Още

  Мрачно бъдеще: Повечето от едрите животни ще изчезнат до края на века

  Един ден внуците ви може би ще отварят учебници и ще четат в тях за слонове, тигри и лъвове – величествени изчезнали създания, които някога са бродели по света като мамутите и динозаврите.

  Това са думите на биолози от различни краища на света, които смятат, че най-големите зверове ще изчезнат до края на века, ако не бъдат взети мерки. Според тях, рязката загуба на биоразнообразие и мегафауна е проблем по-голям дори от климатичните промени.

  Мрачно бъдеще: Повечето от едрите животни ще изчезнат до края на века

  Не е новина, че много от най-обичаните видове на планетата са застрашени от изчезване. Бракониерството и все по-бруталното навлизане на човека в дивия терен са унищожили популациите на носорозите и слоновете, притиснали са големите котки до малки територии и са принудили дивите животни да влизат в конфликт с хората.

  Учените са каталогизирали видовете на шест континента и са стигнали до тревожно заключение. Техните прогнози са, че около 59% от едрите хищни видове (тези по-тежки от 15кг), като например бенгалския тигър; и 60% от едрите тревопасни видове, като например белия носорог и горилите – ще изчезнат съвсем скоро.

  Изчезването на видове като слонове, носорози и лъвове би било катастрофална загуба, която ще има значителен ефект и върху екосистемата.

  Въпреки това все още има шанс. Екипът е изброил 13 стъпки, които могат да предотвратят това бъдеще. Сред тях са признаването на мащаба на проблема, започването на незабавни действия от страна на правителства и организации за опазване на видовете, както и връзка между мегафауната и общностите в близост до нея – например използване на приходите от туристи в природните паркове за подпомагане на бедните общности, които живеят там.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link