Още

  История на кафе-машините

  В продължение на векове хората използвали традиционния метод за приготвяне на кафе в кафениче (джезве), усвоен още през Средновековието. По-късно, в началото на ХІХ век, в Европа стават популярни гейзерните и капковите кафеварки.

  Гейзерната кафеварка се състои от 3 секции: долен съд с вода, който се загрява на огън, среден – във формата на мрежест филтър със смляно кафе, и горен – където попада кондензатът на готовата напитка.

  Капковата кафеварка е изобретена във Франция и, както подсказва названието й, водата в нея преминава през смлените зърна капка по капка.

  Към средата на ХІХ век във Великобритания изобретили вакуумния апарат. В него течността се връща обратно в съда поради ниско налягане. Но устройства от този тип вече не се използват.

  Прогресът напредвал – и през 1855 г. на Второто световно изложение в Париж бил представен апарат, който станал прототип на съвременните кафе-машини – компресионната кафеварка. Огромната за онова време производителност – около 2 хиляди чашки на час (теоретично, разбира се), предопределила навлизането й в заведенията. Тази производителност се постигала благодарение на високото налягане на парата – около 2 атмосфери.

  Изминал повече от половин век, преди да се появи ново поколение устройства. Така от началото на ХХ век до наши дни Италия е основният законодател на новите тенденции в кафе-оборудването.

  Въз основа на множество експерименти е установено, че най-доброто кафе се приготвя при температура от 82 до 96 градуса и налягане 9 бара. Това се счита като задължително условие за приготвяне на „правилно еспресо“.

  Принципът на метода „еспресо“ в кафе-машините е преминаване на гореща вода под налягане през порция смляно кафе. Напитката от кафе-машина има изключително приятна миризма, тъй като се налива доста бавно и току-що смляното кафе не е загубило първоначалния си аромат – известно е, че то до голяма степен губи своя аромат в рамките на 15 минути след смилането. По този начин се получава голямо количество пяна, което също е знак за високо качество.

  Някои съвременни кафеварки имат възможност да приготвят капучино. Но трябва да се има предвид, че кафеварките и кафе-машините са принципно различни устройства за варене на кафе.

  Кафеварката изпълнява само функцията за приготвяне на кафе от предварително смлени зърна. За работа с кафеварка е необходимо да се осигури смляно или пакетирано кафе (в капсули), което вече принуждава човека да извърши определена част от работата по приготвяне и смилане на зърната. Освен това, докато работите с кафеварка, трябва постоянно да контролирате процеса.

  За разлика от кафеварката, кафе-машината смила кафеените зърна и приготвя напитката само с натискането на един бутон. Нейните размери са много по-големи от размера на кафеварката, тъй като има повече функционални единици, включително електронно управление. При включване кафе-машината издава шум, подготвя компонентите за работа и сигнализира на потребителя за готовност. Повечето първокласни кафенета и престижни ресторанти са оборудвани с точно такава традиционна кафе-машина.

  Продукт на полската компания Pol-Ekspres (30-те години). Уикипедия

  Историята на най-награждаваната марка кафе-машини Saeco започва през 1976 г., когато Серджио Дзапела започва да произвежда кафе-оборудване. През 1981 г. той обединил сили с швейцарския инженер Артур Шмед и била регистрирана марката Saeco. Успехът на компанията спомогнал за пускането в производство през 1985 г. на иновативна автоматична кафе-машина. А обединяването на усилията с Gaggia, след това и с Philips, направило апаратите още по-съвършени.

  Съвременните модели стават все по-компактни и по-малко шумни. Цената на кафе-машина е неколкократно по-висока от цената на кафеварка. Затова, с цел да увеличат цената и във връзка с повишената привлекателност за потребителя, някои производители и посредници позиционират своите кафеварки като кафе-машини.

  Напълно автоматизираният процес на приготвяне на кафе включва следните функции: 1. Смилане на кафеените зърна; 2. Настройка за размера на гранулите в смляната маса; 3. Настройка на силата на напитката по желание; 4. Дозиране на водата; 5. Разпенване на мляко; 6. Приготвяне на напитката; 7. Приготвяне на 2 порции кафе едновременно; 8. Приготвяне на капучино; 9 Приготвяне на вряла вода; 10. Затопляне на чаши; 11. Таймер за изключване. Всички съвременни кафе-машини изпълняват този основен набор от функции.

  През 2001 г. няколко производители започнаха да произвеждат кафе-машини, свързани с интернет. Така машината сама, автоматично, се свързва със сервиза за техническа поддръжка в случай на повреда, както и с доставчика, ако свършат капсулите с разтворимо кафе.

  През 2015 г. кафе-машина беше доставена за пръв път в Космоса. Тя бе закарана до Международната космическа станция с транспортния космически кораб „Дракон“. Под названието ISSpresso е разработена от Италианската космическа агенция съвместно с известния италиански производител на кафе Lavazza.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link