Още

  Знаете ли, че в България се намира най-старият манастир в Европа – „Свети Атанасий“

  Златноливаденския манастир „Свети Атанасий“ познат и като Чирпански манастир е основан през 344 г. сл. Хр. от Александрийския патриарх Свети Атанасий Велики. Счита се, че е най-старият манастир в цяла Европа. Той представлява женски православен манастир, намиращ се в Южна България или по-точно в близост до село Златна ливада. Намира се на хълма над селото, на десния бряг на Стара река. Близки до него са градовете Чирпан, на 14 км и Стара Загора на 53 км.

  Историята на манастира разказва, че патриарха тръгнал на път от Верея за Сердикийския събор, но се наложило да спре за през нощта и да смени конете си в близката римска крепост. Тогава разбрал, че живеещите в околността готи  и траки били застрашени от епидемия и пропагандирането на еретиците Ариани. Така взел решение да заживее в близката пещера, която била старо тракийско светилище, с намиращ се в нея свещен извор (днешната пещера-постница). Атанасий започнал да проповядва на местните хора – казал им, че ще се избавят от епидемията само ако построят църква срещу пещерата. Напътствията му се сбъднали – след строежа на църквата, Господ ги избавил. Както предположихте, това направило Атанасий Велики светец в техните очи.

  Златноливаденския манастир „Свети Атанасий“. Снимка: Владимир Петров.

  Историята на храма може да бъде проследена с около 17 века назад. За цялото това време и манастира и храма били разрушавани и възстановявани многократно от християните. Смята се, че те са съществували още през Късната античност и Средновековието – има и доказателства. След IV в. мястото си остава същото. Докато България е под османска власт последният запазен храм е направен от дърво. В Златноливаденския манастир са намирали убежище Паисий Хилендарски, Васил Левски, хайдушки войводи и други борци за свобода.

  Любопитен факт е, че след 1944 г., по време на комунизма, манастирът бил превърнат в овчарник на местното ТКЗС. Тогава обаче се случило нещо изумително – според легендата Свети Атанасий се присънил на местния партиен секретар и му казал, че трябва да спре поруганието, защото в противен случай ще загуби детето си.

  Църквата към Златноливаденския манастир „Свети Атанасий“. Снимка: Владимир Петров.

  През 2004-а година акад. Росен Милев, който е президент на Балканската медийна академия извършва проучване, което е потвърдено и от архивите на Ватикана и благодарение, на което се разбира, че Златноливаденския манастир „Свети Атанасий“ наистина е най-старият манастир в Европа. Оказва се, че той е изграден 16 години по-рано от смятания дотогава за най-стар манастир в Европа – „Кандида каса“ разположен в Шотландия. По-стар е и от два други френски манастира, построени съответно 29 и 31 години след него. Ето какво съкровище си имаме в България. Обновен е по инициатива на Министерство на културата в края на 70-те години – построена била и нова манастирска сграда в традиционен стил. Тя заедно с останалите сгради превръща манастира в един от най-големите в България.

  Свети Атанасий е светец, който е много почитан – през 2003 година, на поклонение пред него идва александрийският патриарх Петрос VII, който е втори в йерархията на източното православие след Вселенския патриарх. Година след посещението си, той си отива в катастрофа с хеликоптер на Атон. Като подарък, той носи нарисуваната в Александрия икона на Анастасий Велики. В манастира се пази и препис от Реймското евангелие от български художници, чийто оригинал се намира в библиотеката на Реймс. Уникалното е, че това е първото копие на святата книга на български език – а над  нея са се клели френски крале във вярност към Бог и народа  повече от 200 години.

  Златноливаденския манастир „Свети Атанасий“. Снимка: Владимир Петров.

  С манастира е свързана и света Петка – нейна икона е разположена над църковния олтар, а след едно от многобройните възкресявания на манастира по време на османското робство е построен и неин параклис, за жалост разрушен по-късно. Всяка година манастира чества нейния празник на 14 октомври.

  Доброволци от цялата страна и близките села, постоянно даряват средства на манастира, освен това той се радва и на доброволчески труд. Някои идват на поклонение за два-три дни, други за цяла седмица. Поклонниците са не само от страната, но и от други държави – има туристи от католически страни, например Полша.

  Златноливаденския манастир „Свети Атанасий“. Снимка: Владимир Петров.

  Златноливаденския манастир „Свети Атанасий“ се състои от възстановена през 1961 година църква, пещера-постница, аязмо с лековита вода, както и стари сгради от 1840 г., които и до днес не са реставрирани. Да не забравим да споменем, че има и нови крила, които са построени по желание на Людмила Живкова през 1979 г.

  Смята се, че лековитата вода от аязмото  е открита от траките. Нейните свойства са многобройни – подобрява зрението, лекува кожни заболявания, прочиства вътрешните органи. Едно от най-значимите свойства на водата е, че влияе добре на туморни заболявания. Говори се, че има случаи, когато след досег с водата са прохождали сакати. Пещерата също има подобни лековити свойства.

  Автор на снимките: Владимир Петров
  Забранява се използването на текста и снимките в други медии.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link