Още

  История за оцеляване през Първата световна война – саможертва, която трябва да бъде запомнена

  Първата световна война – събитие променило живота на милиони. Думите „Кралят и страната ви се нуждаят от вас“ кънтели по улиците на цяла Великобритания само няколко часа след обявяването на войната, а реакциите били разнообразни.

  Войната е взела огромен брой жертви – не можем да разкажем историята на всеки един от тях, нито пък я знаем. Но знаем историята на няколко смели мъже, които са успели да оцелеят и да останат в историята. Това са братята Калпин, които не се поколебали да се отзоват на призива. 10 на брой, на възраст между 18 и 37 години, като двама от тях вече били на служба в силите на Британската империя в чужбина, и отново били готови да рискуват живота си за страната. Останалите следвали примера на братята си и също били готови  да дадат живота си в името на свободата.

  Изумителното в тяхната история е, че след всички премеждия девет от десетимата братя Калпин се завърнали живи и здрави у дома.

  „Дейли Мейл“ разказва, че в началото на войната, когато още никой не осъзнавал какво всъщност се случва, това било периода август и септември 1914 г., десетимата братя заминали да се бият в окопите на Фландрия и Франция за да защитят страната си по море.

  През септември 1914 г. армията получава ново попълнение – това са шестима братя от Йоркшир, сред които е и Джеймс Калпин. Тогавашният 32-годишен Джеймс бил бивш шампион по бокс на Йоркшир, а освен това можел да се похвали и със служба по време на втората война в Африка. Двама от братята пък се записали в Кралската флота.

  Артър Калпин служил почти осем години в армията. Когато е на 24 години, по времето на началото на войната той е в Индия. Брат му Уилям Калпин пък е на служба в Малта – това обаче не ги спира. Не минава много време и двамата се връщат при осемте си братя, готови да дадат живота си за родината си по суша и море.

  Уникалното в историята на братята е, че макар огромните трудности по време на войната, те успели да се завърнат при родителите си Патрик и Сара Калпин в най-близкото до пълния си състав. Да, Уилям пострадал в бой, а най-малкият брат Дейвид служил на кораб, който германците потопили, но все пак бил спасен и така и двамата се върнали при семейството си.

  Нужно е да споменем, че макар и да се върнал жив след войната, Дейвид починал на 32-годишна възраст. Единственият, който обаче не успял да се върне жив у дома бил най-големият брат Джон, който бил обгазен в окопите във Франция и изпратен обратно в болницата в Нотингам. Той изпратил на съпругата си пощенска картичка от Червения кръст, за да я уведоми, че е пристигнал безопасно в Англия, но починал през ноември 1916 г. на 39-годишна възраст.

  Век по-късно братята Калпин били приветствани като най-голямата група от братя, които са отишли на война. Тяхната жертвоготовност  и патриотизъм им спечелва публични благодарности и поздравления от самия крал Джордж V, както и от премиера и кмета на родния им град Йорк.

  Малко са хората, които знаят тяхната история – а дори да я знаят, никога не са чували, че те са били поздравени от самия крал.

  Следващите думи са цитат на Майкъл Калпин, внук на Ърнест Калпин, служил във военноморските сили на Великобритания през Първата световна война: „Баща ми винаги е бил малко разочарован, че десетимата братя не са получили признанието, което заслужават. Удивително е, че десет братя отиват заедно на война, много малко вероятно е това някога отново да се случи. Надявам се, че стореното от тях ще се помни“. А, Майкъл е прав – тяхната саможертва определено трябва да бъде запомнена.

  Снимка: twitter.com/ChrysMuirhead

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link