Още

  Какво не пише на етикетите за „вредните“ хранителни добавки

  Колко често вземате продукт от рафта и започвате да четете етикета, преди да го поставите в кошницата? Някои хора го правят винаги. Но колко полезна информация извличате от написаните букви и цифри? За да отговарят официално на изискванията, производителите използват криптирани обозначения, който объркват клиентите.

  Искаме да се храним със здравословна и естествена храна, но ако не си я произвеждаме сами няма как да сме сигурни какво ядем. Живеейки в града, се примиряваме с това, което ни е достъпно в магазините. А за да е там и да има достатъчно трайност, то храната е пълна със стабилизатори, емулгатори, консерванти и куп други добавки. Затова трябва да се въоръжите с информация и да знаете какво поставяте в устата си.

  Представяме ви първите десет най-разпространени хранителни добавки:

  Мононатриев глутамат


  Най-известната и най-противоречива добавка, скрита зад маркировката E621. Глутаматът засилва вкуса на продукта и му придава нов нюанс. Наличието му в картофения чипс, бургерите и други готови храни му донесоха толкова лоша слава, че хората го наричат ​​вече „мълчалив убиец“. Казват, че унищожава мозъка, разваля зрението, предизвиква алергии и зависимост – след срещата с глутамата нормалната храна за човек престава да съществува.

  От гореизброените вреди са потвърдени само алергиите. Към нея се добавят и други странични ефекти, като възбуждане на централната нервна система, намаляване на нивата на хемоглобина при редовна употреба, дразнене на устната лигавица и пукнатини в устните. Не става дума за някакъв масов геноцид – негативните ефекти засягат само онези, които са чувствителни към тази добавка.

  Царевичен сироп

  Присъства в безалкохолните напитки, някои подправки и печива. Изобилно присъства в сосовете за fast foods.

  В хранително-вкусовата промишленост се използва широко като сгъстител и подсладител за ястия. Прави се защото фруктозата е естествена захар, която струва по-малко от обикновената и химически е почти идентична с нея. Ако към продукта се добави сироп, той изглежда свеж, нежен и няма да изсъхне дълго време.

  Що се отнася до вредата, учените все още не могат да подкрепят с точни факти страховете за здравето на хората.  С фруктозната захар не трябва да се злоупотребява, както и с обичайната. Ако имате възможност да се откажете от готовите храни и ги приготвяйте сами, като се насочите към употребата на мед.

  Соеви изофлавони


  Веганите и вегетарианците са намерили надеждна утеха в соята, въпреки че учените не говорят по всички аспекти еднозначно за нея. Да, тя е сравнима по протеини с месото и рибата, понижава холестерола и допринася за намаляване на теглото. От друга страна, специален ензим, съдържащ се в соята, инхибира активността на протеини и ензими, които им помагат да абсорбират. Соята нарушава развитието на ендокринната система при децата и влияе негативно на организма по време на бременност.

  Изофлавоните са вещества, структурно подобни на женския хормон естроген. Ако има раков тумор в тялото, естрогенът стимулира неговия растеж, но соевите изофлавони могат да предотвратят това, като заемат мястото на естрогена. Въпреки това лекарите категорично не препоръчват да се приемат соеви изофлавони в чист вид като хранителна добавка, ако няма сто процента сигурност, че няма тумори.

  Палмово масло  Този вид растително масло се получава от меката част на плодовете на маслената палма. Статистиката на Световния фонд за дивата природа казва, че 50% от всички пакетирани храни съдържат палмово масло. Палмовото масло е един от рекордьорите по съдържание на витамин Е, което дава възможност да се говори за него като профилактично средство в борбата с рака, както и за витамин А. Основната вреда на палмовото масло е, че съдържа значителен процент наситени мазнини. Маслото претърпява процес на хидрогениране, когато от течно състояние се получава твърдо вещество.

  Отново няма еднозначно мнение: наситените мазнини в маслото може да предизвикат сърдечни проблеми, но наличието на витамини А и Е трябва го правят полезно за профилактика на рака. Противоположни твърдения се оправдават с факта, че заедно с ядливото червено палмово масло има техническо масло. Той е изключително вредно, но ниската му цена насърчава използването му в производството на сладолед, бисквитки и сирене.

  Глутен


  Глутенът е сложен протеин, който се намира в зърнените растения. Благодарение на него тестото става еластично, а печивата – вкусни. Но можете да го намерите не само в зърнени храни и сладкиши, но и в кисели млечни продукти, сладолед и други млечни продукти, на които той придава вискозитет. Присъства в колбасите и алкохола.

  Но да се откажат от глутена наистина се налага само на тези, които страдат от цьолиакия. Броят на хора, с това заболяване е 1% от общото население на планетата. Не е известно дали глутенът е вреден за останалите 99% и има подозрения, че безглутеновата диета е просто прищявка.

  Аспартам Е 951

  Този изкуствен подсладител е 200 пъти по-сладък от захарта. Аспартамът е включен в диетичната сода, дъвки без захар, кисели млека, сладкиши и други сладки храни. Аспартамът се смята за вреден заради метанола – киселина, която е продукт на разпада на аспартама в тялото и се предполага, че е канцерогенна. Смята се, че причинява депресия, главоболие и алергии.

  Засега учените не могат да оспорят тези обвинения. Последните проучвания показват липсата на каквато и да е вреда, но това не значи, че трябва да прекалявате с продукти, които го съдържат.

  Натриев нитрит


  Белият прах от натриев нитрит се използва като консервант, който запазва по-дълго външния вид на продукта. Натриевият нитрит може да се намери в месни и рибни продукти, колбаси, пушени меса и шунка, чийто яркочервен цвят е заслуга на консерванта.

  Проучванията показват, че реакцията на натриевия нитрит с аминокиселини при нагряването им, увеличава потенциала за рак. Прави се  връзка между употребата на такива продукти и рак на червата и между честата консумация на месо със съдържание на нитрити и тежките респираторни заболявания.

  Фосфорна киселина

  Тя е друга добавка, за която има противоречива информация. Фосфорната киселина е съставка в газираните напитки, а нейните производни се намират в колбасите и преработените сирена. Казват, че веднъж попаднала в стомаха, тя повишава киселинно-алкалния баланс в организма и за да го компенсира, тялото изхвърля калция от костите и зъбите. Резултатите са кариеси и проблеми в стомаха, въпреки че стомашната киселина е по-силна от фосфорната. Експериментите показват, че Кока-Колата далеч не е чиста киселина.

  Генетично модифицирани  растения

  Самите те не са добавки, но може да са част от тях. Мащабно нараства истерията в обществото, че злите учени противоречат на законите на природата и цинично извращават любимите природни продукти. Затова включваме тези прословути организми в нашия списък. Досега няма данни за техния фатален ефект върху човешкото тяло и вълнението произтича само от въображението на някои хора.

  Изкуствени оцветители за храна


  Храната винаги е цветна. Но с течение на времето безопасните естествени оцветители се заменят с изкуствени органични съединения, които не се срещат в природата. Проучванията показват, че причиняват вреда както на деца, така и на възрастни: възбудимост, намалена концентрация, промени в настроението, дисбиоза, алергии, разсейване.

  Това са фактите към този момент, всеки сам решава как да се храни.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link