Още

  История на рома

  След началото на Великите географски открития европейците изобретили и една от най-популярните алкохолни напитки – ром. Всички са чели за прочутата пиратска песен: „Йо-хо-хо, и бутилка ром!“ Ромът бил и един от задъжителните продукти в екипировката на тогавашните кораби – независимо пиратски, военни или търговски.

  Ром в магазин за алкохол. Снимка: Уикипедия

  Какво представлява ромът? Това е силна (35-75%) алкохолна напитка, получена чрез дестилация на сок от захарна тръстика или на преработени продукти от нея.

  През ХVІІ и ХVІІІ век основната селскостопанска култура на Карибските острови била именно захарната тръстика. Но когато се превозвала захар до САЩ и Европа, търговците непрекъснато се сблъсквали с големи загуби поради факта, че тя всмуква влагата. За да компенсират тези загуби, се опитали да изнасят и спиртна напитка от тръстиката, по-късно наречена ром. Това се оказало добра идея!

  Английските колонии в Северна Америка станали лидери в производството на ром. Първите два завода били отворени през XVII век в районите на съвременните Ню Йорк и Бостън. Основният потребител на ром бил, разбира се, британският флот! Това се наложило по необходимост: технологията за пречистване и съхранение на прясна вода през онези години била такава, че водата бързо се разваляла и трябвало да се обеззаразява. При това ромът, за разлика от френското бренди, можел да се произвежда евтино! Тогава британските моряци пиели, според установената норма от 1655 г., повече от 1 литър ром на ден!

  Още една напитка – грог, човечеството получило именно заради това феноменално пиянство! Почти 100 години по-късно британският адмирал Едуард Върнън реши да премахне пиянството от военния флот и принудил моряците да преминат от чист ром на смес от вода, ром и лимонов сок. Пиянството наистина намаляло, а заедно с това и заболяванията от скорбут. Тогава все още не разбирали, че това се дължи на витамина С в лимоновия сок.

  Центърът за посетители на Mount Gay Rum в Барбадос твърди, че е най-старата активна ром компания в света, с най-ранното потвърдено депо от 1703 година. Снимка: Уикипедия

  Класификация на ромовете

  1. Според технологията на производство

  95% от продавания ром в света е индустриален, който се произвежда от меласа – страничен продукт от преработката на захарна тръстика. Останалите 5% са селскостопански ром – „агрикол“, който се произвежда директно от сока на тръстиката. Например, бразилската напитка „кашаса“ е  ром-агрикол!

  1. Според отлежаването

  Най-евтината категория са светлите ромове, които не са отлежали.

  Следват кехлибарените – те са отлежали в дървени бъчви не повече от 5 години.

  Ромовете се наричат ​​тъмни, когато са отлежали в бъчви 5-7 години или повече. Отлежалите над 15 години са скъпи и доста рядко срещани.

  Има още ароматизирани ромове, морски ромове (исторически бренд на напитките от Гвиана, Барбадос, Тринидад и Ямайка) и някои други.

  Но ако видите ром с названието „златен“ или „черен“, не се връзвайте! Това е чисто маркетингова уловка, обозначаваща само степента на оцветяване на рома с карамел – което няма нищо общо с отлежаването.

  Ron, Rum или Rhum

  Думата „ром“ почти навсякъде има свой начин на изписване – именно от нея можем да разберем стила и произхода на напитката. Но самият произход на името е неизвестен.

  Испанската версия на названието е Ron. Така се наричат ​​ромовете от Куба и Колумбия. По стил те са доста сухи и леки, с флорален букет.

  Английската версия на името е Rum. Характерна е за англоговорящите страни (Ямайка, САЩ и др.) В сравнение с испанските ромове английските се отличават с по-голяма плътност и масленост. Букетът им има ярки плодови тонове.

  Френската версия на името е Rhum (Rhum Agricole). Така го изписват в бившите френски колонии (например, Мартиника). Тези ромове имат характерен земен тон и много ярки флорални и тревисти аромати.

  Марки ром 

  Някои от най-известните марки ром са следните.

  1. Angostura Reserva

  Производство: Тринидад. Технология: индустриална. Отлежаване: 3 години. Доста сух мек ром, подходящ за леки коктейли.

  1. Matusalem Solera 7 years old

  Производство: Доминиканска република. Технология: индустриална. Отлежаване: средно 7 години. Сладък ром с ярки аромати, подходящ както за коктейли, така и в чист вид.

  1. Appleton Estate Rare Blend 12 years old.

  Производство: Ямайка. Технология: индустриална. Отлежаване: 12 години. Средно сладък ром, на вкус – нотки на портокалова кора и бадем. Пие се само чист.

  1. Yaguara Ouro („Златен ягуар“)

  Производство: Бразилия. Технология: агрикола. Отлежаване: 3 години. Умерено суха кашаса с ярки аромати на захарна тръстика и ванилия. Има вкус с нотки на орех и карамел. Препоръчва се чист.

  1. Trois Rivieres VSOP Reserve Speciale

  Производство: Мартиника. Технология: агрикола. Отлежаване: 5 години. Средно сладък ром с ярки аромати на ванилия, тютюн и карамел. Меден вкус с нотки на сушени кайсии и подправки. Препоръчва се чист.

  И накрая да припомним: в прекалени количества алкохолът е вреден. Включително и ромът. Освен това, днес определено не важат нормативите за консумация на ром от 1655 г., валидни по онова време за английските моряци.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link