Още

  Хранителната политика в нацистка Германия

  След като нацистите дошли на власт в Германия през 1933 г., страната започнала да се готви за война. При това тази подготовка дори не се прикривала особено. Напротив: армията се увеличавала, разширявало се производството на въоръжение и военна екипировка, строели се нови заводи за военни цели. Складовете се пълнели с огромни запаси, които можели да имат дори и косвено военно приложение: метали, горива, текстил, разнообразни дълготрайни хранителни продукти.

  Във връзка с това обстоятелство възникнал и проблем с храните. Тогава някои неуспешни експериментални, а дори и безопасни природни хранителни продукти били забранени.

  Масло от въглища

  Нацистите създали огромни запаси от храни за армията – за сметка на което нормите за снабдяване на обикновените немци с храна били значително намалени. Например, нямало достатъчно масло.

  По това време повече от половината хранителни мазнини били внасяни от чужбина. На този фон не е изненадващо, че председателят на Райхстага Херман Гьоринг се възползвал от идеята, предложена от един индустриалец. Той информирал Гьоринг, че е разработил проект за производство на хранително масло от въглища. По заповед на Гьоринг била организирана даже цяла лаборатория, която се заела с реализацията на тази идея. Учените наистина успели да получат мазнини от въглища, с които започнали да хранят затворници в затвора „Плетцензее“. Но всички те скоро започнали да страдат от заболяване, чиито симптоми наподобявали скорбут – болните се изтощавали, венците им се подували, зъбите падали. Така цялата работа на лабораторията била прекратена, а използването на „въглищно масло“ в храната – забранено.

  Термофилна мая за хляб

  По времето на Хитлер Германия станала известна с най-различни разработки в хранително-вкусовата промишленост. Нацистите изобретили и добре познатата термофилна мая. Първоначално те отглеждали дрожди върху човешки трупове и кости. Основната цел, преследвана от нацистките експерти в техните експерименти, била да направят евтин хляб както за военнопленници, така и за германските войници. Въпреки това, когато експертите запознали с резултатите от своите проучвания райхсфюрера на СС Хайнрих Химлер, той забранил включването на термофилна мая в рецепти за приготвяне на хляб, предназначен за немските военнослужащи. Специалистите установили, че при производството на хляб с добавяне на термофилни дрожди се образува фузелен газ, който при поглъщане нарушава дейността на мозъка. Освен това, такава мая причинява рак.

  Сурово мляко

  Суровото краве мляко се подлага само и единствено на термична обработка. За разлика от т. нар. „нормализирано“ мляко, при обработката му не се въздейства върху неговата масленост с цел тя да се докара до предварително определено ниво. То не представлява опасност за човешкия организъм както термофилната мая, но също било забранено за употреба в Германия от 1939 г. Причината е, че по онова време фермерите били задължени да предават всичкото си мляко на мандрите. След това неговата масленост била понижавана (грубо казано, било разреждано), като по този начин се увеличавало и количеството.

  Всеки селянин получавал така наречената консолидирана разписка, в която се вписвали всякакви продажби; да се продава било разрешено само със съгласието на държавните органи. Съществували дори специални комисии за проверка на добива на мляко. Подобни мерки били предприети в цялата страна. С избухването на войната свободната продажба на храни в Германия въобще била забранена. Абсолютно всички продукти от растениевъдството и животновъдството веднага след добива им подлежали на предаване в специални пунктове. Освен мляко, било забранено да се изнасят на свободния пазар и да се продават яйца и картофи, да се колят животни. Било забранено още да се добиват дърва даже в собствена гора, независимо от целта: за строителство, ремонт или отопление.

  Така обикновените немци още преди войната започнали да се сблъскват с несгодите, предизвикани от нея.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link