Още

  Камерата която засне лицето на Марс

  Пейзажите на другите планети отдавна са източник на фантазии и спекулации, но едва през последните десетилетия имаме възможност да видим отблизо повърхността на чуждоземните светове. Апаратът на НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) обикаля около Марс от 2006, а на борда му се намира камерата с висока резолюция HiRISE. Тя прави фотографии на невероятни пейзажи от Марс, които изглеждат едновременно и пусти и живи, извънземни и странно познати.

  USGS Dune Database Entry

  USGSDuneDatabaseEntry1

  HiRISE е проект, който се разработва близо две десетилетия. През 1980 г. Алън Делъмиър от Ball Aerospace започва да планира как да създаде устройство, което да произвежда снимки на Марс с висока резолюция. През 2001 г. заедно с Алфред Макиън от университета в Аризона обединяват сили, и НАСА се съгласяват тяхната камера да бъде интегрирана в космическия апарат MRO.

  PittedLayersNortheastofHellasRegion

  HiRISE е доставена в НАСА на 6 декември 2004 и излита на борда на MRO на 12 Август 2005. По пътя за Марс, високотехнологичната космическа камера прави снимки на Луната и други обекти. Но те не са така впечатляващи както снимките на повърхността на Марс, която камерата заснема в началото на септември 2006.

  ErodedLayeredDepositsNearIsmeniusLacus
  Снимките от HiRISE са по-детайлни и по-достъпни за хората от когато и да било преди. За в бъдеще широката публика ще има възможност да поръчва снимки от конкретен район на Марс направен с HiRISE. Заради достъпността си и идеята, че това е за доброто на всеки, на HiRISE и излезе прякора „Камерата на народа“.
  [pro-player width=’586′ height=’329′ type=’video’ image=’http://iskamdaznam.com/video/hirise_video_banner.jpg’]http://iskamdaznam.com/video/HiRISE-25-November-2009-Q.flv[/pro-player]
  На този адрес Университета в Аризона периодично качва нови снимки, веднага след като бъдат обработени.

  Източник: gajitz.com
  Снимки: NASA/JPL/University of Arizona

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link