Още

  Обикновени фрази, които означават обратното на това, което мислим

  Любопитството уби котката

  Всъщност: Тревогите убиха котката.

  Изразът „Любопитството уби котката“ служи като предупреждение към онези, които са твърде любопитни. Въпреки това поговорката, която познаваме днес, всъщност произхожда от израза „тревогите убиха котката“, като думата „тревога“ е със значение „притеснение“ или „скръб“. Поговорката е записана за първи път в пиесата на Бен Джонсън „Всеки има своя хумор“ през 1598 г. Смята се, че пиесата е била изпълнена от трупа актьори, в която е участвал и Уилям Шекспир.

  По-късно, без никакви скрупули, Шекспир използва тази линия в собствената си пиеса „ Много шум за нищо“: „Какво, смели момко! Дори и грижата да убие котката, ти си достатъчно силен, за да убиеш грижата.“

  През 1898 г. оригиналният израз „грижата уби котката“ все още се използва, когато е дефиниран в Речника на Бруър на фразеологизмите и легендите: „Говори се, че„ котката има девет живота “, но грижите биха ги изчерпали всичките.“ Въпреки това, през същата година, фразата е отпечатана като „казват, че веднъж любопитството убило котката на Томас „в Galveston Daily News.  След като се появява в пиесата на Юджийн О’Нийл „Diff’rent“ през 1922 г., фразата се превръща в тази, която толкова често използваме днес.

  Кръвта е по-гъста от водата

  Всъщност: Семейните връзки са по-силни от всички останали.

  „Кръвта е по-гъста от водата“ често се използва, за да подскаже, че семейните връзки са по-важни от задължението към всичко останало. Днес често използваме израза, за да напомним един на друг, че семейните връзки са много по-значими от временните отношения с приятели. Днес фразата не означава това, което е означавала първоначално.

  Първоначалната версия гласи: „кръвта на завета е по-гъста от водата на утробата“, което означава, че връзката между другарите е по-силна от семейната вярност. Тогава думата кръв била приета доста буквално и се отнасяла за кръвта, пролята от войници на бойното поле. „Кръвта е по-гъста от водата“ също се използва за назоваване на кръвни договори, които хората сключвали, като смесват своята кръв с кръвта на друг човек или животно. След като договорът бива сключен, той ги свързвал за цял живот и означавал, че те са свързани един с друг по-силно, отколкото ако са братя.

  Джак на всички сделки и майстор на никой

  Всъщност: Джак на всички сделки.

  Днес поговорката „Джак на всички сделки, майстор на никой“ се използва по пренебрежителен начин. Първоначално фразата била просто „Джак на всички сделки“ и не носела никакви отрицателни конотации. Всъщност това просто означавало човек, който може да направи много неща.

  Името „Джак“ не се отнася до конкретен човек, а е обобщен термин, използван за описание на обикновения човек. Средновековният „Джак“ бил представител на най-долната прослойка от социалната стълбица и изкарвал прехраната си чрез разни сделки, такива били дървосекачите и строителните майстори. В допълнение, името „Джак“ било добавяно и към наименованията на английски на много полезни предмети, като пещ за печене (smoke-jack) или  дърводелси плот (jack-plane). През Средновековието вероятно не е имало нито една търговия, която да не е използвала наименованието Джак.

  Именно през 1612 г. фразата „Джак на всички сделки“ официално навлиза в езика, когато Джефри Миншул пише за своя опит в затвора в „Есета и герои на затвора и затворници“. Допълнителната част от израза „майстор на никой“ е добавена едва в края на 18 век. През 1785 г. той се появява със значението, с което го използваме сега, в памфлета на Чарлз Лукас Фармакомастикс, като злоупотреби, често срещани в продажбите на лекарства.

  Дяволът е в детайлите

  Всъщност: Бог е в детайлите.

  Съвременната версия предупреждава за грешки, които могат да се допуснат заради малките детайли на нещо. По-стара версия на поговорката, обаче, е „Бог е в детайлите“. Това означава, че вниманието, което се обръща на малките неща, ще донесе значителни ползи.

  Не е ясно кой пръв е измислил и използвал фразата „Бог е в детайлите“. Поговорката се приписва на много влиятелни фигури, включително на Микеланджело. Човекът, на когото най-често се приписва тази фраза, е роденият в Германия архитект Лудвиг Мис ван дер Рое. Въпреки че най-вероятно фразата не произхожда от него, тя все пак е спомената в некролога му в New York Times през 1969 г. Фразата също често се използва от изкуствоведа Аби Уорбъг, въпреки че биографът му определено се колебаел да му пришие фразата. Още по-ранната версия на поговорката „добрият Бог е в детайлите“ обикновено се приписва на влиятелния френски романист Густав Флобер. В Познатите цитати на Бартлет, източникът на поговорката е посочен просто като „анонимен“.

  Carpe Diem (Цени мига)

  Всъщност: Carpe diem, quam minimum credula postero Цени мига, не вярвай напразно в утрешния ден.

  Тази латинска фраза често се превежда като „живей за мига“ на английски и се използва за оправдаване на спонтанното желание  да  се възползвате максимално от дадения ден. Това, обаче, не е напълно вярно. Изразът, който смятаме, че знаем толкова добре, всъщност е много по-дълъг: „ carpe diem, quam minimula entula postero “, което означава „Цени мига, не вярвай напразно в утрешния ден“. По този начин, действителната фраза не ни насърчава да игнорираме бъдещето, а по-скоро ни съветва да правим толкова, колкото можем сега за бъдещето.

  Фразата за пръв път се появява в книгата „ Оди I“ на римския поет Хораций, който използва селскостопански метафори, за да подтикне хората да използват деня. Хораций е последовател на епикурейството, философия, преподавана от Епикур. Тя се основава на идеята, че удоволствието е най-важното нещо в живота и се постига чрез умерен живот. Фразата „ цени мига “ е използвана от лорд Байрон през 1817 г. и по-късно е популяризирана от филма „Обществото на мъртвите поети“. Днес оригиналното значение на фразата е отдавна забравено и насърчава хората да се възползват от възможностите и да вземат максималното от живота днес, без да се интересуват от бъдещето.

  Автор: Десислава Михалева

  Обикновени фрази, които означават обратното на това, което мислим – част II

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link