Още

  Рамзес II: най-великият фараон от епохата на Новото Царство

  Великият Рамзес II е третият фараон от XIX династия, роден през 1303 г. пр.н.е., син на Сети I и съпругата му Туйи. Той е владетелят, управлявал най-дълго Египет – почти седем десетилетия, половината от които – постоянно във война.

  ana_11

  Рамзес II се възкачва на трона през 1279 г. пр.н.е., едва 24-годишен. По време на продължилото му 66 години управление Египет достига своите максимални граници, а епохата се смята за най-големия разцвет в египетската цивилизация. По негово време са построени много храмови комплекси и монументални произведения на изкуството – като уникалният скален храм в Абу Симбел, например.

  Прочети повече за Абу Симбел: http://iskamdaznam.com/abu-simel-hrama-na-ramzes/

  В историята на Египет има 11 фараона с името Рамзес. Само Рамзес II  обаче, е титулуван  от сънародниците си със званието „Велики”. Много статуи на фараона са били намерени по долината на река Нил. На раменете им е било изписано „Силният бик”.  Прякорът на Рамзес  говори за мощта и силата му като  воин.

  20140531121616-ram2

  В стремежа си да разшири границите на Египет, Рамзес II води много военни експедиции, като реорганизира армията си и създава свой собствен военен флот.

  Рамзес II празнува 14 пъти празника на Сед, който се отбелязва за пръв път на десетата година от царуването на фараона и след това на всеки 3 години. Още докато е жив, Сети I му подбира на сина си три съпруги. Най-привилегирована от тях е Нефертари Меренмут, чието име означава прекрасната възлюбена на Мут. След подписването на мира с хетите, Рамзес II се жени и за някои от хетските принцеси. През живота си Великият създава огромно потомство, като се предполага, че оставя след себе си между приблизително 56 синове и 44 дъщери.

   

  Един от най-древните, запазени до наши дни мирни договори е свързан именно с великия фараон. Текстът на договора между Рамзес II и царя на хетите Хатушили III е изсечен върху камък, а с него се слага край на войната между двете държави, няколко години след голямата битка при Кадеш.

  20140531121609-

  Битката при Кадеш се състояла през 1275 г. пр.н.е. между египетската войска на Рамзес II и хетите на Муватали. Тя се провежда на брега на река Оронт, в днешна Сирия. В нея вземат участие около 5 000 бойни колесници и  9000 пеши войници, което е прави и първата за времето си масовата битка в подобен мащаб. Петнадесет години след сражението, предвид факта,  че никоя от страните не може да се обяви за победител, е подписан договорът, с който Рамзес II и Хатушили III осигуряват за царствата си сравнително дълъг период на мир. Текстът на договора, преди да бъде изсечен върху камък, първоначално е гравиран на сребърна плочка с клинопис, а по-късно е преведен на египетски и е увековечен на стените на храма в Карнак.

  Още с качването си на престола, Рамзес започва да строи своя гробница и храм в Абу Симбел.  На входа на храма има 4 огромни статуи, с които фараонът искал да покаже, че е бог сред боговете.

  abu4

  r_seaman@hotmail.com

  ramses___tomb___my_edit_by_herowithoutacape

  Рамзес II умира на преклонна възраст през 1213 г. пр.н.е. Водят се спорове дали е починал на 91 или на 99 годишна възраст. В древността мумифицираното тяло на фараона е препогребвано многократно, за да се избегнат набезите от мародери на царски гробници. За последно мумията на Рамзес II се оказва скрита в тайник, заедно с мумиите на други фараони, чиито гробници са били ограбени. В средата на XIX век тайникът е открит от арабско семейство, занимаващо с разграбване на гробници. Арабите започнали да продават на европейски туристи различни ценности, което привлича вниманието на египетските власти. Службата за охрана на паметниците от древността провежда операция и шейхът, който стои начело на групата мародери, е принуден да издаде мястото на подземния тайник край Деир ел Бахри.

  king-tut-coffin-1091811-lw

  Добре запазената мумия на Рамзес II е намерена там през 1881 година. През септември 1975 година мумията преминава специална процедура за обща консервация в Париж. За пътуването на мумията от Кайро до Париж ѝ е оформен съвременен паспорт, какъвто притежава всеки египетски гражданин. В паспорта, в графата “занимание” е записано “цар (починал)”. При пристигането във френската столица мумията на фараона е посрещната с всички военни почести, които се полагат при посещение на държавен глава. В днешни дни мумията на Рамзес II  се намира в Египетския музей в Кайро.

  Mummy

  Носят се много легенди за най-великия сред фараоните от Новото царство. Според някои той е бил левичар и е имал рижа коса. Други предполагат, че е бил много висок – според някои източници ръстът му е бил 210 см. Това твърдение се счита за грешно от съвременните египтолози.

  20140531121605-ram3

  Несъмнено, една от най-любопитните легенди е тази, която свързва Рамзес II с библейския Мойсей. Има различни теории – едни смятат, че Мойсей извежда израелското племе от Египет именно по времето на Рамзес II. Това обаче противоречи на фактите – тъй като според Библията, при преминаването на морето, фараонът и армията му са унищожени, а Рамзес II доживява до дълбока старост.

  Съществува и друга версия, според която Мойсей е син или внук на Рамзес II. Доказателство за това изследователите виждат в Изход от Библията, където е записано: “След дълго време умря царят Египетски” и Бог се явява на Мойсей, за да го убеди да поеме мисията по освобождаването на евреите. Ако приемем, че Мойсей наистина е внук на фараона е сред претендентите за трона, то смъртта на Рамзес II е наистина благоприятен момент да предяви претенциите си.

  Няма конкретни данни, които да опровергаят или да докажат категорично тези версии. Факт е обаче, че сключеният след битката при Кадеш мир, дава възможност на египтяни и хети да заживеят заедно. От смесването на двете нации възникват юдеите – народът от който води началото си християнството.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link