Още

  Интернет митове и легенди: Разкриване на популярни „исторически“ снимки и факти

  Днес много „сензационни“ снимки от миналото се скитат из мрежата, създадени да поразят въображението на потребителите. Ние знаем също, че Интернет е чудесна почва за редица измами и фалшификации, така че не трябва да се доверявате на всичко, което се публикува в мрежата. Предлагаме ви да се запознаете с най-известните „исторически“ факти, които се оказаха обикновени фалшификати.

  Съветски войник от Втората световна война, целуващ кръст

  Този образ е много популярен в мрежата и често е цитиран като пример за факта, че „няма атеисти в окопите“. Малко хора се съмняват в реалността на фотографията, но нека си признаем. Това е организирана фото работа „Войнишка молитва“, чийто автор е професионалния фотограф Ширак Карапетян-Милщайн.

  В ролята на боец ​​от Червената армия, който целува кръста, влиза млади актьор от театъра в Армавир. За първи път се заговори за тази снимка във връзка със скандала. Снимката била използвана за създаване на плакати, посветени на падането на обсадата на Ленинград, което възмути хората, знаещи за истинския произход на този кадър.

  Междувременно авторът на снимката анонсирал работата си с постскрипт, в който се казва, че снимката е направена през 2007 г. близо до Армавир и има за цел само да предаде атмосферата на Великата отечествена война. Посветил е този портрет на войниците, участвали в битката при Курската дъга.

  Харемът от персийския шах Насер ал-Дин Шах Каджар

  В продължение на много години интернет потребителите се забавляваха със снимки на странни мъжествени жени в ориенталски дрехи, със сраснати вежди и мустаци на кръглите си лица. Надписите на тези фотографии твърдят, че това са  съпругите от харема на персийския шах Насер ал Дин Шах Каджар, отговарящи на представите му за женската красота.

  Това не е вярно, тъй като снимката показва театрални актьори мъже в комедийни женски образи. Шахът имал  доста прогресивни възгледи за източен владетел в 19 век и обожавал театъра. Но в същото време бил сериозно ограничен от каноните на исляма, изтривайки жените от всяка социална и творческа дейност. Затова в неговия театър всички роли се играели само от мъже.

  Разстрел на картечарки

  Въпреки факта, че Photoshop е изобретен сравнително наскоро, самото изкуство на фотомонтажа съществува от почти два века. Снимката, на която немски войник разстрелва ридаещи съветски картечарки, е много стар фалшификат, имаща голям успех и днес. Сравнявайки дясната и лявата снимка, можете да сте сигурни, че имаме работа с умели фалшификатори.

  Влюбените Джон Кенеди и Мерилин Монро

  Тази снимка, за която се твърди, че е направена тайно, сърфира в Интернет от дълго време, подхранвайки слуховете за любовна афера между американския президент и секссимвола на Холивуд. Може би този роман наистина е съществувал, но тази снимка е фалшива. Това е постановка с двойници, реализирана от фотографа Алисън Джексън, известна с подобни произведения.

  Целувка на немски войник и момиче от Червената армия

  Още един фейк от „немската“ серия, особено любима на  интернет потребителите. На снимката това изобщо не е историческа целувка, илюстрираща победата на любовта над омразата, а снимка, направена днес в Крим на събиране на възстановчици. Тя изобразява целувката на съпруг и съпруга, облечени в униформи на врагове.

  Мартин Лутър Кинг показва неприличен жест

  Снимката, на която кореспондент уж хванал Мартин Лутър Кинг, показващ неприличен жест, веднъж беше много активно дискутирана. Но както се оказа – напразно. Активистът за права на тъмнокожите на снимката показва „V“ с два пръста, тоест „победа“, но оригиналът бил леко коригиран.

  Албърт Айнщайн се спасява с велосипед от атомна експлозия

  Този мем кадър е създаден през 2011 г. от американски фотограф, но някои не разбрали, че това е просто колаж. Вестниците препечатали снимката като истинска, разпространявайки сред читателите усещане за недоумение и дори шок. Всички се изплашили не толкова от ядрената експлозия, а от зловещата усмивка на известния учен на този фон. Разликата между двете снимки на колажа е 29 години.

  Убийството на Кенеди

  Мнозина обичат да показват тази снимка като историческа, направена миг след убийството на американския президент Джон Ф. Кенеди в Далас. Всъщност това е само кадър от игрален филм, посветен на това събитие.

  Опиум парти

  И отново, снимка, изкарана от кадър, изрязан от филм. Тези, които твърдят, че снимката показва истинско свърталище на пушачи на опиум през 1918 г. или лъжат, или се лъжат. Това е само кадър от филма „Данди-Пача“ на френския режисьор Жорж Ремонт.

  Таймер за бардаци

  Мнозина се натъкнаха онлайн на тази снимка, която според надписите, е примитивен таймер на проститутка от XIX век. Обикновено в описанието на тази снимка се казва, че такива свещи са били използвани от работещите в бардаците за измерване на времето, отредено на клиента. Това е лъжа – на снимката са обикновени джобни свещи, а историята с проститутки е измислена от човек, който в наши дни е решил да продаде „скъп уникат“.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link