дек. 31, 2018
5876 Views

Изобретения на древните учени

Автор:

В книгата „Париж през 20-ти век“, публикувана през 1863 г., Жул Верн експертно описва такива неотменими неща от ежедневието ни днес като факса и автомобила. Издателят, който не разбирал блестящите фантазии на писателя, върнал ръкописа, като нарекъл автора идиот. Ето някои изобретения на древни учени и изобретатели, които имат своя дълголетна история.

Древен асансьор

Римският Колизеум е оборудван с древен аналог на модерния асансьор, който придвижвал гладиатори и животни от подземията до главната арена. Фактът, че такова изобретение действително е съществувало, се доказва от открития коридор, в който се намира механичният асансьор, който се задвижва от 60 души.

Такси

Римският архитект и инженер Марк Витрувий в трактата „Десет книги за архитектурата“ (втората половина на I век до новата ера) описва изобретението на древни учени, което позволява точно определяне на изминатото разстояние. Механизмът, свързан със зъбни колела с оста на колата след строго определен период от време хвърлял камъче в специален резервоар. След това шофьорът трябвало да преброи камъните, които са паднали в него и така да разбере колко е изминатото разстояние.

Телефон

Най-старият аналог на телефона, чиято възраст е 1000 години, е открит по време на разкопките на перуански дворец. Интеркомът се състои от две тиквени колби-тръби, съединени помежду си с нишка.

Древна ракета

През 1500 г. китайският мандарин Ван Ху, който се опитвал да завладее космическото пространство, използвал за полет своеобразен ракетоплан. Дизайнът му е направен под формата на фотьойл, оборудван с два огромни дракона, които всъщност трябвало да откъснат първата ракета в историята на човечеството от Земята. За съжаление, пионерът астронавт бил убит от експлозия, без да е изпитал радостта от полета.

Подводница

През 1578 г. гренландците използвали кожени подводници, оборудвани с коминни и баластни цистерни в битки по Черноморието.

Огнехвъргачка

Огнехвъргачките са се използвали широко в Древна Гърция. С помощта на тези оръжия византийците отблъсквали военните атаки на неприятеля, като предизвиквали пожар на вражеските кораби. Според една версия, древната огнехвъргачка е разработена от сирийски военнопленник през VII век пр. Хр.

Кола

Първата кола, ако може да се нарече така, била направена през 1769 г. от френският изобретател Никола-Жоузеф Кюньо. Това бил тритонен парен автомобил с невероятно неудобен дизайн.

Търговски автомат

Идеята да се дават стоки от специални машини след пускане на монетата в тях принадлежи на египтяните, които използвали подобни устройства в храмовете, за да продават светена вода. Този маркетингов ход е описан от Херон Александрийски в I век до н.е.

Компютър

Първият опит да се създаде нещо подобно на съвременния компютър бил предприет през 1822 г. от английския математик Чарлз Бабидж. Устройството представлявало специализирана сметачна машина с функция за автоматично построяване на таблици.

Появата на първия „компютър“ предполагала развитието на напълно нова професия за тази епоха – професията на програмиста. Именно с това започнала да се занимава графиня Ада Лъвлейс. Така че първият програмист е жена.

iPod за iPod

Една екскурзия в научните постижения на древността свършва с миналия век. Apple получи всичките лаври за изобретяването на iPod. През 1979 г. обаче преносим плейър е създаден от инженерите Джеймс Кемпбел и Кейн Крамер, който не превишава по големина пакет цигари. Цифровият музикален файл се съхранявал на предшественика на съвременните флаш карти – преносимия чип. Въпреки това резервът на паметта в устройството се оказал незначителен – той можел да поеме само 3,5 минутен запис.

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *