апр. 7, 2020
3930 Views

История на рома

Автор:

След началото на Великите географски открития европейците изобретили и една от най-популярните алкохолни напитки – ром. Всички са чели за прочутата пиратска песен: „Йо-хо-хо, и бутилка ром!“ Ромът бил и един от задъжителните продукти в екипировката на тогавашните кораби – независимо пиратски, военни или търговски.

Ром в магазин за алкохол. Снимка: Уикипедия

Какво представлява ромът? Това е силна (35-75%) алкохолна напитка, получена чрез дестилация на сок от захарна тръстика или на преработени продукти от нея.

През ХVІІ и ХVІІІ век основната селскостопанска култура на Карибските острови била именно захарната тръстика. Но когато се превозвала захар до САЩ и Европа, търговците непрекъснато се сблъсквали с големи загуби поради факта, че тя всмуква влагата. За да компенсират тези загуби, се опитали да изнасят и спиртна напитка от тръстиката, по-късно наречена ром. Това се оказало добра идея!

Английските колонии в Северна Америка станали лидери в производството на ром. Първите два завода били отворени през XVII век в районите на съвременните Ню Йорк и Бостън. Основният потребител на ром бил, разбира се, британският флот! Това се наложило по необходимост: технологията за пречистване и съхранение на прясна вода през онези години била такава, че водата бързо се разваляла и трябвало да се обеззаразява. При това ромът, за разлика от френското бренди, можел да се произвежда евтино! Тогава британските моряци пиели, според установената норма от 1655 г., повече от 1 литър ром на ден!

Още една напитка – грог, човечеството получило именно заради това феноменално пиянство! Почти 100 години по-късно британският адмирал Едуард Върнън реши да премахне пиянството от военния флот и принудил моряците да преминат от чист ром на смес от вода, ром и лимонов сок. Пиянството наистина намаляло, а заедно с това и заболяванията от скорбут. Тогава все още не разбирали, че това се дължи на витамина С в лимоновия сок.

Търговски обучения - myjobistosell.com

Центърът за посетители на Mount Gay Rum в Барбадос твърди, че е най-старата активна ром компания в света, с най-ранното потвърдено депо от 1703 година. Снимка: Уикипедия

Класификация на ромовете

  1. Според технологията на производство

95% от продавания ром в света е индустриален, който се произвежда от меласа – страничен продукт от преработката на захарна тръстика. Останалите 5% са селскостопански ром – „агрикол“, който се произвежда директно от сока на тръстиката. Например, бразилската напитка „кашаса“ е  ром-агрикол!

  1. Според отлежаването

Най-евтината категория са светлите ромове, които не са отлежали.

Следват кехлибарените – те са отлежали в дървени бъчви не повече от 5 години.

Ромовете се наричат ​​тъмни, когато са отлежали в бъчви 5-7 години или повече. Отлежалите над 15 години са скъпи и доста рядко срещани.

Има още ароматизирани ромове, морски ромове (исторически бренд на напитките от Гвиана, Барбадос, Тринидад и Ямайка) и някои други.

Но ако видите ром с названието „златен“ или „черен“, не се връзвайте! Това е чисто маркетингова уловка, обозначаваща само степента на оцветяване на рома с карамел – което няма нищо общо с отлежаването.

Ron, Rum или Rhum

Думата „ром“ почти навсякъде има свой начин на изписване – именно от нея можем да разберем стила и произхода на напитката. Но самият произход на името е неизвестен.

Испанската версия на названието е Ron. Така се наричат ​​ромовете от Куба и Колумбия. По стил те са доста сухи и леки, с флорален букет.

Английската версия на името е Rum. Характерна е за англоговорящите страни (Ямайка, САЩ и др.) В сравнение с испанските ромове английските се отличават с по-голяма плътност и масленост. Букетът им има ярки плодови тонове.

Френската версия на името е Rhum (Rhum Agricole). Така го изписват в бившите френски колонии (например, Мартиника). Тези ромове имат характерен земен тон и много ярки флорални и тревисти аромати.

Марки ром 

Някои от най-известните марки ром са следните.

  1. Angostura Reserva

Производство: Тринидад. Технология: индустриална. Отлежаване: 3 години. Доста сух мек ром, подходящ за леки коктейли.

  1. Matusalem Solera 7 years old

Производство: Доминиканска република. Технология: индустриална. Отлежаване: средно 7 години. Сладък ром с ярки аромати, подходящ както за коктейли, така и в чист вид.

  1. Appleton Estate Rare Blend 12 years old.

Производство: Ямайка. Технология: индустриална. Отлежаване: 12 години. Средно сладък ром, на вкус – нотки на портокалова кора и бадем. Пие се само чист.

  1. Yaguara Ouro („Златен ягуар“)

Производство: Бразилия. Технология: агрикола. Отлежаване: 3 години. Умерено суха кашаса с ярки аромати на захарна тръстика и ванилия. Има вкус с нотки на орех и карамел. Препоръчва се чист.

  1. Trois Rivieres VSOP Reserve Speciale

Производство: Мартиника. Технология: агрикола. Отлежаване: 5 години. Средно сладък ром с ярки аромати на ванилия, тютюн и карамел. Меден вкус с нотки на сушени кайсии и подправки. Препоръчва се чист.

И накрая да припомним: в прекалени количества алкохолът е вреден. Включително и ромът. Освен това, днес определено не важат нормативите за консумация на ром от 1655 г., валидни по онова време за английските моряци.

 

loading...
Категория:
Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *