Още

  Известните и техните страхове

  Всеки се страхува от нещо – паяци, височини или тесни пространства. Страхът не е чужд за никого и много от най-известните личности изпитват страхове към обикновени неща от всекидневието.

  Джордж Вашингтон – тафефобия

  Джордж Вашингтон е първият президент на САЩ. Той е предвождал много битки, защитавал е страната от британците и е рискувал живота си за другите. Но всъщност не е бил толкова безстрашен – изпитвал е много голям страх да не бъде заровен жив. През 1799г. той накaрал близките си да му обещаят, че когато умре ще оставят тялото му за два дни на открито, в случай, че все още е жив. Това може да изглежда доста странно, но през 16-ти и 17-ти век тафефобията често се е срещала при благородниците.

  Уди Алън – панфобия

  Всички си имаме страхове, но при Уди Алън те са много повече. 74-годишният актьор и сценарист се страхува от всичко. Освен, че има фобии от височина, затворени пространства и насекоми, той се страхува и от ярки цветове, животни, асансьори и фъстъчено масло, което може да залепне за небцето му. Освен това има и някои странни нужди – каналът в банята трябва да бъде в ъгъла, а не в центъра и всяка сутрин бананът в закуската му трябва да бъде нарязан на точно седем парчета.

  Ричард Никсън – носокомефобия

  34-ят президент на САЩ е човек, който днес е запомнен най-вече със скандала Уотъргейт и страха си от болниците. Той вярвал, че ако някога влезе в болница, няма да излезе жив. През 1974г. той получава съсирек и е закаран в болница, защото иначе е щял да умре.

  Алфред Хичкок – овофобия

  Известният режисьор и продуцент, създал филмите „Психо“ и „Шемет“, изпитва страх от яйца. Хичкок казва, че изпитва погнуса от тях и никога не е опитвал яйце през живота си.

  Зигмунд Фройд – страх от оръжия и папрат

  Създателят на най-популярното течения в психологията – психоанализата, изпитвал страх от оръжия и папрат. Самият той казва, че страхът от оръжия е знак за забавено сексуално и емоционално съзряване. Все пак това е често срещана фобия, но страхът от папрат – не толкова. Трудно е да се каже от къде произлиза този негов страх, понеже той рядко е говорил за него.

  Опра Уинфри – чиклофобия

  Опра има силен страх от дъвките, който произлиза още от ранното й детство, когато баба й събирала дъвки и ги подреждала на купчинки в шкафа. От тогава Опра е развила страх от дъвките и дори е забранила дъвченето на дъвка в студиото й.

  Натали Ууд – хидрофобия

  Актрисата от „Чудо на 34-та улица“ и „Уестсайдска история“ има страх от водата. Говори се, че е получила тази фобия докато е снимала филм и е трябвало да застане на мост, който да се срути и тя да падне във водата. От тогава страхът от водата й е останал. Иронично, тя умира след като пада от яхта и се удавя.

  Били Боб Торнтън

  Актьор, режисьор, музикант и сценарист, Торнтън има много страхове. Страда от хромофобия – страх от ярки цветове. Страхува се и от антични мебели. Разказва как веднъж е бил в ресторант, пълен със стари мебели и въобще не могъл да се нахрани и едвам си поемал дъх. В списъка със фобиите му влиза и коурофобията – страх от клоуни.

  Никола Тесла

  Никола Тесла е известен изобретател, най-вече с работата си с електромагнетизма и електричеството. Той е бил гермафоб и е избягвал допира с хора и всичко останало, по което има микроби. Също така се е страхувал от бижута, особено от перлени обеци. Перлите го ужасявали изключително много. В допълнение към фобиите си, изобретателят правил всичко по три пъти (или число, делящо се на три). Винаги настоявал да отсяда в хотелска стая, чиито номер се дели на три.

  Наполеон Бонапарт – айлурофобия

  Великият Наполеон, френски император и военен и политически лидер се страхувал от котки. Те го ужасявали до смърт, но никой не знае защо. В мига, в който зърнел котка, той изпадал в паника. Интересното е, че той не е единствен. От котки са се страхували още Хитлер, Мусолини и Цезар. Явно котките и диктаторите не се разбират.

  Източник: listverse.com

  Още публикации

  Коментари

  1. Лелелеле, Хитлет,Мусолини и Цезар се страхували от котки ! Доказателство, че няма безстрашни хора :Д Всички сме еднакви ….

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link