Още

  Изгубени сред пепелта – мистерията с изчезналите деца на семейство Содър

  Тази история оставя повече въпроси, отколкото отговори.

  Жителите на Файетвил, Северна Каролина, са събудени от ужасна трагедия на 25.12.1945 година. Пожар, избухнал в дома на Джордж и Джени Содър, оставя 5 от общо 10-те им деца мъртви. Или поне така изглеждало. Още преди изгрева на слънцето в коледния ден, възникват въпроси за пожара, на които не е отговорено и до днес. Децата на семейство Содър се превръщат в център на един от най-известните неразкрити случаи в американската история.

  Дали наистина 14-годишният Морис, 12-годишната Марта, 9-годишният Луис, 8-годишната Джени и малката 5-годишна Бети са загинали по време на пожара? Родителите Джордж и Джени не мислят така и след трагедията разлепят плакати със снимките на децата си навсякъде из града, за да привлекат вниманието на гражданите и на всеки, който може да им даде информация за децата.

  Ето какво се случва в нощта на трагедията:

  Девет от 10-те деца на семейство Содър (най-големият им син бил в армията) си лягат в нощта на Бъдни вечер. През нощта майката Джени се събужда цели три пъти. Първо, в 00:30 часа, тя била събудена от телефонно обаждане, при което в слушалката тя чула мъжки глас, както и някакъв странен, неопределен шум. Тя се връща обратно в леглото, но малко след това отново се събужда заради шум, идващ от покрива. Джени не му отдава голямо значение и заспива отново, но третия път, когато се събужда, тя вижда, че цялата им къща е в пламъци.

  Джордж и Джени, както и 4 от децата им, успяват да се измъкнат от горящата къща. Едно от момичетата, Марион, веднага се отправя към дома на съседите, за да повика пожарникарите, но не успява да се свърже и моли съседа си да отиде лично до пожарната, за да потърси помощ.

  През часовете, в които очакват помощта да пристигне, Джордж и Джени правят абсолютно всичко, което е по силите им, за да спасят децата си, но усилията им непрестанно били възпрепятствани – първо стълбата на Джордж липсвала, а след това нито един от автомобилите му не успява да запали. Пожарникарите пристигат едва в 8 часа сутринта, макар че пожарната се намирала само на 3 километра от дома на семейство Содър.

  Полицейският инспектор казва, че причината за пожара е повреда в окабеляването, а Джордж и Джени не могат да разберат как това е възможно, при положение че никога преди това не са имали проблеми с електричеството. Освен това, те искали да узнаят защо сред пепелта от пожара не са открити никакви останки. Инспекторът твърди, че пламъците са кремирали телата, но специалистът от крематориума казва на Джени, че костите се запазват дори след като телата са били горени в продължение на 2 часа. Домът на семейство Содър горял 45 минути.

  В случая имало и други странности. През месеците предшестващи пожара, някакъв скитник намекнал на семейството за това, което щяло да се случи. Няколко седмици след това застрахователен брокер разгневено казал на Джордж, че къщата му ще бъде изпепелена, а децата му унищожени заради критиките на бащата към Мусолини, които той отправял сред италианските имигранти в района.

  Веднага след пожара различни хора се обаждали в полицията с твърденията, че са забелязали децата на Содър в минаваща в близост до изпепелената къща кола. На сутринта след пожара, една жена, която държала каравана, превърната в нещо като заведение, намираща се на около 80 километра от Файетвил, споделила, че децата, които били в компанията на няколко възрастни, говорещи италиански, дошли при нея сутринта за закуска.

  Разследването на ФБР не довело до никакви резултати, а родителите прекарват остатъка от живота си в опити да открият децата си, обикаляйки страната и проследявайки улики, които не водели до нищо. Близо 20 години след пожара Джени получава снимка по пощата на млад мъж, който твърдял, че е Луис, но опитите да го открият били безплодни. Малко по-късно през същата година Джордж умира. След смъртта на съпруга си Джени изгражда висока ограда около дома си и носи черни дрехи до смъртта си през 1989 година.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови