесмен Арчибалд Кристи през 1914 година, фамилията на авторката е Милър. Бракът им е хармоничен до 1926 година, когато Арчибалд подава молба за развод и обявява на съпругата си, че е влюбен в жена на име Нанси Нийл. На 3.12 същата година той напуска общия им дом и прекарва уикенда със своята любовница. Същата нощ Агата Кристи изчезва.

Автомобилът на Кристи е открит на следващия ден до една каменоломна. В колата била шофьорската ѝ книжка, както и няколко нейни дрехи. Медиите веднага предполагат, че авторката е била отвлечена. Почти 20 000 души се включват в мащабното претърсване, но от Кристи нямало и следа. Един лондонски вестник дори обявява награда от 100 паунда за всеки, който може да даде информация за нея, но никой не се отзовава.

След няколко дни целият свят научава за изчезването на Кристи, а почитателите ѝ са напълно отчаяни. Много от тях предполагат, че тя е станала жертва на ужасяващ сценарий, наподобяващ тези от книгите ѝ. Сър Артър Конан Дойл, който по онова време е 68-годишен, се притеснявал, че Кристи може би е убита. Той наема медиум, който да опита да му даде полезна информация за откриването ѝ, но усилията му са безуспешни.

Агата Кристи е открита 10 дни след изчезването ѝ в хотел в Йоркшър, където се регистрира с името „Тереза Нийл“. Няколко доктори изследват състоянието на Кристи и установяват, че когато е изчезнала тя е страдала от силна депресия, което довежда до временна загуба на паметта ѝ. Тъй като било известно, че в миналото е страдала от подобни проблеми, публиката приема добре това обяснение за поведението ѝ.

Въпреки това, много хора гледат скептично на обясненията и днес съществуват множество теории относно случилото се. Някои вярват, че Кристи е искала да накаже съпруга си за неговата невярност, поставяйки го в светлините на медиите. Фактът, който подкрепя тази теория е, че в хотела Кристи използва фамилията на любовницата на Арчибалд – Нийл. Други са убедени, че изчезването ѝ е публичен трик, с който да спечели повече почитатели.

По-късно Кристи сключва брак с археолога Макс Малоуан. Двамата са щастливи и остават заедно до нейната смърт през 1976 година. Истината за случилото се остава загадка и поради факта, че авторката избягва да спомене инцидента в официалната си автобиография. Във филма „Агата“ от 1979 година се твърди, че Кристи всъщност е искала да се самоубие и да направи така, че обвинен за смъртта ѝ да бъде съпругът ѝ Арчибалд. Това страшно разстройва наследниците на Кристи, който дори завеждат дела срещу режисьора на филма Майкъл Аптед.

За разлика от загадките в романите на Агата Кристи, които в крайна сметка се разплитат, загадката от нейния личен живот, остава неразгадана завинаги.

loading...
loading...

Comments to Изчезването на Агата Кристи

  • Иве, вземи напиши една статия за буквата Й, защото очевидно си скарана с нея и не знаеш как да я използваш. Не знам коя поред твоя статия чета с тази грешка и вече вади очи. Иначе браво за интересните материали и още по-голямо браво че обновявате сайта.

    Владко Мурдаров декември 9, 2017 05:28 Отговор
    • Авторката съвсем на място използва буквата “й”, вместо ударено “и”.

      Анжела Колева февруари 19, 2018 00:36 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu