Още

  Нови технологии, които ще променят света

  Днешните научни постижения са основата за промяна на действителността утре. Ето някои от съвременните тенденции в развитието на технологиите, които ще променят света.

  Енергия от въздуха

  Вероятност: 85%

  Скоро нашите къщи ще „поумнеят“. И за да се случи това, те трябва да бъдат изпълнени с многобройни устройства, които ще направят живота ни по-лесен. Сензори за движение, температура, атмосферно замърсяване, различни фото и видео камери и много други. Всички те се нуждаят от захранване. Но да стигат до тях проводници или постоянно да се сменят батериите е скъпо. Няколко групи изследователи работят, за да гарантират, че различните приспособления могат да получат енергия, както се казва, от въздуха.

  Пространството около нас е изпълнено с радиовълни, например радио сигнали от Wi-Fi групата. Учени от университета във Вашингтон взеха стандартен маршрутизатор за Wi-Fi, направиха малки промени в него и сега той може да се използва като източник на енергия за отдалечени устройства. В същото време, той все още може да изпълнява основната си функция, качеството на връзката не е повлияно от преобразуването. Учените успяха да включат малка камера и температурен датчик. И никое от тези устройства няма собствена батерия, а вместо това се използва суперкомпютър за съхраняване на заряда. Тази технология се нарича Power over Wi-Fi. И може да се използва, както за устройства на „интелигентен дом“, така и за приспособления с ниска мощност, например фитнес гривни.

  Технологията Freevolt, разработена от компанията Drayson Technologies, позволява използването на радиовълни от различни диапазони. Устройството, създадено от компанията, избира енергията от радиовълните на няколко радиочестоти наведнъж. В сърцето на устройството е мултилентовата антена и токоизправител, който е проектиран да преобразува променливия ток в постоянен. Демонстрираха технологията в компанията, като я приложиха в преносим сензор за замърсяване на въздуха CleanSpace. Устройството оценява състоянието на околната среда около потребителя и изпраща информация на неговия смартфон.

  Тъй като потреблението на енергия от различните устройства намалява, когато те се нуждаят от минимално количество електроенергия, за да изпълняват задачите си, популярността на безжичното предаване на енергия ще нараства. Дори ако не живеете в наистина „умен“ дом, няколкото приспособления, които се зареждат от въздуха, ще ви бъдат от полза.

  Невронни мрежи навсякъде

  Вероятност: 95%

  Това, което не беше по силите на обикновения компютър, ще стане възможно благодарение на изкуствените невронни мрежи. Те ще могат да бъдат обучени. И сами могат да се самообучават. Компютри, базирани на технологията невронна мрежа, могат да бъдат използвани, когато е трудно да се опише език за програмиране, който се изисква от машината. Ето защо, те изместиха познатите ни автомобили и хора от много сфери на дейност. В същото време, благодарение на тях имаме възможност, която не е съществувала преди това. Където и да комуникираме с „умна“ машина, ще присъства и невронна мрежа.

  CRISPR / Cas9 променя генното инженерство. Ние побеждаваме рака и ХИВ вируса

  Вероятност: 95%

  Генното инженерство ще промени света около нас и нас самите. Това е очевидно и едва ли някой ще го оспори. Единственият въпрос е кога ще се случи това. Технологиите за промяна на генома винаги са били сложни и скъпи. Но новият метод за точна редакция на CRISPR / Cas9  на гените изглежда скоро ще промени ситуацията.

  В Обединеното кралство неотдавна бе издадено първото разрешение за използването на тази технология за редактиране на генома на човешки ембриони. Досега само за изследователски цели. Ембрионите след експеримента трябва да бъдат унищожени. Експерименти с генетична модификация на човешки ембриони, използващи технологията CRISPR / Cas9 са осъществявани напоследък в Китай. И това е само началото.

  Какво се случи? Молекулярните биолози са открили създаден от природата механизъм за редактиране на генома и се учат как да го прилагат. Механизмът е прост и ефективен. Природата им е дала бактерии, които се борят с вирусите, които ги атакуват. Учените също искат да ги използват, за да редактират генома на животните, растенията и, разбира се, хората. CRISPR е вид архив, имунологична памет, където се съхраняват фрагменти от ДНК на вирус, който някога е нападнал бактерия или нейните предци. Cas9 е инструмент, вид естествена машина за откриване на фрагменти от вирус в бактериална ДНК, копие от която е в архива. След като намери необходимия фрагмент, той го отрязва, като по този начин предпазва клетката от инфекция. След това, системата за ремонт на клетки замества унищожените зони.

  И сега нека си представим, че на тази система може да се предложи всеки фрагмент от ДНК за търсене и унищожаване, например фрагмент от ДНК на човешкия имунодефицитен вирус. Учените от Университета в Темпъл вече са извършили такъв експеримент при плъхове и мишки. В резултат на това, целевият ХИВ фрагмент е изрязан от ДНК във всяка тъкан на живото тяло. А в Китай изследователите успяха да потушат растежа и да започнат програма за самоунищожение на раковите клетки. Експериментът се провежда с мишки. Но експериментите върху хората не са далечна практика. Китайските молекулярни биолози вече са получили разрешение да провеждат експерименти с доброволци.

  За разлика от други технологии, CRISPR / Cas9  позволява да се редактира, както генома на ембриона, така и на живите възрастни организми.

  Може да излекувате болен човек или да се предотврати предаването на отрицателна наследствена информация на потомците. Колкото по-добре изучаваме човешкия геном, толкова повече ще имаме възможността да го коригираме и подобрим. И това е начинът за проектиране на деца. Така наречените „дизайнерски деца“ не само ще бъдат лишени от наследствени заболявания, но и ще получат бонуси, необходими в живота, под формата на интелектуални и атлетични способности, красота и здраве.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link