Още

  Интересни факти за големите музеи

  Големите музеи в Света са пълни с история, изкуство, модернизъм и много истории, които са малко познати на масовата публика. Дали ще посетите Лувър, Метрополитен или Британския музей, то на пръв поглед виждате исторически артефакти и творби на велики майстори. Но там се крият и много любопитни истории и случки, които само определени хора знаят и могат да споделят. Нека сега ви представим някои малко известни факти за големите музеи в света:

  Ню Йорк, Метрополитън – музей за изкуства

  be077d6a-2872-48fc-8cbf-326b0da40a0f

  За начало, нека кажем че Метрополитън е обявен за най-добрият музей в света за 2015 година. През тази година са го посетили рекордните над 6.3 милиона души и това е рекорд, който от 40 години не е бил поставян. Повече от половината от посетителите са били чужденци.

  met_-_the_great_hall_-_metropolitan_museum_of_art_new_york_ny_usa_-_2012

  Сред малко познатите и интересни факти за Метрополитън е присъствието на лицето на Одри Мънсон. То може да бъде срещнато над 10 пъти в музея и 15 пъти в публични скулптури в самия Ню Йорк.

  NYC_-_Metropolitan_Museum_-_Carroll_and_Milton_Petrie_European_Sculpture_Court

  Самата дама е починала на около 104 години, но по-голямата част от живота си прекарва в лудост. Тя е и първата жена, появила се гола в пълнометражен филм. Това беше малко известния факт за Метрополитен, един от големите музей в Света.

  Флоренция, Галерия Уфици

  Uffizi-Gallery-Exterior-Photo

  Най-изящната галерия на Флоренция, построена още през 1581г. по поръчка на великата династия на Медичите, е перла сред големите музей в света. Тя притежава уникална колекция, сред която са творби на Ботичели, Тициан и Леонардо да Винчи.

  Uffizi-Gallery-Inside-Art-Photo

  Всеизвестна е и колекцията им от автопортрети, но малцина знаят, че тя се обогати с творби на седем български автора. От седем века насам това се случва за първи път и е абсолютен прецедент в балканското изкуство. Имената на авторите са : Светлин Русев, Крум Дамянов, Николай Янакиев, Вежди Рашидов, Захари Каменов, Емил Стойчев и Любен Генов. Освен този любопитен факт, малко известно е и значението на портрета на Лукреция и Бартоломео Пансиатичи от Бронзино. Символизма в него визира 16 век и е тясно обвързан с Медичите. Главно се визират позата на Бартоломео и огърлицата на съпругата му с френски символизъм. Тази творба е вдъхновила доста по-известни и велики творения, като „Крилата на Гълъба“ на Хенри Джеймс и „Амор Дюр“ на Върнан Лий.

  Лондон, Британски Музей

  The_British_Museum.Camden

  Британския музей несъмнено е сред големите музей в света. Но не винаги е било така! В началото неговото изложение е приличало на пълна пародия и малцина знаят това в днешно време. Експозицията се е състояла от парче панделка на Елизабет I, чифт очила от Сицилия през 1764г., стари печати и какви ли още не дребни вещи. Дори камъкът „Розета“, който е сред най-важните археологически находки на историята е бил придобит по случайност от британците. Те са го донесли в Англия на количка през 1801г. Англичаните дори са изрисували графити на едната му страна.

  British-Museum-in-London

  Сега Британския музей притежава едни от най-важните артефакти от човешката история и много значителни творби на признати автори.

  Вашингтон, Национална Галерия за изкуства

  IMG_2027

  Този музей започва историята си стремглаво. Бързо биват събрани исторически факти, записки, творби и за кратко експозицията се превръща в една от най-големите в световен мащаб. Но малцина знаят, че западното крило на музея е било фитнес зала за служителите на музея. Чак през последното десетилетие крилото е превърнато в пространство за експозиции. Ако посетите галерията и забележите в Западното крило душове и съблекални, не се чудете. Това не е модерна съвременна инсталация, а наследство от фитнес залата за служители!

  Рим, Ватикана и Сикстинската Капела

  blog-14-035-2

  Едва ли има човек на земята, който не е чувал за един от най-великите и големите музей в Света. Ватикана и Сикстинската Капела са обвити в тайни и мистерии, но никой не знае със сигурност къде е границата между измислицата и реалността.

  st.-peters-interior

  Малко известен факт обаче е, че стълбището Симонети много рано сутрин е отворено и по него можете да достигнете до Сикстинската Капала, която е напълно празна по това време. Уникално е усещането за безвремие, което ви поглъща.

  altar-nave-st-peters-vatican

  Друг интересен факт е гробницата на Констанца, намираща се до музея Профано. На задната й стена има малка статуя. Като че ли главата е присадена към торса. Смята се, че това е портрет на Клеопатра. Всъщност Нилската богиня има няколко портрета наоколо, но това е тайна!

  8bbc3988-345e-4aef-af0b-515ed10b65b8_16x9_600x338

  Големите музей в света са, колкото мистични, толкова и предсказуеми. Повечето информация за тях е плод на непотвърдени факти или случки във времето.

  darkrome.com_

   

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link