Още

  Книги, вдъхновили Марк Зукърбърг

  Марк Зукърбърг е създателят на Facebook, но и инвеститор в още много други иновативни проекти. Той е четвъртият сред най-богатите хора в света и най-младият милиардер. Като всеки преуспял мъж, Марк Зукърбърг чете много и използва прочетеното в книгите за постигане на целите си.

  Ето най-мотивиращите и вдъхновяващи книги, според Марк Зукърбърг:

  „Защо нациите се провалят“ от икономистът Дарон Аджемоглу

  Според Аджемоглу в основата на икономическия успех стоят политическите и икономически институции и тяхната централизация. Зукърбърг е посегнал към книгата, за да разбере защо някои страни са бедни.

   „По-добрите ангели на нашата природа“ от Стивън Пинкър

  В книгата  се говори за корените на насилието, какво го подклажда и намалява. Като фактори са споменати  идеологиите, религиите и медиите.  Като положителни фактори той споменава хуманизмът, просветата, културата и хигиената.

  „Световен ред“ от Хенри Кисинджър, привърженик на стабилно управление и нов световен ред. Според Зукърбърг това е начинът за постигане на световен мир.

  „Мукаддима“ на арабския философ от 14-и век Ибн Халдун.

  Авторът е приет за основоположник на социологията и демографията. В четивото той разкрива редица политически и икономически идеи, както и други мъдрости – необходимост от критика, опасност от догматизъм и наличието на лошата комуникация. Според Ибн Халдун в сърцето на всяка империя се корени семето на нейния разпад.

   „Рационалният оптимист“ от Мат Ридли

  Според автора, колкото по-свободен е пазара, толкова по-свободни стават хората. Авторът споделя, че прогреса зависи от  специализирането на хората и увеличението на обема на глобалната търговия.

  „Dealing with China“ от Хенри Полсън

  Полсън e бивш Министър на финансите, обвиняван за кризата в щатите от 2008 година. В книгата си, Полсън споделя впечатления си от Китай и защо тази страна има такова голямо значение за глобалната икономика.

  „Играчът на играчите“ от Иън Банкс

  Тази книга от жанр фантастика е сред любимите книги на Зукърбърг, защото Банкс разглежда темата за изкуствения интелект като средство за изграждане на перфектното общество.

  „Sapiens. Кратка история на човечеството“ на израелският професор Ювал Харари.

  Харари изследва историята на човечеството, отправяйки поглед към бъдещето и задавайки интересни въпроси. За да изгради теорията си, той използва данни от палеонтологията, антропологията, биологията и икономиката.

  Според Харари човечеството е доминантен вид, заради религията и парите и предстои изграждането на световна империя на технологиите.

  „Началото на безкрайността“ от физика Дейвид Дойч

  В книгата се развиват въпросите за  интелектът  и машините, за знанието и креативността, и значението им за прогреса на човечеството. Авторът е привърженик на теориите за алтернативни реалности и вселени.

  „Проблемът за трите тела“ на китайския писател Лиу Цъсин

  Книгата е първата азиатска творба, която получава наградата за фантастична литература „Хюго“. В нея се разказва история за извънземна цивилизация, която живее в слънчева система с три слънца. Треакторията им е непостоянна и непредвидима и това причинява епохи на хармония или хаос. Цивилизацията  решава по технологичен начин  да ограничи емоциите си и създава строга тоталитарна система. Заради неблагоприятната среда се взема решение да търсят нов по-уютен дом. След това, действието на историята пренася читателя в Китай през 70-те години. Специален, секретен екип от  китайска база провежда комуникация с извънземните, които в последствие се опитват да превземат Земята. Методът им е да спрат технологичния прогрес на Земята за 400 години, докато флотилията им достигне планетата ни.

  Според списъкът с любими книги на Марк Зукърбърг, той се вълнува от въпросите за бъдещето на хората и Земята. Някои от споменатите книги са критикувани, понеже разглеждат материята едностранчиво или крайно, но има и любими книги и на други известни и успели личности. За младия милиардер е важно, кое от прочетеното резонира със собствените му възгледи. Макар и млад, Зукърбърг е прозрял, че в основата на всичко е психологията, която разкрива тайните на човешкото поведение. Неговата страст е да го разгадае и намери алгоритъм. Фейсбук е доказателство, че разсъжденията му са в правилна посока. Той интуитивно усеща страстите на хората и ги увлича в една от най-големите социални мрежи. Психологията и прилагането й в ИТ индустрията крие бъдещето  на човечеството, според Зукърбър.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link