Още

  Как едно провалено търсене на катастрофирал самолет довежда до разрешаването на стари загадки

  След като самолет от полет MH370 на Малайзия Еърлайнс (от Куала Лумпур до Пекин) загадъчно изчезва на 8.03.2014 година заедно с 239 души на борда, представители на 26 държави се присъединяват към най-мащабното търсене по въздух и вода в историята. В продължение на 3 години разследващите успяват да претърсят район с големина от 710 000 кв.км., но успяват да открият само няколко парчета от Боинг 777.

  Но когато апаратите им започват да търсят в океана, те откриват нещо съвсем неочаквано – два потънали кораба, които изглежда са били затрупани на дъното на океана в продължение на 200 години. След проверка на сонарните изображения с висока резолюция, експертите от Western Australian Museum съобщават, че двата открити кораба вероятно са от 19 век и са превозвали товари от въглища.

  Когато останките от първия кораб са открити през май 2015 година, Майкъл Маккарти от австралийския музей изказва предположението си, че корабът е от средата или края на 19 век, но с неизвестен произход. Маккарти споделя, че е трудно корабът да се идентифицира, без да се знае откъде идва, тъй като „има стотици кораби, потънали в океаните с течение на времето“.

  Сега, след подробен анализ на събраните фото и видео данни, експертите на музея смятат, че може би са идентифицирали двата кораба. Те смятат, че първият кораб е или „W.Gordon”, изчезнал през 1877, докато пътува от Шотландия до Австралия или “Magdala”, който потъва през 1882 по пътя от Уелс до Индонезия.

  Историците от музея твърдят, че вторият кораб, открит през декември 2015 година, най-вероятно е “West Ridge” – който последно се е насочил от Англия към Индия през 1883 година. Те смятат, че предполагаемо запалване на въглища е причината първият кораб да потъне, но нямат доказателства, които да свържат с потъването на втория. Историците все пак предполагат, че вероятно се е насочил към Австралия в търсене за помощ, преди да се случи най-лошото.

  Въпреки че търсенето на полет MH370 е преустановено в началото на 2017 година, правителството на Малайзия сключва сделка с базираната в Тексас компания “Ocean Infinity” за допълнителни 90 дни за търсене през януари 2018 година. Според споразумението, ако компанията открие останките на самолета правителството на Малайзия ще заплати за това откритие 70 милиона долара. Ако не – заплащане няма да има.

  До началото на май „Ocean Infinity” не успява да открие нито следа от липсващия самолет, въпреки че претърсва площ от 80 000 кв.км. Правителството на Малайзия ще отмени търсенето в средата на юни и това ще са последните опити за откриване на изчезналия самолет.

  Макар това да е лоша новина, откритите потънали кораби представляват любопитно откритие. Намиращи се на около 36 километра един от друг и на 2300 километра от бреговете на западна Австралия, останките от корабите са на около 3.7 километра под повърхността на океанската вода, което е твърде дълбоко, за да бъде достигнато от водолази.

  „Това е най-дълбокото място от Индисйкия океан, на което някога сме откривали останки от кораби. Освен това, те са и едни от най-отдалечените, които някога сме намирали“ – споделя Рос Андерсън от Western Australian Museum.

  Източник: history.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link