Още

  Пираните – машини за убиване?

  Ако проведете проучване коя е най-опасната риба на Земята, пиранята със сигурност ще бъде включена в първата тройка. Независимо от твърде малкия си размер, тази риба, ако е в стадо, ще остави само скелет от попадналия във водата човек. Поне така се случва в много филми и книги на ужасите. Но наистина ли е така?

  Силата на натиска на челюстните мускули, в сравнение с размера на тялото, при пираните е най-голяма в сравнение с всички други гръбначни в света.

  Първо трябва да се разбере дали пиранята е наистина изключително агресивно същество, което атакува във водата всичко, което се движи. Може би това ще звучи неочаквано, но пиранята е много внимателна риба и не представлява опасност за хората. Има множество доказателства, че човек може да плува в пълна с пирани вода, без да навреди на здравето си. Това беше демонстрирано от Хърбърт Акселдорф, известен биолог, специализиран в изследването на тропически риби.

  За да докаже безопасността на пираниите за човека, Акселдорф напълнил малък басейн с пирани и се потопил в него, оставайки само по бански. След като плувал известно време сред хищните риби и не получил никакви наранявания, той взел прясно месо, напоено с кръв, и продължил да плува с него. Но няколкото дузина пирани в басейна не се приближили до него, макар че преди яли това същото месо с удоволствие, когато нямало никой в басейна.

  Пираните, считани за страховити хищници с неутолима жажда за прясна плът, всъщност са доста плахи риби, които не смеят да се доближават до по-големи същества.

  Известно е, че те предпочитат да останат в големи стада, а ако някой види пираня във водата, със сигурност има други наблизо. Но те правят  това не поради факта, че са хищни риби, а защото самите те са храна за по-големи видове риби. Когато са в стадо от десетки индивиди, вероятността да изядат някого е доста малка.

  Освен това, експериментите с пирани показват, че когато са сами, тези риби не се чувстват толкова спокойно колкото, когато са заобиколени от други себеподобни.

  Но въпреки миролюбивото си поведение към човека, пираните са истински машини за убиване на други видове риби, които стоят под тях в хранителната верига. Мощните им челюсти са предназначени за отхапване и разкъсване, а плътните им мускулести тела са способни да извършват невероятно бързи движения. Но в историята не е имало нито един достоверен случай на нападение от пираня на човек с фатален изход. Това обаче не означава, че тези риби никога не хапят човек или животно, което е влязло във водата. И такова поведение почти винаги се дължи не на агресивното поведение на рибата, а на самоотбрана или реакция в резултат на необичайни метеорологични условия, поради които поведението на пираните започва да се различава рязко от обичайното. При нетипични метеорологични условия, например период на суша, когато реките, обитавани от пирани, пресъхват и има само ями, пълни с вода, но откъснати от общия поток, рибата остава лишена от храна. Гладуващите хищници постепенно се втурват към всяко създание, което се е приближило близо до водата. Понякога склонността на пираните към агресивно поведение се повишава по време на хвърлянето на хайвера, когато се втурват към човек или животно като самозащита, но такива случаи са изключително редки.

  Но всичко това не означава, че пираните ще откажат да ядат човешко месо. За съжаление, понякога се случват трагични събития – хора или животни се давят. Вече безжизненото тяло, плаващо във водата, примамва много риби, включително и пирани, които оставят върху него специфични ухапвания. Хората, които са видели това смятат, че причината за смъртта е нападението на пирани и така се раждат повечето митове за нападението на стада от пирании върху хора или животни.

  Да предположим, че по някаква неизвестна причина огромно стадо пирани от 400-500 риби започне да напада всички, които са във водата. Тогава 500-те пирани ще успеят да оглозгат до кости човек само за 5 минути!

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови