Още

  Изкуствени градове от цял свят

  В различни части на света хората са строили градове, които не могат да бъдат наречени истински. Но много от тях се явяват легитимни населени места, където хората живеят, работят и се занимават с различни дейности. Някои от тях са създадени за дълго време, а след това, когато  са станали ненужни, са били унищожени. А има и такива, които са само прикритие от съображения за сигурност. Ето 8 фалшиви и изкуствени селища от цял свят:

  Бутафорни афганистански села в Калифорния, САЩ

  В пустинята Мохаве, в щат Калифорния, в САЩ, има около 15 напълно функциониращи афганистански и иракски села, създадени с цел пресъздаване на конфликтните зони в Близкия изток.

  В тренировъчния център на Фрот-Ирвин стотици актьори, играещи арабски жители, изпълняват роли на продавачи на плодове, полицаи, ранени и умиращи в битка.

  Населението на военното градче е малко повече от 800 жители и е предназначено за американци и канадци, които ще отидат в Средния Изток.

  Въпреки, че това място е тренировъчна база, то прилича на град, който по численост надвишава някои от истинските населени места.

  Украински град – снимачна площадка

  В покрайнините на украинския град Харков имало бутафорен град, построен като снимачна площадка на филма за живота на съветския физик Лев Ландау и превърнат в място на пребиваване за 210 000 членове на филмовия екип. Те са живели там, облечени в костюми от епохата на Сталин и цялата околна реалност напомняла начина на живот през 1950 година

  Снимките започнали през 2006 г. и приключили в края на 2011 г. През цялото това време на територията на изкуствения град, наречен „Институт“, хората не просто играли роли и използвали предмети от това време, но и живели, работили и провеждали научни изследвания.

  Изкуствена марсианска колония в щата Юта, САЩ

  Хората отдавна се опитват да колонизират Марс – една от най-изследваните планети. Инициатор на развитието и колонизацията е организацията „Марсианска общност“, чиято цел е да проучи Червената планета. Но предвид факта, че хората все още не са се приземили на Марс, усвояването на необходимите умения за това засега става в американския щат Юта, където се намира изследователската станция за Марс.

  В пустинята, силно напомняща марсианския пейзаж, в малки жилища живеят стремящи се към Червената планета марсонавти. Участниците провеждат тук изследвания, тестват различни устройства и се опитват да живеят по марсиански, но без условия на безтегловност.

  Фалшив Париж с цел разсейване на германците

  Въпреки, че този град не е завършен, той има доста интересна история. По време на Първата световна война германците се канели да нахлуят в Париж от въздуха и да бомбардират града. Французите решили да построят втори Париж, с надеждата, че немските самолети няма да забележат разликата и ще унищожат бутафорния град.

  За изграждането на Париж-2, който също се намирал на река Сена, била избрана зоната около градчето Мезон-Лафит на 24 километра от центъра на Париж. Били създадени известните квартали на столицата и нейните забележителности, включително Триумфалната арка и Парижката опера, както и индустриалните зони. Копията на сградите до най-малките детайли приличали на оригиналните и имало специално осветление, което пресъздавало ефекта от работата в заводите. Но въпреки всички усилия, копието на Париж никога не било завършено. Войната свършила, а градът така и не бил използван или демонтиран.

  Градове-двойници в Китай

  Не е изненадващо, че в страна, известна със своите фалшификати, могат да се намерят много изкуствени версии на градове, създадени за туристи, които биха искали да пътуват, без да напускат родната си страна.

  Един такъв пример е град Темза, кръстен на река Темза в Англия. Тук има най-типичните атрибути на английския град: червена телефонна кабина, калдъръмени улици, викториански тераси, магазини на ъгъла, и разбира се – фалшива Темза.

  В китайския квартал Сунцзян можете да намерите фалшиви Париж, Виена, Ню Йорк и Цюрих. Градовете-двойници са почти пусти, тъй като да се живее там не е евтино.

  Фалшив граничен град в Северна Корея

  В демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея е разположено малко селище, известно като Киджондън, или, както обичат да го наричат южнокорейците, „село на пропагандата.“

  В Северна Корея твърдят, че там живеят около 200 семейства, за които градът е роден дом, има детска градина, училище и болница. Макар, че достъпът до него е забранен, от Южна Корея перфектно се вижда, че градът е постоянно пуст. Къщите нямат прозорци, а осветлението винаги светва в едно и също време, създавайки илюзията, че тук живеят хора.

  Изкуствен град за експерименти в САЩ

  Компанията „Pegasus Global“ решила да построи „Център за иновации“, който да прилича на среден американски град с градски каньони, крайградски райони и населени места. Всъщност това е изкуствен град, създаден за тестване на нови технологии (зелена енергия, безжична технология и др.). Компаниите могат да плащат за отдаване под наем на града, за да изпробват технологията си в подобна среда с тази на истинската. И въпреки, че в изкуствения град могат да се настанят около 35 000 жители, тук няма такива.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link